OL-legenden Koss i strupen på skøyteforbundet

Publisert: Oppdatert: 17.02.14 11:36

Del saken på:

Lenken er kopiert
SPORT

Koss: - Dette er utrolig pinlig. Det ødelegger idretten

Sportsjefen i Skøyteforbundet: - Viktigere å gjøre det bra på lagtempoen

OSLO/SOTSJI (VG) For første gang i OL-historien stiller ingen norske skøyteløpere til start på 10.000-meteren. «Helt katastrofe», mener skøytekongen Johann Olav Koss (45).

- Det er flaut og pinlig, sier skøytekongen til VG i Sotsji.

Tirsdag går den tradisjonsrike 10.000-meteren på skøyter av stabelen i Sotsji-OL, men uten en norsk deltaker på isen.

Norge med Håvard Bøkko (27) og Sverre Lunde Pedersen (21) i spissen satser alt på lagtempoen senere i mesterskapet. Der er medaljesjansene større på papiret.

Det får Koss, som selv tok gull og satte verdensrekord på kongedistansen under Lillehammer-OL i 1994, til å riste på hodet.

- Det kan vel heller ikke være så vanskelig å gå 25 runder tirsdag, for så å gå syv runder eller litt mer lørdag, spør Koss.

- Dette er utrolig pinlig. Det ødelegger idretten. Jeg får masse meldinger fra Nederland, telefonen min piper hele tiden. De spør hva som skjer med sporten når Norge dropper 10.000-meteren i OL.

- Bryr seg ikke om 10.000-meteren

Koss mener signalene norsk skøyesport sender med å droppe den gjeve distansen, er helt feil.

- Hvis norsk skøytesport ikke er enig om at vi skal gå 10.000-meteren, bør det innkalles til et ekstraordinært skøyte-ting og tas opp der. Hvis folkene i norsk skøytesport ikke vil ha den distansen - det blir helt feil. Det er jeg ekstremt kritisk til, og oppgitt over, sier den tidligere skøyteløperen.

- Men nederlenderne spør. 10.000-meteren er jo den distansen vi har vunnet flest medaljer på i OL. Ikke gull, for der har jo noen svensker og sånt snytt oss. Men mange medaljer har vi, og hvis det nå er en negativ holdning på skøytelandslaget til 10.000-meteren, ja da må det bli en skikkelig diskusjon etter OL.

Satser alt på lagtempo

Sportssjef i Skøyteforbundet, Øystein Haugen, tar Koss-kritikken med knusende ro.

- Det er jo Johanns meninger og noe han må få lov til å ha. Vi har tatt en totalvurdering med de løperne vi har hatt tilgjengelig, og da vi tok ut landslagstroppen i våres så lå det i kortene at det var 1500 meter og lagtempo som var våre medaljemuligheter i OL, sier Haugen til VG.

Håvard Bøkko lyktes ikke med å ta medalje på 1500-meteren i forrige uke. Det endret prioriteringene, ifølge Haugen.

- Når vi ikke klarer målsetningen på 1500 herrer og kommer bakpå så må vi tenke hva er sjansen for å lykkes med målsetningen. Da må man prioritere å legge opp deretter. Det er viktigere å gjøre det bra på lagtempoen enn at Håvard (Bøkko) og Sverre (Lunde Pedersen) blir nummer åtte eller ni på 10.000 meter, sier sportssjefen videre.

- Vi er enige om at 10.000 skal være på programmet. Det kan hende andre nasjoner gjør samme prioriteringer som oss og går lagtempo. Det blir som hvis femmila hadde gått i går, hvor mange hadde gått den hvis stafetten var til helgen? spør Haugen.

Koss var assistenttrener for skøytelandslaget forrige OL i 2010, men en liten måned før Vancouver-lekene ble han fjernet fra apparatet rundt Håvard Bøkko. Bøkko ønsket ikke å bli sekundert av Koss under sine løp i OL.

Denne artikkelen handler om