Sven Kramer sier endelig nei til 10 000 meteren torsdag

Sverre Lunde Pedersen dropper VM-fellesstarten siste dag

Hamar 20150201. Verdenscup på skøyter i Vikingskipet på Hamar. Sverre Lunde Pedersen synes det var morsomt med fellestart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Tror Lunde Pedersen tar VM-medalje på mila

Sverre Lunde Pedersen (22) vil i Sven Kramers (28) fravær mest sannsynlig vinne VM-bronsemedaljen på 10 000 meteren i Heerenveen torsdag - bak to nederlendere.

Artikkelen er over fem år gammel

Det mener to tidligere norske langdistansespesialister på skøyter, Øystein Grødum (37) og Eskil Ervik (40).

- Det er bra ikke Kramer er med. Hvis han hadde vært det, ville begge de to første plassene på pallen vært «bortbestilt». Nå kjemper Sverre (Lunde Pedersen) med Erik-Jan Kooijman (Nederland) og Bart Swings (Belgia), hvis han går, om sølv og bronse. Med Kooijman som sølv-favoritt, sier Øystein Grødum til VG.

STILLØPER: Øystein Grødum ga seg egentlig i 2011, men har vært med i NM siden. Her på 10 000 meteren i NM enkeltdistanser i 2010 på Hamar, da han ble nummer to. Foto:Geir Olsen,VG

Sven Kramer fortalte tirsdag til NOS, Nederlands NRK, at han dropper 10 000 meteren i distanse-VM. Han satser alt på 5000 meteren lørdag.

- Tynt på 10-ern

Grødum var verdens beste på langdistanse for 10 år siden, med 10 000 meteren som spesialdistanse.

I verdenscupen i Heerenveen i desember 2005, to måneder før norsk skøytesports OL-nedtur i Torino, endte han på 10. plass med 13.13,82 - 14 sekunder bak Lasse Sætre (12.59,47) og Eskil Ervik (12.59,69), som kom på tredje og fjerdeplass bak nederlenderen Carl Verheijen og amerikaneren Chad Hedrick.

- Det er ganske tynt på langdistanse sammenliknet med for 10 år siden. Topp ti på distansen (10 000 m) er blitt dårligere, slår Eskil Ervik fast.

Han tror Nederlands gullfavoritt på milløpet torsdag kveld, Jorrit Bergsma, «vil gå tolv noen og femti». Øystein Grødum mener også at «maratonløperen» Jorrit Bergsma er klar favoritt til å vinne åpningsdistansen i VM enkeltdistanser på hjemmebane i Thialf.

- Så blir det vel nederlender nummer to (Erik-Jan Kooijman) på 2. plass. Tredjeplassen er ganske åpen. Sverre (Lunde Pedersen) har muligheten til å ta bronsemedaljen, sier Eskil Ervik.

Fair sjanse

Sverre Lunde Pedersen kom på 2. plass, bak parmotstander Sven Kramer, på 10 000 meteren i allround-EM i Russland for en måned siden - i Bergsmas fravær. Eskil tror imidlertid det er et dårlig valg av Lunde Pedersen å gå 10 000 meteren i distanse-VM, «med tanke på 1500» som går dagen etter, fredag.

- Han har en større sjanse på den, sier Eskil Ervik - og mener «hadde».

På spørsmål om hva som taler til Sverre Lunde Pedersens fordel når det gjelder hans medaljesjanse, svarer han bra motor (utholdenhet) og stabil teknisk.

- Han må gå jevnt godt som før i år hvis han skal være aktuell til å ta 3. plassen. Men han har en fair sjanse til å klare det, understreker Eskil Ervik.

HAMAR-VINNER: Jorrit Bergsma vant 5000 meteren i verdenscupen på Hamar 31. januar, med Sverre Lunde Pedersen på 3. plass. Foto:Terje Pedersen,Ap

Sesongåpningen: 4. plass

Øystein Grødum mener at Sverre Lunde Pedersen kan dra fordel av å være mindre preget av stundens alvor enn Erik-Jan Kooijman, som han karakteriseres som ubeskrevet blad utenfor Nederland.

Kooijman vant B-gruppens 10 000 meter i verdenscupen i Seoul 21. til 23. november på 13.19,09 - et drøyt sekund svakere enn vinneren av A-gruppen, Nederlands veteran og OL-gullvinner 2006, Bob de Jong (13.17,51).

Da kom Sverre Lunde Pedersen på 4. plass i A-gruppen med 13.40,35.

- Sverre er gjennomtrent og har nok fokus på 10 000 meteren. Han ser på den som den han har størst medaljesjanse på. Det er realistisk, men jeg tror han må være i sin aller beste form for å ta den, sier Øystein Grødum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder