VETERAN: Olaf Tufte tok sin første VM-medalje allerede i 1999, men kan komme til å fortsette å satse på roing som 41-åring i 2017. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Olaf Tufte åpner for å fortsette etter OL

ÅRUNGEN (VG) Han  fyller 40 år til våren. Men det er slettes ikke sikkert at Rio-OL avslutter karrieren til Olaf Tufte. Den dobbelte OL-vinneren kan komme til å fortsette. Men ikke i singelsculler.

Artikkelen er over fire år gammel

– Ja det er ikke umulig at jeg fortsetter i 2017, bekrefter Olaf Tufte til VG.

Han befinner seg sammen med ni andre VM-utøvere på Årungen sør for Oslo. Roerne er inne i de to aller tøffeste oppkjøringsdagene til mesterskapet i franske Aiguebelette med start 30. august. Spenningen er stor. VM er kvalifisering til OL neste sommer.

Les også: Planen er å trene mindre

– Jeg synes fortsatt dette er veldig gøy. Om jeg fortsetter kommer det an på familie, helse, motivasjon og familie. HMF, forklarer 39-åringen. Familie og motivasjon ser ikke ut til å være problemet.

Ni år eldre enn Hoff

Han er nesten ni år eldre enn den nest eldste på laget, Nils Jakob Hoff (30). Olaf Tufte tok sin første VM-medalje allerede i forrige årtusen. Men trives fortsatt sammen med gjengen der alderen varierer fra 19 til 27 år.

– Det er fortsatt morsomt å slå unggutta på trening, sier han.

Olaf Tufte mener selv at han er på vei mot et godt VM. Men har etter comebacket i 2013 vært bare en gang på seierspallen. EM-bronsen i mai har kostet for Tufte som rodde med forkjølelse i kroppen. Foran verdenscupfinalen i Luzern i juli fikk han akutte ryggproblemer.

– Jeg føler meg bra nå, men er spent på hvor stor sluttregningen for EM-bronsen blir. Jeg hostet så jeg trodde innvollene skulle komme ut etter det løpet.

Men Tufte satte likevel stor pris på sin første internasjonale medalje på 1806 dager siden OL-gullet i Beijing i 2008. Han tok et hvileår etter OL-fiaskoen i 2012. Planen var å ro dobbeltsculler, men det ble det ingen åpning for etter det fantastiske VM-gullet til Kjetil Borch og Nils Jakob Hoff i Tuftes sabbatsår.

Bare åtte får OL-plass

Olaf Tufte mener fortsatt at han – på gode dager – kan kjempe om medaljene i singelsculler. Men i Frankrike kan fort bli en kamp å bli blant de åtte som får direkte OL-plass i Rio.

– Formen er bedre enn på 5–6 år. Men 41 mann kommer til å kjempe om åtte OL-plasser i VM. Det blir et bikkjeslagsmål om hver millimeter.

Det står ikke skrevet i stein at Tufte skal ro videre i singelsculler i OL-sesongen. Dobbeltsculleren med Hoff og Kjetil Borch har slitt en god del og unggutta i dobbeltfireren kan også trenge et rutinert medlem.

– Jeg håper vi fortsetter med disse båtene i OL-sesongen. VM kommer til å bety mye for om vi må tenke annerledes, sier landslagssjef Johan Flodin.

KOSTBAR MEDALJE: Olaf Tufte er usikker på hva EM-bronsen 31. mai har kostet kroppen. Kroatias Damir Martin vant gull mens tsjekkiske Ondrej Synek tok EM-sølvet. Foto:Alik Keplicz,Ap

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder