HJELMEN PÅ HYLLA: Erik Follestad Johansen (t.h) sluttet som ishockeyback på toppnivå før han fylte 27 år. Nå blir tømrerlærlingen ekspertkommentator for TV 2 sammen med tidligere landslagsspiller Ole Eskild Dahlstrøm (46). Bildet er fra rettighetshaver TV 2s Getliga-lansering fredag. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Vålerenga-backen la opp som 26-åring: Iskrigeren slet med å holde tårene tilbake

ULLEVAAL STADION (VG) Erik Follestad Johansen (27) spiller fortsatt en rolle i neste sesong av TV 2-serien «Iskrigerne», men backen kommer ikke til å være på isen for Vålerenga i toppseriepremieren mot Storhamar neste lørdag.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Det har vært fantastisk gøy i Vålerenga, men hockeymessig gikk det ikke fremover. Jeg ble aldri så god som jeg ville. Det sies at man som back når toppen som 30-åring, men jeg savnet gløden til å legge ned så mye arbeid som kreves. Jeg har vært lei et par år, svarer Erik Follestad Johansen på spørsmål om hvorfor han allerede under forrige sesong – som 26-åring – ga beskjed om at han ville legge opp.

SCENEVANT: Iskrigerne spilt av Vålerengas (f.v) daværende spillere Jonas Oppøyen, Morten Ask, Erik Follestad Johansen, Espen Knutsen, Alexander Bonsaksen, Brede Frettem Csiszar og Cato Cocozza. Foto: Foto: Bjørn Wad / Tv2

Det gjorde Erik Follestad Johansen, som står oppført med fire VM-kamper for Norge, overfor medspillerne i Oslo-klubben i forbindelse med en lagtur til København. Det var «litt pils» inne i bildet, men Erik Follestad Johansen vedgår at han slet med å holde tårene tilbake.

Bakgrunn: Skadet før kampen – scoret to mål

Bar bakke som 35-åring

Noe som kom til syne da TV 2 fredag formiddag viste et klipp fra sesong 3 av «Iskrigerne» under presentasjonen av sin Getliga-satsing for kommende ishockeysesong.

– Jeg klarte aldri å kombinere hockeyen med arbeid ved siden av, og jeg ville ikke risikere å stå på bar bakke som 35-åring etter endt hockeykarriere, sier Erik Follestad Johansen.

Han forteller at det er veldig få spillere i Norge som kan være ishockeyspillere på heltid, fordi «klubbene ikke betaler nok.»

– Samtidig forventes det av vi skal opptre og leve som om vi var heltidsspillere. Hockeyen (i Norge) burde vært flinkere til å legge til rette for at spillerne kan ta utdannelse eller jobbe ved siden av ishockeyen, mener Erik Follestad Johansen.

Junior-ekspert

Han har ett år igjen av utdannelsen som tømrer.

LES MER: – Det er litt sykt

Han skal ta svenneprøven neste sommer. Men før han kommer så langt, skal Erik Follestad Johansen jobbe som ekspertkommentator under TV 2s ukentlige sendinger fra den norske toppserien, Getligaen.

– Det er litt tidlig å bli ekspert som 27-åring?

– Ja, absolutt. Mamma og pappa har alltid sagt at ikke alle kan bli ekspertkommentator, og at det er lurt å skaffe seg en utdannelse. Jeg er jo litt «junior», men spilte forrige sesong og kjenner alle spillerne. Det begynner å bli en stund siden Ole Eskild Dahlstrøm (46) og Geir Hoff (51) hadde skøyter på bena, svarer han med referanse til TV 2 mangeårige ekspertduo.

Ny Vålerenga-tid

Erik Follestad Johansen kom til Espen Shampo Knutsens (44) Vålerenga fra Frisk Asker foran 2012/13-sesongen.

Norges mestvinnende klubb har siden ikke vært så dominerende som den historisk sett har vært vant til. Utenfor har den – og Erik Follestad Johansen – imidlertid gjort suksess som hovedrolleinnehavere i Iskrigerne.

Leste du denne (krever VG+)? Fikk kaffemaskin av VG

På spørsmål om all oppmerksomhet knyttet til TV-serien har påvirket ham og laget på i isen, på negativt vis, svarer han «ja, det er ikke til å komme forbi.»

– Det ble større enn vi hadde trodd. Men samtidig er kamerafolkene nærmest blitt en del av støtteapparatet. Etter hvert har vi ikke lagt merke til dem. Og feed-backen har vært utelukkende positiv. Man blir imidlertid påvirket av å bli gjenkjent fordi man har vært på TV, og ikke fordi man har gjort noe fantastisk på isen, sier Erik Follestad Johansen.

SLUTT PÅ MOROA: Erik Follestad Johansen (t.v) jubler sammen med Jørgen Karterud (nå svensk klubbhockey) etter Vålerengas seier over Storhamar i straffeslagskonkurranse forrige sesong. Foto: Fredrik Solstad VG

Vålerenga er inne i en slags ny tid; budsjettene er barbert og snart må A-laget flytte til Furuset. Jordal Amfi skal rives i januar for å bli erstattet av Nye Jordal som skal stå klar om to år.

Keeper-Søberg avgjørende

– Det er ikke til å komme utenom at det er tynt, sier han om Vålerenga foran seriestarten om en uke.

Eks-landslagstrener Roy Johansen (56) har overtatt som trener etter Espen Knutsen, som har fått rollen som sportssjef. Erik Follestad Johansen tror at klubbens landslagslagskeeper, Steffen Søberg (23) – som er med i landslagssjef Petter Thoresens (55) OL-kvalifiseringstropp denne helgen – må være like god som forrige sesong for at Vålerenga skal kunne havne midt på tabellen.

Leste du denne? Norge tapte på tross av sterk spurt

– Uten ham ville det ikke blitt semifinale (tap for Lørenskog) og 5. plass i serien forrige sesong, sier Erik Follestad Johansen – hockeyekspert, tømrer og eks-back.

Mer om

 1. Ishockey
 2. TV 2

Flere artikler

 1. Pluss content

  Sjekk ditt lag: Så mye tjener spillerne i GET-ligaen

 2. Pluss content

  VGs hockeytips: Slik ender Get-ligaen

 3. Marerittet fortsetter for Vålerenga: – Vi er et bunnlag

 4. Vålerenga senket av 41-åring

 5. Hockeyekspert om Storhamar: – Tafatt og dødt

Fra andre aviser

 1. Hockeykjendis klar for Bergen Hockey

  Bergens Tidende
 2. Vålerengas største stjerner sitter på benken

  Bergens Tidende
 3. Vålerengas største stjerner sitter på benken

  Fædrelandsvennen
 4. Slik blir TV 2s storsatsing på norsk ishockey

  Bergens Tidende
 5. Rivalene skulle gi Oilers kamp om gullet. I stedet kjemper storlagene i bunn av tabellen

  Bergens Tidende
 6. Slik blir TV 2s storsatsing på norsk ishockey

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder