OL-OPPVASK: Jarle Aambø (til høyre), her i diskusjon med Adresseavisens kommentator Otto Ulseth, sa i NRKs Standpunkt at ting har gått FOR lett for norsk vinteridrett en periode. Foto: Scanpix

Aambø om OL-nedturen: - Gikk for mye på skinner

Toppene i norsk idrett kom sammen i NRK-programmet «Standpunkt» for å diskutere OL i Torino og framtiden for norsk eliteidrett.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Noen forklaring på hva som gikk galt i Torino kunne ingen by på, men både utøvere, ledere og journalister var stort sett skjønt enige om at både utøverne og lederne i Torino ikke hadde tatt signalene på at det kanskje ikke kom til å gå så knirkefritt å oppnå målsettingene for OL som man kanskje regnet med på forhånd.

- Alle ting i forkant av OL stemte bra for oss, alt gikk på skinner, kanskje litt for mye på skinner. Vi var ikke tydelige nok på å si ifra at det kanskje lå en fare der, sa toppidrettssjef Jarle Aambø under debatten.

For lite ydmyke?

Han understreket at blant ledere og utøvere var nok forventningene noe mer realistiske enn hos media, og sa at alle var bevisst på at de måtte jobbe hardt for å oppnå resultatene.

- Vi hadde et møte ett år før OL der vi nettopp satte fokus på det å være ydmyke, forklarte han.

Tidligere langrennsløper Trude Dybendahl-Hartz mente at mange av utøverne ikke klarte å holde fokus nok på den jobben de skulle gjøre.

- Mye av fokus går på ting utenom idretten, på sponsorer og pengespørsmål, sa hun og mente at hun så for lite av idrettsglede hos utøverne.

For mye syting

Idrettspresident Karl-Arne Johannessen mente at bruk av ord som «fiasko» for å beskrive den norske OL-innsatsen var noe overdrevent.

- Jeg synes mediene skal tenke gjennom det å bruke begrepet fiasko om 19 medaljer. Er det riktig å kalle OL dårlig når vi kom hjem med 19 medaljer? spurte han.

- Barometeret på norsk toppidrett måles ikke på gull og medaljer, men antall øvelser vi har medaljesjanser i, sa Johannessen, og fikk støtte fra kulturminister Trond Giske. Han mente at man ikke kunne være misfornøyd med at en nasjon med 4,5 millioner innbyggere kom hjem fra OL med så mange medaljer.

- Vi syter for mye. Vi tok 19 medaljer totalt, mens vi hadde 25 som mål. Det er ikke dårlig, vi hadde 29 plasseringer blant de fire beste, oppsummerte Giske, som ikke kunne love noe mer penger til toppidretten.

SLUTTER: Idrettspresident Karl Arne Johannessen trekker seg fra presidentvervet med umiddelbar virkning. Foto: Scanpix

Han gjentok at nordmenn må tippe mer for å støtte idretten.

- Vi tar inn 1,2 milliarder årlig fra tippemidlene, og disse pengene går til norsk idrett, sa Giske.

Styrke Olympiatoppen

Både Truls Dæhli fra VG og Otto Ulseth fra Adresseavisen mente sammen med Aambø og skøyteløpernes sportssjef Finn Aamodt at Olympiatoppen måtte styrkes for å kunne snu utviklingen i norsk toppidrett.

- Vi er nødt til å styrke samarbeidet mellom Olympiatoppen og særforbundene, det har gått litt på autopilot de siste årene, sa Aamodt.
Idrettspresident Johannessen lovte mer penger, og pekte på at Idrettsforbundet nå er ferdig med å nedbetale på den store gjelden som forbundet har slitt med.

- Vi er ferdig med å betale gammel gjeld, det gjør framtiden bedre, mente han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder