REGNTUNGT BLIR BLYTUNGT: Petter Northug har kommet seg i hus, mens Odd-Bjørn Hjelmeset er på vei inn fra regnet i OL-deltakerbyen fredag morgen lokal tid. Blir dette været på søndag, er det duket for en skikkelig manndomsprøve på femmila. Foto: Bjørn S. Delebekk

- Bauer er nok glad når han ser ut av vinduet i dag

WHISTLER (VG Nett) Petter Northug vil ha fast løype på femmila, men tror det er Lukas Bauer som har mest grunn til å smile med tanke på femmilsføret.

  • Klaus Eriksen
  • Eirik Borud

Artikkelen er over ti år gammel


08.00 lokal tid i Whistler kom Petter Northug med hetta over hodet inn i et eget rom ved deltakerlandsbyen for å ha pressekonferanse. Om to dager er det 50 km fellesstart i klassisk stil, OLs siste langrennskonkurranse. Været er tilbake til sånn det var da OL startet for to uker siden. Plussgrader, relativt kraftig nedbør og grått.

Etter en halvtimes pressekonferanse, reiser Northug og går mot utgangsdøra igjen. Det som venter utenfor er begredelig. Regn.

- Jeg ønsker hardt og fast føre på femmila. Lukas Bauer er nok glad når han kikker ut av vinduet i dag, sier han til VG Nett og smiler.

Må i «i kjeller'n»

Minuttene i forveien snakket Northug om taktikk, motstandere, at han føler seg fin i kroppen og ikke minst om blodslitet som venter.

- Skal man vinne denne femmila, må en helt «i kjeller'n». Femmil er gjevt, artig og vondt - og det trives jeg med, sier Norges eneste gullhåp på femmila.

Han regner med at tsjekkiske Bauer blir den tøffeste konkurrenten, men tror også at Andrus Veerpalu fra Estland og Johan Olsson fra Sverige kommer til å hevde deg langt fremme.

- Den jeg frykter mest er Lukas Bauer. Vi er forberedt på at han vil gå hardt tidlig. Men i mesterskap våkner Veerpalu også. Jeg tipper han har forberedt seg godt til OL-femmila og stiller med uthvilte bein, så han må regnes med i toppen, slår Northug fast.

VGDebatt:Denne må rett og slett vinnes...både for at mesterskapet skal kunne kalles en suksess for langrennsherrene, og at vi helst bør sette svenskene skikkelig på plass en gang i dette mesterskapet.Bli med i diskusjonen her

Vurderinger underveis

Han er forberedt på at konkurrentene vil gå knallhardt fra start, for å riste av seg nordmannen før en eventuell spurt. Northug sier han må vurdere underveis om han skal henge på et eventuelt brudd, eller om han skal ha is i magen og håpe kreftene til konkurrentene tar slutt. Hvem som går i brudd er også av avgjørende betydning.

Disse tre regner Northug med at blir tøffest på femmila søndag:
* Lukas Bauer (32), Tsjekkia: Har aldri vunnet et mesterskap, men er to ganger overbevisende Tour de Ski-vinner.
* Johan Olsson (32), Sverige: Stafettgull og skiathlombronse i år.
* Andrus Veerpalu (39), Estland: Gull (15 km) i de siste to OL.

Foruten Northug Odd-Bjørn Hjelmeset (38), Martin Johnsrud Sundby (25) og Jens Arne Svartedal (33) på det norske femmilslaget.

PS: I dag og i morgen er det spådd to til fire plussgrader og regn i Callaghan Valley der langrennene avvikles. Søndag er det tre-fire plussgrader, men opphold.

Mer om

  1. OL
  2. Langrenn

Flere artikler

  1. Bauer: - Jeg er favoritt på 50 km

  2. Veerpalu ber om hjelp til å ødelegge for Northug

  3. Svan: - Håper Northug tabber seg ut igjen

  4. Northug kan sette personlig gullrekord

  5. Olsson: - Det var ikke gøy

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder