Ny nedtur for Norge i hopp – men nå jakter Lundby 200 meter i Vikersund

LAHTI/OSLO (VG) Maren Lundby (22) vil bare glemme 5.-plassen i mix-hopp fra VM. Nå jakter hun verdens lengste skihopp for kvinner.

  • Bjørn Arne Johannessen
  • Fredrik Tombra

Artikkelen er over tre år gammel

Sjansen til å fly over 200 meter – den uoffisielle lengderekorden til østerrikske Daniela Iraschko-Stolz fra Kulm – kan ryke under den nye norske hoppturneringen «Raw Air» i mars.

– Jeg håper det går i orden, at jeg får hoppe i Vikersund som prøvehopper. Og ta verdensrekorden. Det er ingen som har sagt at jeg ikke får hoppe der. Over 200 meter er den store drømmen. Jeg er klar, og nå vil jeg ha det skikkelig artig, sier Maren Lundby.

Bestenotering har hun fra Holmenkollen med 140 meter. Verden lengste hopp har Anders Fannemel med 251,5 meter. Det hoppet han i Vikersund for to år siden.

– Blir det ikke bedre enn 140 meter i Vikersund blir det litt av en nedtur, sier Lundby, og gliser lurt.

Hun var med på VM-sølv i Falun for to år siden sammen med Line Jahr, Anders Bardal og Rune Velta i mixed-team. I kveld var alle de gamle lagkameratene borte, og erstattet med Daniel-André Tande, Andreas Stjernen og Silje Opseth.

VM-debutant Opseth – bare 17 år gammel bommet totalt i finaleomgangen – og tok til tårene etter at hun mislyktes hopp på bare 67,5 meter.

– Jeg satset fryktelig tidlig, og skreik ut all frustrasjon i luften, sier Silje Opseth.

Artikkelen fortsetter under bildet

TÅREHOPP: Silje Opseth tok til tårene etter sitt mislykkede hopp i finaleomgangen i Lahti. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Jeg var nok litt overanspent. Det er mye som har surret rundt i hodet mitt, og det kokte litt, forklarer Opseth om det dårlige hoppet.

Det norske laget klarte ikke å følge opp 2015-VMs overraskende sølvmedalje. Og det ble ikke noe bedre av at formhopper Johann André Forfang (7. plass i normalbakke) ble syk rett før start – og erstattet av Stjernen.

– Det var vel en times tid. Jeg fikk oppringing rundt da prøveomgangen startet, svarer Andreas Stjernen (28) NRK på spørsmål om hvor lang forberedelsestid han fikk.

Favorittene fra Tyskland (gull) og Østerrike (sølv) ble for for sterke, samt også Japan (bronse) og Slovenia (4. plass).

Les også: Stöckl om VM-nedturen: – Det er mitt ansvar

17-åringen er med for å hente erfaring, og feilskjæret hadde i grunn ingenting å si for det endelige resultatet. Med 39,4 poeng opp til Japan på bronseplass etter én omgang, handlet det meste om å forsvare femteplassen da i finaleomgangen. Det klarte de uten problemer, men endte til slutt 101,9 poeng unna Japan på tredjeplass og 157,8 poeng bak verdensmestrene fra Tyskland.

Les også: Maren Lundby etter skuffelsen: – Et mareritt å se firetallet

NORGES LAG: Silje Opseth, Daniel André Tande, Maren Lundby og Andreas Stjernen (øverst fra venstre mot høyre). Foto: Reuters

Tande mislyktes under det individuelle rennet lørdag, men så hakket bedre ut i mix-konkurransen. Han var tålelig fornøyd med konkurransen. Men gleder seg bare til å komme i gang i den store Lahti-bakken. Tirsdag er det prøvehopping. Onsdag er det kvalifisering. Torsdag er det VM-konkurranse.

Norge har til gode å ta medalje i hopp i dette VM. Tre sjanser. Ingen på pallen.

– VM-medalje, det får vi til uken, gjør vi ikke det. De er i hvert fall planen. Jeg lover ingenting, men jeg skal gjøre så godt jeg kan, sier Daniel-André Tande.

Han sier til VG at det er på høy tid at Maren Lundby – som hopper i verdensklasse og har vunnet fire renn i verdenscupen i vinter – får slippe til i Vikersund.

Ski-VM, blandet lagkonkurranse (HS100)

1) Tyskland 1035,5 poeng (Carina Vogt, Markus Eisenbichler, Svenja Würth, Andreas Wellinger), 2) Østerrike 999,3 (Daniela Iraschko, Michael Hayböck, Jacqueline Seifriedsberger, Stefan Kraft), 3) Japan 979,7 (Sara Takanashi, Taku Takeuchi, Yuki Ito, Daiki Ito), 4) Slovenia 961,4 (Nika Kriznar, Anze Lanisek, Ema Klinec, Peter Prevc), 5) Norge 877,8 (Silje Opseth, Daniel André Tande, Maren Lundby, Andreas Stjernen)Mer om

  1. Ski-VM
  2. Hopp

Flere artikler

  1. Dette skjer i Lahti-VM 24. februar

  2. Maren Lundby suveren i Raw Air: – Jeg skulle gjerne vært med i Vikersund

  3. Lundby vant igjen og jakter historiske Sagen: – Hadde vært stas

  4. Maren Lundby i Kollen-drama: – Karrieren kunne ha røket

  5. Maren Lundby skal sjekke OL-bakken før VM: – Viktig for 2018

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder