Fikk synet ødelagt av akeulykke og en leke-pil som guttunge

SJAKK-KOMET: Stein Tholo Bjørnsen har kun spilt sjakk aktivt de to siste årene, men han har rukket å markere seg solid på sjakk-kartet. Foto: Hampus Lundgren/Privat ,

Blinde Stein (50) herjer i sjakk: – Helt konge!

Stein Tholo Bjørnsen (50) har spilt elleville 64 sjakk-kamper uten å tape, og har fått en hel sjakkverden til å måpe. Men det aller mest imponerende: Han er blind.

 • Lillian Holden

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette er helt konge. Jeg har fått masse reaksjoner fra både Norge og utlandet. Det er henvendelser fra blant Tyskland, Østerrike, Danmark og flere norske medier, sier Bjørnsen til VG.

I romjula satte han seg ved sjakkbrettet i TV 2 Chess International. Søndag gjorde han sitt siste trekk, til en knusende seier. Nå har han spilt elleville 64 turneringskamper uten å tape, til tross for at han spilt mot både mot seende og svaksynte.

– Før hendte det at jeg mistet oversikten litt da jeg spilte, men nå har det ikke skjedd på over ett år, forteller Bjørnsen, som på grunn av synshemmingen må se for seg mye av spillet inne i sitt eget hode.

Sett denne? Her er Carlsens seks triumfer i 2015

LAHLUM-HJELP: Stein Tholo Bjørnsen fikk god hjelp av arrangør Hans Olav Lahlum under julens turnering. Foto: , Privat

Dobbel ulykke

Bjørnsen er helt blind på det ene øyet, på det andre ser han kun litt lys. Som liten gutt var han en dag ute for å ake, men på vei ned bakken kom han for nær et tre og fikk en kvist på øyet. Det forårsaket en så stor skade at han til tross for et halvt års sykehusbehandling aldri fikk synet tilbake.

Men vondt ble verre for Bjørnsen. Like etterpå var han ute og lekte sammen med en kamerat. Det var sommer, og kompisene hadde tatt med seg pil og bue. Bjørnsens kamerat skjøt en pil opp mot himmelen, og begge ble stående og kikke opp for å se hvor den ble av.

Pilen var vanskelig å få øye på, men plutselig kom den dalende ned igjen - og traff den uheldige gutten midt i det friske øyet.

Legene greide ikke å berge synet på dette øyet heller, dermed satt Bjørnsen igjen med kun svakt syn på det ene.

Likevel tok han etterhvert opp en idrettskarriere, og drev aktivt med både bryting, styrkeløft og bodybuilding. Bjørnsen har faktisk fem NM-gull i fire ulike idretter når sjakk er regnet med.

Karrieren i fysisk idrett tok etterhvert slutt, men for to år siden bestemte han seg for å drive med noe som ikke krevde like mye av fysikken hans. Valget falt på sjakk.

– Jeg fant en sjakklubb, og så bare ballet det på seg, sier han.

Les også: Carlsens verste tapsår – har aldri tapt mer enn i 2015

Tilrettelegging

Når Bjørnsen spiller sjakk, sitter han med et lite brett, et såkalt blindebrett, foran seg. Der kan brikkene settes ned i små hull. Når motstanderene gjør sine trekk blir de samme trekkene også utført på blindebrettet, enten av motstanderen selv eller av en medhjelper som Bjørnsen kan ha med seg.

– Jeg har mye av brettet i hodet. Men i tillegg kan jeg kontrollere det med den ene hånden, og sjekke brikkene, forklarer han.

ALLE NM-TROFEER: Her er Stein Bjørnsen sammen med trofeene han har fått etter fem NM-titler i fire ulike idretter. Foto: Hampus Lundgren , VG

I mai vant han NM for svaksynte. Deretter deltok han i NM for seende, og vant klasse to. Deretter vant han nok en turnering i Oslo i sommer, før han gikk til topps i Horten-mesterskapet. I tillegg storspilte han i Baltic cup, hvor han vant fem av fem kamper før han måtte trekke seg på grunn av sykdom. I jula herjet han altså i TV 2 Chess Classics – alt dette etter kun to års satsing.

– Det er ikke mange som har trent mer enn meg på to år. Jeg har vært oppe i 10-12 treningstimer i døgnet, det var helt vilt. Jeg lå i sengen om natten med sjakkbrettet på magen, og propp i øret for å høre på sjakkpartier, sier Bjørnsen, som av lokalavisen Gjengangeren kom på andreplass da de kåret Hortens beste idrettsutøvere i 2015.

Lahlum-skryt

Det Bjørnsen gjør vekker stor oppsikt. Den utrolige rekken av 64 turneringskamper uten tap har imponert sjakkspillere på alle nivå, og da han spilte turnering i julen fikk bordet hans stor oppmerksomhet.

– Det sto stormestere rundt bordet mitt under hele turneringen. Jeg merket det godt, og hørte at det var mye folk der. En av dommerne sa han aldri hadde sett så mange stormestere rundt ett bord, og det var moro, sier han.

Hans Olav Lahlum var arrangør av TV 2 Chess Classics, og han var overveldet over det han fikk se av den blinde deltakeren.

– Jeg er virkelig imponert av Bjørnsen. Han er imponerende på flere måter. Hvis han ikke var blind, så ville jeg fortsatt vært imponert. Når han starter i den alderen han er i, og kommer seg opp på et så bra nivå, så er det imponerende, sier Lahlum til Sjakkbloggen.

– Han er en fyr som åpenbart har mye konkurranseerfaring fra andre grener. Han har også en voldsom konsentrasjonsevne. Han scorer nok på det.

I mars står Lahlum i bresjen for Fagernes Chess International. Der har Bjørnsen blitt oppfordret til å delta - denne gangen i selveste mesterklassen.

– Dit kommer jo verdenstoppen i sjakk. Det vil bli veldig tøft, og jeg er usikker på om jeg er moden nok ennå. Jeg må tenke litt på det. I tillegg trenger jeg sponsorer, siden jeg må ha med meg ledsager. Men det er veldig fristende, slår Bjørnsen fast.

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Landslagsspiller om blind sjakk-komet: - Svært sannsynlig at det er juks

 2. Blind sjakksensasjon skal testes: Blind sjakkspiller må ta test - leder Lahlum melder seg inhabil

 3. Magnus Carlsen om blind sjakk-komet: – Unikt talent

 4. Blind sjakk-komet har gjennomført hemmelig jukse-test

 5. Blind sjakk-komet: – Det virker som en krig mot meg

Fra andre aviser

 1. Blind sjakkspiller må gjennom test for å motbevise juks

  Aftenposten
 2. Blind sjakkspiller utestengt for juks

  Bergens Tidende
 3. Aksel (10) fra Stavanger har samme rating som Magnus Carlsen

  Aftenposten
 4. Aksel (10) fra Stavanger har samme rating som Magnus Carlsen

  Bergens Tidende
 5. Carlsen-trend får ekspert til å stusse: – Overraskende

  Aftenposten
 6. Aksel (10) fra Stavanger har samme rating som Magnus Carlsen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no