ULOVLIG: Da dommeren undersøkte toalettet, fant de en mobil med en app som var i gang med å analysere kampen. Foto:DUBAI OPEN,

Sjakkstormester disket etter dojuks

Georgiske Giaoz Nigalidze risikerer tre års utestengelse
etter at han ble tatt for juks under helgens Dubai Open.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nigalidze, som ble georgisk mester i både 2013 og 2014, spilte lørdag mot armenske Tigran Petrosian, men slet åpenbart med å finne de riktige trekkene – i alle fall på egen hånd.

Ifølge The Telegraph forsvant Nigalidze mistenkelig ofte på toalettet underveis i partiet. Petrosian ble derfor mistenksom og klaget til dommeren. Inne på doen viste det seg at Nigalidze hadde gjemt en mobiltelefon inne i noe dopapir.

Mobilen var i gang med å analysere Nigalidzes parti ved hjelp av en sjakk-app.

- Nigalidze var veldig raskt med å besvare mine trekk, før han bokstavelig talt løp på do igjen. Jeg la merke til at han alltid brukte det samme toalettet, selv om også de to andre toalettene var ledige. Derfor varslet jeg dommeren, sier Petrosian til The Telegraph.

Dubai Open bekrefter jukseepisoden på sine nettsider, og skriver at Nigalidze ble utestengt fra turneringen. Hendelsen er også rapportert videre til det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Dermed risikerer Nigalidze tre års utestengelse.

Også i 2008 ble en spiller avslørt for juks under Dubai Open. Den gangen var det en iransk spiller som ble utestengt etter å ha fått tips til trekk tilsendt på SMS fra en person som fulgte kampen via internett.

PS: Det er bare dager siden amerikanske Wesley So (21) ble diskvalifisert fra USA-mesterskapet fordi han noterte ulovlig under et parti.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder