Mener IOC ikke har et omdømmeproblem i Vesten

Tar ett år til i IOC tross uhelbredelig kreftsykdom

I BRASIL: IOC-medlem Gerhard Heiberg på plass i Rio de Janeiro foran OL. Foto: Bjørn S. Delebekk

Heiberg: – Jeg blir skjelt ut i Norge, og det synes jeg er greit

RIO DE JANEIRO (VG) Gerhard Heiberg (77) ville først utestenge Russland fra hele Rio-OL. Nå forsvarer han IOCs kontroversielle avgjørelse om gi 271 russere grønt lys.

 • Anders K. Christiansen
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

Det understreker det norske IOC-medlemmet i møte med VG på stranden i Rio de Janeiro. Det er bare timer igjen til åpningsseremonien starter. Heiberg er trygg på at Brasil kommer til å lykkes med sommerens gigantarrangement – tross en mildt sagt trøblete oppkjøring.

Samtidig har IOC møtt voldsom kritikk i den vestlige verden for håndteringen av russisk doping i statlig regi. Organisasjonen utestengte ikke hele nasjonen, slik mange krevde - men sa «ja» til hele 271 av 389 utøvere.

– Opplever du at IOC er i en omdømmekrise i den vestlige verden?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg opplever at vi kritiseres veldig. Noe med rette, og noe forstår jeg ikke. Men det skulle bare mangle. Man kan ikke forvente noe annet når vi er en mektig organisasjon. Det vi gjør, har stor interesse for samfunnet over hele verden. Jeg synes vi er flinke til å følge med og tilpasse oss. Det var vi ikke tidligere, sier Heiberg.

– Fremdeles er OL det største arrangement som finnes. Det omfattes av en kjempeinteresse. Og det ser vi på inntektene våre. De fortsetter utrolig nok å stige. Om vi ikke var populære, hadde vi ikke hatt i nærheten av tallene man nå opererer med, føyer han til.

Så du denne? IOC-Heiberg: – Oppfatter det slik at i prinsippet får ingen russiske utøvere delta

Gleder seg til OL

Han sitter på en gul plaststol. Noen meter bak ham ligger det fasjonable IOC-hotellet Windsor. Foran ham skyller Atlanterhavet inn over den vakre stranden. Heiberg er solbrun og ser frem til OL-åpningen.

– Blir du personlig irritert eller sint på grunn av kritikken?

– Jeg vil ikke si det, men jeg undrer meg av og til på kritikken. Og jeg skjønner ikke alltid hvorfor den kommer. Da nyheten om Russland (statlig doping) kom, ble jeg fly forbanna. Jeg følte at dette hadde vi hatt under kontroll, men så viste det seg at vi hadde vært naive, godtroende og helt på jorde. Jeg roet meg ned og snakket med kolleger, og ble enige om å finne ut hvordan det skulle håndteres. Men ja: Jeg har temperament og det kan gå over stokk og stein.

Du sa for noen uker siden at dersom «opp mot 300 russere i OL ville bety at det hadde gått riktig galt». Tallet ble 271. Hva tenker du om det?

– Jeg fikk en stor overraskelse. Jeg spør meg selv hvorfor, men ser det positive i dette: Nå har alle disse utøverne blitt gjennomanalysert av sine egne forbund, av WADA, CAS og IOC. Og de virker å være rene. Da er det veldig vanskelig å utelukke dem. Vi hadde blitt saksøkt, og tapt, om det kunne bevises at de var rene, sier Heiberg.

Han lener seg fremover og snakker rolig. Temaet er kjernen i kritikken mot IOC den siste tiden. Organisasjonen er nikkedukker for Russland, hevder kritikerne.

– Ja, jeg mente opprinnelig at alle skulle utestenges. Men jeg har som sagt et temperament som sier at «til helvete, dette går vi ikke med på». Men så roet jeg meg, og så nyansene. Jeg så det juridiske og forsto at vi var ute å kjøre om vi hadde gått for sterkt frem.

Innrømmer overraskelse

Samtlige IOC-medlemmer, foruten én fra England, stemte til støtte for IOCs håndtering av saken denne uken. Dermed ga også Heiberg sin støtte til avgjørelsen IOC-styret tok.

– Du var først overrasket over omfanget da dopingskandalen ble kjent. Så ville du utestenge alle. Deretter var du for den avgjørelsen som IOC-styret vedtok. Deretter var du overrasket igjen da antallet russere ble 271. Det har vært mange overraskelser på deg i denne saken?

– Ja, det har det.

– Idrettspresident Tom Tvedt hadde sagt at NIF støttet full utestengelse og kulturminister Linda Helleland Hofstad mente det samme. Likevel stemte du for IOCs håndtering. Hvorfor?

– Vi har ansvar. De du nevner har ikke ansvar. Jeg er IOCs representant i Norge. Hadde jeg vært en vanlig nordmann kunne jeg blitt populær ved å si «til helvete med alle sammen». Men jeg føler at jeg har tatt ansvar. Så blir jeg skjelt ut i Norge, og det synes jeg er greit. Det spiller ingen rolle for meg. Jeg tror jeg vet hva jeg gjør.

Heiberg er engasjert nå. Han mener kritikken stilner så fort OL – sportslig – er i gang.

– I opposisjon er det veldig lett. Men vi hadde tapt rettssaker som bare det, sier 77-åringen.

Vil endre strukturen

– Ut fra hva vi har sett i FIFA, IAAF, friidrettsforbundet, håndball og volleyball – for å nevne noen: Bør vi ikke være bekymret for internasjonal idrett?

– Jo. Men jeg må si at jeg ikke var overrasket over det som skjedde i friidrett og fotball, som er de grelleste eksemplene. Jeg er glad for at vi har vært gjennom det i 1998 og 1999, og at vi tok konsekvensene av det. Det var småpenger det var snakk om den gangen, mot det vi ser i FIFA. Vi føler i dag et ansvar for internasjonal idrett og anseelsen der ute.

– Men kan ikke IOC gjøre mer, lurer mange på. Dere har enorm makt. Burde det være nødvendig å vente på en tysk TV-journalist og et par russiske varslere?

– Som WADA sier: Det kan komme noen varslere. Men man har null bevis. Man spør hvorfor kommer de til oss? At WADA måtte bruke tid på å undersøke dette her… Så kan man i etterhånd selvsagt si at de selvsagt skulle reagert med én gang. Selvsagt kommer det noen som har noe å si, uten at de kan belegge det. Hadde vi da gått ut, og det viste seg at man hadde basert seg på falske rykter – det hadde heller ikke vært bra. Jeg forstår spørsmålet ditt, men vet ikke om man kunne gjort noe mer.

Heiberg støtter forslaget om å gjøre dopingtestene langt mer uavhengige av nasjoner og særforbund enn hva tilfellet er i dag.

– Det skal vi nå diskutere. Vi skal endre systemet og strukturen. Det må inn uavhengige kontrollører, det må bort fra nasjonenes enkeltpersoner. Men vi fikk nylig en vekker som vi ikke trodde var mulig.

– Varsleren Julia Stepanova får ikke delta i OL tross alt hun har gjort. Justin Gatlin er derimot dopingtatt to ganger, og får delta. Hva er logikken?

– Det er ikke noen logikk annet enn at CAS sa at alle måtte behandles likt. Vi mener at CAS bestemmer når det anlegges saker. Vi stiller ikke spørsmål ved CAS sine avgjørelser. Men jeg likte det som skjedde dårlig. Samtidig må jeg respektere at CAS har gjort dette. Stepanova har anket, og vi har diskutert det. Dette er en av årsakene til at vi må diskutere hele systemet i fremtiden. Vi er 206 nasjoner som er involvert, det er 35 særforbund. Det er jaggu ikke lett å manøvrere her.

Så du denne? OL-vinner Harting om Bach: - Avskyr denne personen mer enn noensinne

Vil sitte ett år til

Gerhard Heiberg har de siste årene slitt med en aggressivform for lymfekreft. Denne uken ble han likevel gjenvalgt til åtte nye år i IOC. Overfor VG avslører han at han bare har til hensikt å sitte i ett år til.

– Jeg har sykdom som jeg aldri blir kvitt. Det er en alvorlig kreftlidelse. Jeg burde ta mye mer hensyn til den. Men så lenge jeg har det moro, og er optimist, så hjelper det med å holde kreftcellene i ro, forteller han.

– Du holder det i noenlunde sjakk?

– Ja. Hadde jeg satt meg foran TV-en og sett gamle cowboyfilmer, så er det mulig at jeg hadde forsvunnet. Det kommer ikke på tale, smiler Heiberg.

– Hva motiverer deg til å fortsette i IOC?

– Jeg føler at det IOC står for, idealene og verdiene, er noe som passer inn i dagens verden. Regelen med at vi har ikke-diskriminering er vi bortimot de eneste som har vedtatt. Følelsen av at 206 nasjoner kommer sammen og har det gøy på tvers av hudfarge, politisk oppfatning, kjønn og seksuell ledning – det er stort å oppleve. Det gjør at jeg synes dette er festlig å få være med på.

OL-KLAR: Heiberg i godt humør på café i Rio. Foto: Bjørn S. Delebekk

Les også

 1. VG-sportens kommentator om dopingdebatten: Har røvere - trenger politi

  Bukken må tjores fast og havresekken låses inn. Bare da kan det internasjonale antidopingarbeidet løftes til et…
 2. OL-bokser pågrepet for seksuelle overgrep

  Brasiliansk politi opplyser at de har fengslet den…
 3. OL-gull er tull: Gullmedaljene lages av sølv

  Cirka 5000 medaljer skal deles ut i løpet av Rio-OL. Men bare seks av de 500 grammene per gullmedalje er ekte gull.
 4. Disse to har presset fra hele Brasil på sine skuldre

  RIO DE JANEIRO (VG) Brasilianerne krever OL-gull, men sandvolleyball-stjernen Bruno Schmidt (29) bare smiler og trekker…
 5. Mats Olsson ønsket som landslagssjef: Hergeirsson varsler kamp om svenskene prøver seg

  RIO (VG) Han har vært en garantist for den norske keepersuksessen i over 10 år.

Mer om

 1. IOC
 2. Idrettspolitikk
 3. OL 2016

Flere artikler

 1. IOC-Heiberg: – Oppfatter det slik at i prinsippet får ingen russiske utøvere delta

 2. Rune Andersen raser mot IOC fordi Russland ikke ble utestengt fra OL

 3. IOC knallharde med Legkov

 4. Diskoskjempe til angrep på IOC-presidenten: OL-vinner Harting om Bach: - Avskyr denne personen mer enn noensinne

 5. IOC-sjefen: Vi har ikke ansvaret for sikkerheten til doping-varsler

Fra andre aviser

 1. «Alle» mener at Russland slapp unna. Men IOC-Heiberg har en helt annen oppfatning

  Aftenposten
 2. Paralympics setter IOC i skammekroken

  Aftenposten
 3. – Vi har vært godtroende

  Aftenposten
 4. Behandlingen av Russland-varsler får eksperter til å se rødt

  Aftenposten
 5. Heiberg: - IOC har en bra ledelse

  Bergens Tidende
 6. Coe om russerne: De har gjort mye, men de har ikke gjort nok

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no