KREMTUBENE: Her er de to kremene Therese Johaug brukte på leppen. Den øverste tuben som heter Trofodermin var den som inneholdt stoffet Clostebol. Foto: SKIFORBUNDET

Sårkremen som felte Johaug skal ha blitt solgt med dopingvarsel

Mads Kaggestad: – Må være blind for å ikke se det

Her er kremtubene som Therese Johaug brukte på leppene sine under samlingen i Livigno.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Pakningen som selges med kremen som felte Therese Johaug (28) skal være utstyrt med et tydelig varselstegn mot doping. Skiforbundet forteller til VG at de ikke vet hvor pakningen til kremtubene er.

Den norske skistjernen er tatt for bruk av et forbudt middel, og forklarer det med bruk av en krem mot plager med solbrente lepper.

Dagbladet har snakket med det aktuelle apoteket i Livigno. Der er svaret at pakkene med kremen Johaug skal ha brukt, alle er merket med et varsel om doping. Også i innholdsfortegnelsen står det samme forklart.

Tuben ikke merket

VG har også kjøpt trofodermin på tre forskjellige steder i Italia i dag. Alle stedene kostet tuben 10,50 euro og pakken var merket med doping, mens tuben ikke var merket med doping.

Og ifølge den farmasøytiske produsenten SIT, som lager Trofodermin, selges den aktuelle kremen med en tydelig merking. Det opplyser de til TV 2.

Pappa Johaug: – Håper rettferdigheten seirer.

VG har kjøpt en Trofomedrin-pakke- og salve i butikken i Italia i dag. Foto: Frode Holst, VG

– Ikke mulig ikke å se det

TV 2s Mads Kaggestad får forelagt opplysningene fra Dagbladets kontakt med Livigno-apoteket. Med et stort forbehold om at informasjonen stemmer – det vil si at bildene av krem-innpakningen som avisen har fått tilsendt er identisk med den Johaug-legen har kjøpt – sier han følgende:

– Hvis det er sånn at pakkene som det er bilder av nå er det samme som Johaugs lege har kjøpt, vet man nesten ikke hva man skal tro. Man må være blind for å ikke se det. Det er ikke mulig å ikke se det. Tar man et sånt medikament hvor det er slik merket at det kan bli en positiv dopingtest, så er det uforsiktig bruk av medikamenter. Da har du ikke sjanse til å slippe unna, sier den tidligere proffsyklisten og antidopingforkjemperen til VG.

Det er ennå ikke gått tre måneder siden skiforbundet innkalte til pressekonferanse for å informere om at Martin Johnsrud Sundby var utestengt i to måneder, for feil bruk av astmamedisin.

Frykter strengere straff

Kaggestad lurer på hva som skjer videre.

– Jeg er redd for at en så tydelig merking gjør at de ikke blir trodd. I så fall kan det føre til enda strengere straff. Da kan karrieren være ødelagt, sier Kaggestad.

Espen Graff sier til VG at skiforbundet ennå ikke vet om Johaug fikk pakken- og tuben, og henviser til pressekonferansen tidligere i dag når han blir forelagt kritikken fra Kaggestad.

Produsenten opplyser for øvrig at det kun finnes én krempakning som er til salgs i Italia, samt en sprayvariant. Siden 2003 skal alle forparkninger ifølge TV 2 være tydelig merket med en dopingadvarsel - og det skal også finnes en tilsvarende advarsel inne i selve pakningsvedlegget som advarer om at middelet kan slå ut som doping.

Legen husker ikke symbolet

Therese Johaug fikk utlevert trofodermin-kremen av landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som reiste ned til Livigno da langrennslandslaget kom dit i august. I den norske legekofferten fantes det ikke legemidler til å behandle sårene Johaug hadde, og han valgte derfor å oppsøke det lokale apoteket i Livigno.

– Jeg kan ikke erindre at jeg så et slikt trafikkskilt på den pakken jeg fikk utlevert. Jeg kan ikke erindre at dette sto verken på pappkartongen eller på selve tuben, sa lege Fredrik S. Bendiksen på dagens pressekonferanse.

Gråtende Johaug: – Jeg har null skyld i denne saken

Etter at legen hadde forklart sin versjon av Johaug-saken i dag, ble det åpnet for spørsmål fra salen. Der viste TV 2 fram et bilde.

Kanalen hadde besøkt et italiensk apotek, og kjøpt en slik krem som Johaug brukte. Pakningen var stemplet med en stor rød sirkel, med en rød strek over ordet «doping». Under pressekonferansen fikk Bendiksen se bildet på reporterens telefon.

Etter å ha kikket på bildet og zoomet inn, sa han følgende:

– Jeg kan ikke erindre at jeg så et slikt trafikkskilt på den pakken som jeg fikk utlevert. Jeg kan ikke huske at dette sto verken utenpå pakningen eller på selve tuben, sier legen.

Det verserer bilder av selve tuben med et liknende dopingsymbol på nettet, men produsenten forteller til TV 2 at selve tuben ikke er merket. VG har også snakket med to forskjellige personer i Italia som har kjøpt middelet i dag, og som forteller at tuben ikke er merket.

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff sørget for at pressekonferansen gikk videre.

GRÅTENDE: Therese Johaug fortalte om en tøff periode da hun møtte pressen i dag. Foto: Terje Bringedal VG

Lave verdier

Antidoping Norge holdt en pressekonferanse i kjølvannet av seansen med Skiforbundet. De sier verdiene som er funnet i Johaugs prøve er lave, og forenlige med krem.

– Det er lite som tyder på at dette skal ha prestasjonsfremmende effekter, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Vik Johansen.

Representantene fra Antidoping Norge fikk spørsmål om merkingen av pakningen.

– Dette er en av de tingene som er viktig for oss å finne ut av for å vurdere en eventuell aktsomhet. Mer enn det kan vi ikke kommentere, sier leder for kontroll og påtale, Britha Røkenes.

Svensken som beskyldte Johaug for doping: – Hva var det jeg sa?

Der kjøpte han to kremer - den ene, som Johaug prøvde først, hadde ingen virkning. Dermed prøvde hun krem nummer to, etter først å ha spurt lege Bendiksen om den innholdt noen stoffer som står på antidopinglisten.

Det store marerittet

Selv tok lege Bendiksen på seg all skyld for situasjonen som nå har oppstått, og varslet at han trekker seg som landslagslege.

Bendiksen forteller at han leste på pakningen da han kjøpte Trofodermin, men at han ikke leste selve pakningsvedlegget. Han forteller at det dreier seg om en tube med 30 milligram av kremen som inneholder det forbudte stoffet, og anslår at Johaug totalt brukte rundt 3,5 milligram av dette under behandlingen, som strakk seg over en tidagersperiode.

– Det er veldig sjelden - veldig sjelden - at vi må ut på apoteket og handle. Og i de fleste tilfeller er det medisiner som også finnes i Norge, sier Bendiksen.

Bakgrunn: Dette er stoffet Johaug ble tatt for

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder