GULLGROSSISTER: Sarah Louise Rung med sitt ferske gull og Erling Trondsen med sin historiske fangst: 13 paralympiske svømmegull. Foto: Caroline Dokken Wendelborg/NIF og Privat

Legenden tror på mer gull til Sarah Louise Rung

Men Erling Trondsen tviler på om gulljenta kan slå rekorden hans

Ingen nordmann har tatt flere paralympiske gull enn Erling Trondsen (56). Sola-mannen med 13 hele svømmegull tror Sarah Louise Rung (26) tar minst et gull til i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er rørende og helt fantastisk at hun vant gullet på 100 meter bryst, sier Trondsen til VG. Mandag fortsetter Rung sin ferd gjennom bassenget i Brasil på distansen 50 meter fri – hennes kanskje svakeste øvelse.

Gull i natt: Suveren Rung utklasset konkurrentene

Men torsdag og lørdag kommer nye, klare medaljemuligheter.

– Hun har en veldig god mulighet på 200 meter medley. Jeg tror hun vinner den. Sarah Louise kan også gjøre det bra på 100 meter fri, men i crawl kan det kanskje blitt litt vanskeligere å ta gullet mot jenter med beinspark, sier Trondsen til VG. Han tror Rung når målet om fem medaljer i Rio de Janeiro.

Selv tok Erling Trondsen hele fem gull under Paralympics i New York i 1984.

13 GULL: Erling Trondsen tok fra 1976 til 1992 hele 13 gull og til sammen 20 paralympiske medaljer. Foto: Privat

Han hadde en helt unik karriere som paralympier fra 1976 til 1992. Han tok tre gull som 16-åring i Toronto i 1976 og avsluttet sitt femte Paralympics med å vinne favorittdistansen 100 meter butterfly i Barcelona 16 år senere.

VG-kommentar: Med Dale Oen som forbilde

I alt vant han 13 gull og totalt 20 medaljer. Ingen nordmann har tatt flere gull i sommer-paralympics.

– Ingen ting hadde gledet meg mer enn om Sahra Louise hadde slått rekorden. Men jeg ser at den kan være vanskelig å slå. Jeg holdt jo på lenge, sier han.

Med gullet sist natt har Sarah Louise Rung tatt tre gull og totalt syv medaljer på sine to Paralympics. Nå kommer distansen hun mest deltar i for å unngå tre strake hviledager foran gullsjansen på 200 meter medley onsdag.

– Jeg har fortsatt fire øvelser igjen og jeg skal gjennom forhåpentligvis åtte løp til, så det er en tøff uke, sa 26-åringen med glimt i øyet etter gulløpet.

Klar melding fra treneren: Skal vi dra hjem i kveld?

Erling Trondsen ble kjent med henne på OL-banketten Rogaland hedret sine utøvere med i 2012. I oktober ser han frem til å møte henne igjen.

Erling Trondsen tror ikke det er tilfeldig at de begge kommer fra Stavanger-området. Rogaland har faktisk i tatt svømmemedaljer i alle Paralympics siden han selv debuterte for 40 år siden. Det har også blitt gull på fylket i 10 av de 11 lekene som har blitt arrangert siden Trondsen ble tildelt VG-statuetten for innsatsen i Canada.

Cecilie Drabsch Nordland fra Stavanger vant svømme-gull både i 2004 og 2008.

– Hun var Sarah Louises forgjenger. Slik har det vært lenge. Vi har inspirert hver andre opp gjennom årene. Jeg la ned mye trening for å lykkes. Senere har andre gjort det samme, sier Erling Trondsen.

VM i fjor: Rung tok to OL-gull på 42 minutter

Han kaller seg «sportsidiot» og har faktisk også en 5. plass fra volleyball i Paralympics. Trondsen ble handikappet da han som treåringen fikk knust begge
beina av en betongmur hjemme på Sola. En skade som var så alvorlig at
beina måtte amputeres ved knærne.

– Jeg sto i fotballmål med to proteser og den store drømmen min var å bli topputøver, forteller han.

Nå er det Sarah Louise Rung som lever midt i drømmen.

I dag svømmer hun forsøk kl. 17.05, mens finalen på 50 fri går kl. 01.40 natt til tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder