Første kvinne til å vinne formel 1-race: Marit Strømøy til VG: - Fantastisk deilig å få lønn for strevet

SPORT

Siden 2007 har Marit Strømøy (39) konkurrert i båtsportens formel 1. I dag kom hennes første seier, og samtidig ble hun den første kvinne til noensinne å vinne et formel 1-race.

Publisert: Oppdatert: 18.12.15 18:52

– Det har ikke helt sunket inn, men det er fantastisk deilig å få lønn for strevet. Det er dette jeg har kjempet, trent og jobbet for hver dag i så mange år, sier den 39 år gamle racerbåtføreren på telefon fra Sharjah i De forente arabiske emirater.

Det var der, i sesongens siste race, at seieren endelig kom for Sandefjord-jenta.

– Jeg har kjørt båt i 26 år og formel 1 de siste åtte årene. Jeg har vært nære, men aldri kunne klatre helt til topps... Dette er en stor seier, både for meg og for teamet mitt, konstaterer en glad Strømøy overfor VG.

HUSKER DU? Strømøy i dramatisk båtraceulykke

Historisk seier

Det var ikke bare en stor seier. Det var en historisk seier.

For med italienske Alex Carella og amerikanske Shaun Torrente henvist til 2.- og 3. plass, gikk den norske jenta helt til topps - som første jente noensinne i formel 1. I finalen, som eneste jente, slo hun 17 menn.

– Jeg oppnådde mange milepæler i dag. Det er min første pallplass, første seier, jeg er den første kvinne til å vinne og ikke minst fikk vi vist at du kommer langt på talent, dedikasjon og hardt arbeid, sier Strømøy.

DRAMATIKK: Norsk båt revnet i 240 km/t

Hun skryter av lagets innsats, og forteller at mens andre lag tok med helt nye båter til sesongens siste race, har hennes team denne sesongen bygd om en fem år gammel båt.

– Det gjør det ekstra morsomt. Litt sånn Davids kamp mot Goliat, og det er veldig forløsende å vinne. Vi har eksperimentert med å bygge om en gammel båt, har hatt troen på prosjektet, og dette viser at det ikke var helt gæærnt, sier Strømøy.

STRØMØY I 2009: - Det villeste jeg har vært med på

Nervøs før start

Fredag kom seieren etter at Strømøy hadde overbevist på trening. Fra start hadde hun fjerde beste utgangspunkt.

– Jeg var litt nervøs før start, for det er et helt annet press å starte blant de seks beste enn lenger bak i feltet. Men får man en bra start, så blir selve racet enklere. Det fikk jeg, forklarer 39-åringen.

– Allerede etter første bøye var jeg nummer to, og etter at jeg tok over ledelsen, klarte jeg å kontrollere den hele veien inn. Det var et par lufteturer der jeg måtte roe meg litt ned og jeg måtte pushe hele tiden, men det gikk greit, fortsetter hun.

Jul i Italia

Nå blir det en kjapp tur tilbake til Norge for Strømøy, før julaften skal feires i Italia med familien til hennes italienske mann.

Etter det blir det å forberede seg til neste sesong, for 39-åringen har ingen planer om å gi seg.

– Nei, er du gal! Jeg fortsetter med samme båt, samme team og samme gjeng. Nå må vi jobbe litt mer med sponsorer, for vi har ødelagt relativt mange motorer de siste månedene, sier Strømøy, og forteller at kalenderen for 2016-sesongen presenteres i kveld - og at det spekuleres på om sesongstarten blir allerede i januar.

– Men vi blir klare til det første løpet, forsikrer en historisk Strømøy.

MILLIMETRE FRA KATASTROFE: Krasjet i 150 km/t

PS! Strømøy er for øvrig ikke bare kjent for nordmenn på grunn av sin lidenskap for båt. Hun er også sangerinne, og har deltatt i Melodi Grand Prix to ganger, i 2005 som en del av gruppen Blissed og i 2006 som soloartist.

Her kan du lese mer om