SKUFFET: Magnus Carlsen slo oppgitt ut med armene etter et parti i hurtigsjakk-VM i Berlin i oktober. Selv om han beholdt tittelen, har ikke 2015 vært et perfekt år for sjakkspilleren. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Ekspert om Carlsens form: – Han er i en sjakk-krise

Mener verdensmesteren ikke har vært så dårlig på ti år

Carlsen-manager innrømmer: – Han er inne i en kritisk fase

Magnus Carlsen (24) spilte fantastisk sjakk i begynnelsen av året, men krasjlandet i turnering på norsk jord. Nå er han helt ute av det, mener sjakkekspert Atle Grønn.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kontrasten er stor mellom Magnus Carlsen i november sammenlignet med samme mann i januar. Den gang satte sjakkverdensmesteren personlig rekord med seks strake seirer i én turnering. I dag kan Carlsen se tilbake på to tap på sine tre første partier i lag-EM på Island.

– Jeg trodde, etter at han vant hurtigsjakk-VM, at denne tiden var over, men han sliter fortsatt. Han er i en sjakk-krise. Og krisen har vart ganske lenge, sier ekspert Atle Grønn til VG.

Carlsen med sjokktap: Slått av verdens 357. beste spiller

Det var i turneringen Norway Chess i Stavanger at 2015-nedturen begynte for alvor for Magnus Carlsen. Frem til da hadde han spilt god, til tider glitrende, sjakk. Men i første runde av turneringen i Norge, gjorde han en fæl tabbe mot Veselin Topalov.

Seiersjansene var ifølge datamaskinen 98 prosent da Carlsen på utrolig vis tapte på tid mot bulgareren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJAKKEKSPERT: Atle Grønn under NRKs sendinger fra sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: Rune Stoltz Bertinussen , NTB Scanpix

Mener Carlsen ikke har vært verre på ti år

– 2015 er det dårligste året for Carlsen siden 2005. Det har vært noen høydepunkter i 2015, som VM-seieren i hurtigsjakk og seier i turneringen i Aserbajdsjan, men han har problemer med å finne rytmen og godfølelsen, sier Grønn.

Ble verdensmester: Forsvarte hurtigsjakk-tittelen

At verdens beste sjakkspiller stiller opp for Norge i lag-EM, er ingen selvfølgelighet. Sjakkeksperten stiller spørsmål ved om Carlsen er motivert.

– Det er en hyggelig og fin gest, men han er kanskje ikke seriøs nok. Han gjør det som en morsom greie. Det er likevel en konkurranse på høyeste nivå. Da kan du ikke komme med en innstilling om at dette skal være morsomt og at du skal kose deg, sier Grønn.

I april: Carlsen har vunnet alt han har stilt opp i

– Ikke i toppslag

Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, følger lag-EM fra Oslo. Carlsen har der tapt for Levon Aronian (nummer 7 i verden) og Yannick Pelletier (nummer 357). I tillegg har han spilt remis mot Sune Berg Hansen (nummer 359).

– Han er ikke helt i toppslag, tydeligvis. Uten at det er lett å si nøyaktig hva som er feil, sier Agdestein til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MED MANAGEREN: Magnus Carlsen og Espen Agdestein (til venstre) sjekker status under hurtigsjakk-VM i Berlin, Tyskland, i oktober. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Hvordan vil du si 2015 har vært så langt?

– I det første halve året, frem til Norway Chess, var han veldig god. Så var han dårlig i Norway Chess og under pari i Sinquefield Cup. Og han fikk en dårlig opplevelse den siste dagen i VM i lynsjakk. Det er ikke dramatisk, for han er fremdeles rangert som verdens beste, men han er i en kritisk fase nå, sier Agdestein, før han fortsetter:

– Magnus har vært stabiliteten selv i mange år, men møter motgang nå. Det er helt normalt, og han må jobbe seg gjennom det for å få gode opplevelser så snart som mulig, fortsetter han.

Carlsen har et tettpakket program de kommende månedene. Etter at han har spilt de fire resterende partiene i lag-EM, skal han spille London Classic i desember, dra til turnering i Qatar i julen og spille Tata Steel-turneringen i Nederland på nyåret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder