VILL JUBEL: Stig-André Berge (33) tok sin først OL-medalje søndag. Landslagstrener Jimmy Lidberg og Fritz Aanes jubler vilt. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Kun dagene ved morens dødsleie har vært treningsfrie for Bronse-Berge

RIO DE JANEIRO (VG) Da Stig-André Berge (33) mistet sin kjære mor i februar, var han så fortvilet at han ville gi opp som bryter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samtidig hadde han lovt mamma Anne Elisabeth Berge på dødsleiet at han skulle satse videre mot brytematta i Rio de Janeiro.

I natt feiret han bronsemedaljen sammen med kjæresten Rosell Utne (25) og vennene som har tatt turen fra Norge for å støtte ham i OL.

Hun husker godt vinterdagen da Stig-André ringte fra flyplassen i Tyrkia, der han hadde vært på bryting og fått telefonen om at moren hadde kort tid igjen. Han prøvde å komme seg hjem til Norge så fort som mulig. Mens han ventet på flyplassen, ringte han hjem til Rosell.

– Han gråt og sa at «nå er det over, jeg er ferdig». For moren betydde så mye for Stig-André. Det var så sterkt knyttet sammen. Han var sikker på at det var over.

Rio de Janeiro (VG) Stig-André Berge og kjæresten Rosell Utne. Foto: Ole Kristian Strøm. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Berge bekrefter selv at han tenkte i de tanker:

– Det setter ting i perspektiv når sånt skjer. Men ting jeg ikke kan kontrollere, kan jeg ikke bruke energi. Jeg spurte meg selv; hva ville mamma ha gjort? Og hun ville at jeg skulle fortsette.

Les også: Da Stig-André Berge tok OL-bronse.

– Snakket du med henne om det på slutten?

– Ja, det gjorde, og hun sa at jeg måtte oppfylle målet. Jeg lovte henne det…

Det var fem dager på sykehuset på A-hus før moren sovnet inn.

– På de fem årene jeg har hatt sammen med Stig-André, har han hatt fem treningsfrie dager, og det var da moren gikk bort, forteller Rosell Utne.

VGs sportssjef: Slike øyeblikk gjør OL magisk

– Om vi er på ferie, eller det er julaften eller påske, så står han opp klokka åtte og skal trene. Så det var de første dagene han var fri.

Dødsfallet skjedde i februar i år. Stig-André Berge har siden tatovert et minne om moren på armen sin. Der står det «in memory» og dødsdatoen «03.02.2016».

VG I RIO DE JANEIRO: Ole Kristian Strøm.

– Kjenner du igjen noe av moren i Stig-André?

– Ja, ja! De er like sta og har like stor ståpåvilje begge to. En sinnssyk stahet, men samtidig med evnen til å ta vare på dem som er rundt seg.

Les også: Berge bryter for sin døde mamma

Etter seieren i bronsefinalen i OL-parkens brytehall skal de to og venner ta turen til Natal på ferie. Men avgjørelsen om fremtiden blir ikke tatt så kjapt.

– Vi skal bestemme oss innen nyttår. Enten blir det fire år til eller ingenting, sier Stig-André Berge, som under OL i Tokyo vil være 37 år gammel.

– Så lenge han har motivasjon og vi. det og kroppen fungerer, så er det ingen vits i å gi seg, mener Rosell.

– Jeg støtter han 100 prosent i å fortsette.

Bakgrunn: Null bolle fra kjæresten

– Jeg har alltid støtte hjemmefra om jeg skal fortsette eller ikke, men vi får ta en oppsummering og se hva bryteforbundet og Olympiatoppen kan komme opp med og se hvordan ting blir. Så får vi bestemme om vi kjører på i fire år til eller ikke.

Kjæresten, som selv er tidligere toppbryter men måtte legge opp på grunn av skader, synes bronsemedaljen er ekstremt fortjent.

– Han har lagt ned veldig mye innsats. Han har jobbet hardt med det mentale, med styrke og bryting… ja, egentlig alt.

Dermed klarte han å snu de tårefylte nedturene fra Beijing i 2008 og London i 2012 til gledes tårer i 2016.

– Jeg har snudd det negative til noe positivt. Jeg sa etter London-OL at det ikke skulle skje igjen. Og her står jeg. Jeg visste at jeg på en god dag kunne ta medalje.

Han gir kjæresten et kyss.

– Det gjør litt vondt å kysse. Jeg har fått et par sprekker i leppa.

Begge øynene er blå etter den dramatiske OL-dagen.

– For meg er han uansett verdens fineste mann, sier kjæresten - og de kysser igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder