TIDENES NORSKE OL-PRESTASJON: Aldri før har Norge prestert så bra i et sjakk-OL som ved den 42. sjakkolympiaden i Baku. Her er Magnus Carlsen med manager Espen Agdestein før avreise mot OL. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Avsluttet «tidenes beste norske sjakk-OL» med råsterk uavgjort mot India

Hammer om egen innsats: - Et mirakel at det går an å havne så høyt oppe når 2.-bordspilleren spiller som en gjøk

(India - Norge 2-2) Aldri før har Norge endt høyere enn 11. plass i en sjakkolympiade. Etter en råsterk uavgjort mot India overgikk de norske sjakkgutta prestasjonen fra 1976.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da ble sjakk-OL, arrangert i Israel, i tillegg boikottet av mange land, noe som gjør årets prestasjon av Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari og Frode Urkedal enda bedre.

Tirsdag vant Urkedal sitt part, mens Tari gikk på tap. Ettersom de norske spillerne ved bord én og to, Carlsen og Hammer, spilte remis, ble det uavgjort mot India, som på forhånd var ranket som nummer ni, tre plasser foran Norge.

Fått med deg? Avviser anken til blind sjakkspiller

Overfor sjakkbloggen Matt og Patt beskriver sjakkhistoriker Øystein Brekke innsatsen som «Norges beste plassering i et sjakk-OL gjennom tidene. Det er det ingen tvil om», og han har rett.

Det endte med en 5. plass, seks plasser bedre enn den tidligere rekordplasseringen fra 1976.

– Jeg er kjempefornøyd med lagplasseringen, sier Jon Ludvig Hammer til VG, som selv ikke har levert på topp under mesterskapet og som har hatt en dalende formkurve siden februar.

Han er Norges nest beste sjakkspiller, og har dermed spilt på Norges bord nummer to. I sjakk-OL har han tapt to partier og spilt resten remis, inkludert dagens.

BETENKT: Jon Ludvig Hammer, her fra sjakk-OL i 2014, var ikke fornøyd med egen prestajson under årets OL - men veldig fornøyd med lagprestasjonen. Foto: Øystein Hernes VG

– Det er et mirakel at det går an å havne så høyt oppe når 2.-bordspilleren spiller som en gjøk, sier Hammer, som har følgende forklaring på hvorfor Norge likevel har prestert så bra i den 42. olympiaden i sjakk.

Spøkefull Carlsen før avreise til sjakk-OL: - Skal gjøre det bedre om to år, og enda bedre om fire år

– Ved flere anledninger var vi heldige med trekningen, og så vant vi de jevne matchene. Det er alfa omega, sier Hammer.

Sjakkekspert Tarjei Joten Svensen, som driver sjakkbloggen Matt og Patt, tror det kunne ha blitt en sensasjonell medalje dersom Hammer hadde hatt formen inne.

– Tre av spillerne presterte på høyt nivå, så hvis Jon Ludvig hadde hatt formen inne, ville vi tatt medalje, sier Svensen til VG.

– Men totalt sett er det en helt fantastisk prestasjon. Vi har hatt litt flaks og mye glid, samtidig som det hjelper mye å ha en verdensmester på første bord, sier han.

Norges beste plasseringer i sjakk-OL

2016: 5. plass

1976: 11. plass

1966: 13. plass

1950: 15. plass

1939, 1937, 1931 og 1930: 18. plass

1960: 19. plass

2008, 1974, 1972 og 1952: 21. plass

Kilde: www.olimpbase.org

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder