KLAR: Magnus Carlsen har spilt ekstremt mange turneringer til nå i 2019, men er tirsdag klar for første runde i Norway Chess. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

I dag kan det bli historisk Carlsen-parti

STAVANGER (VG) Alt taler for at vi tirsdag for første gang kommer til å oppleve at såkalt armageddon skal avgjøre sjakkpartier i en storturnering. Og Magnus Carlsen (28) kan bli førstemann.

Her er dagens oddstips!

Norway Chess har nemlig revolusjonert sjakkreglene slik at alle uavgjorte partier skal avgjøres med armageddon - noe som betyr at det alltid vil bli en vinner. For hvis et armageddon-parti ender med remis, er svart vinneren.

Onsdag er det 29 millioner kroner å hente i Vikinglotto. Test vinnerlykken din her!

Første motstander for Carlsen er veteranen, tidligere VM-motstander Viswanathan Anand, som senere i år fyller 50 år. Men den norske verdensmesteren har stor respekt for inderen, noe han da også uttrykte etter lynsjakkpartiene mandag.

– Jeg har slått ham to ganger i år, men det blir ikke lett, sa Carlsen, som har hvite brikker i partiet.

les også

– Dette kan bli det beste vi har sett av Magnus

Det Carlsen viser til, er turneringene i Wijk aan Zee og Shamkir. Begge ganger vant Carlsen, og begge ganger med hvite brikker.

Men historisk blir det ofte remis mellom dem: 47 av 68 klassiske partier mellom dem har endt med remis, ifølge chessgames.com. Carlsen har vunnet 13, mens Anand står med åtte seirer.

Både Magnus Carlsen og de andre verdensstjernene i Norway Chess uttrykker at de ikke kommer til å spille annerledes, selv om det nå blir armageddon ved remis.

Men samtidig innrømmer Carlsen at han mener det er en fordel med svart i armageddon. Kan det bety at han er villig til å satse mer enn vanlig for å vinne når han har hvitt?

les også

Carlsen storspiller i Afrika: – Han er kanskje tidenes beste

De beste i lynsjakkturneringen får fem hvite partier senere i turneringen, mens de dårligste får bare fem svarte partier. Carlsen valgte likevel å spille kreativt og godt i lynsjakk, noe som gjør at han altså får flest hvite partier.

– Det som er helt sikkert, er i hvert fall at dette blir spennende for publikum, sier Maxime Vachier-Lagrave til VG.

Peter Svidler har på chess24 antydet at reglene passer perfekt for Magnus Carlsens styrker. Vachier-Lagrave sier om det:

– Magnus er god i alt. Reglene er selvfølgelig ikke laget spesielt for ham.

les også

Carlsen i en klasse for seg: Passerte drømmegrensen

I Norway Chess totalt er Magnus Carlsen storfavoritt etter å ha vunnet alt han har stilt opp i til nå i 2019. Carlsen har fem strake triumfer før Norway Chess i 2019: Wijk aan Zee, Shamkir, Grenke-turneringen, Adidjan og Skottland - og før det hadde han avsluttet 2018 med VM-tittel både i klassisk sjakk og lynsjakk.

Men - det er et viktig men: Han gjør det tradisjonelt ganske dårlig i Norway Chess- ut fra vanlig Carlsen-nivå. Han har vunnet bare én gang - i 2016.

– Det er ikke noe verre her enn andre steder. Men det er så tøft startfelt. Det er ingen outsidere her, sier Carlsen til VG.

Poengene i Norway Chess fordeles slik:

Tap hovedparti: 0 poeng.

Remis hovedparti og tap armageddon: 1/2 poeng.

Remis hovedparti og seier i armageddon: 1 1/2 poeng.

Seier hovedparti: 2 poeng.

VGs tips: Turneringsseier til Fabiano Caruana

Magnus Carlsen og er storfavoritt, men med tanke på at verdenseneren kun har vunnet Norway Chess én gang på seks forsøk, fremstår ikke oddsen på 1,40 som veldig attraktiv.

Carlsens rival fra VM i november, Fabiano Caruana, står til sammenligning til 11 i odds. Riktignok er han ikke i nærheten av Carlsens suverene 2019-form (seks strake turneringsseiere), og han får en tøff start på turneringen med sorte brikker mot Shakhrijar Mamedjarov, men amerikaneren er verdens nest beste spiller og vant Norway Chess i fjor. Da er 11 i odds noe som kan være verdt å spille på.

Spillestopp er kl. 16.55, og TV2 Sport 2 har senderettighetene.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder