Øystein Bråten rørt etter OL-gull i slopestyle: – Helt rått

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Øystein Bråten (22) ble olympisk mester i slopestyle etter en strålende første runde. Det førte til at han slapp følelsene løs.

– Det er helt sykt, helt rått. Det er veldig kult. Surrealistisk. Jeg skjønner ingenting, sier gullvinner Bråten til VG.

Han var tydelig rørt og blank i øynene etter at gullet var sikret. Mye grunnet at broren Gjermund Bråten var en av de første til å gratulere han.

– Det var veldig kult å møte han. Det har vært helt rått å ha han. En stor takk til han og hele familien. Jeg ville aldri vært her uten dem, forteller Øystein Bråten.

Bråten fikk en kanonstart med hele 95 poeng etter en runde med ren kunst på ski. Det holdt hele veien til hans første OL-gull.

– Å lande første runet var veldig digg. Det holdt hele veien. Det har ikke skjedd meg før, sier 22-åringen fra Torpo i Hallingdal.

– Det er kanskje den beste slopestyle-runden på ski noen gang, melder Andreas Håtveit, Eurosports ekspertkommentator.

Øystein Bråten vant finalen i slopestyle etter et fantastisk første-run

– Skal feire hardt

De fem dommerne var alle samstemte i å gi 95 poeng av 100 mulige.

– Jeg er bare veldig glad på hans vegne. Det var litt overraskende, men jeg synes han kjørte dritbra. Bedre enn det jeg trodde. Han landet det runnet så bunnsolid. Det var helt rått, sier bror Gjermund Bråten til VG.

Han er tidligere snowboard-kjører og har tre NM-gull.

– Han har noe i hodet som ingen andre har. Nå skal det feires hardt, lover bror Bråten.

Fra før har Øystein Bråten to gull i X Games. Nordmannen har også to sølv og en bronse i X Games.

Frykter brudd i hånden

– Jeg kan ikke helt beskrive dette. Vi har jobbet så hardt for dette. Å se at det harde abreidet betaler seg er helt sykt, sier trener Luke Allen til VG.

Alt var ikke bare glede for Bråten til tross. Han frykter et brudd i håndleddet etter at han ramlet i forsøk tre.

– Jeg tror jeg brakk den. Det gjør så vondt, men det er mest bra, sier Bråten.

Slopestyle er en konkurranse hvor man kjører på flere rails og avslutter med tre hopp. Deretter får man poeng utfra hvor godt man kjører og hvor vanskelige triks man tar.

Nick Goepper tok sølvet med 93,60 poeng. Tredjeplassen gikk til Alex Beaulieu-Marchand med 92,40 poeng.

Åttendeplass for Dahl

I sitt andre forsøk bommet Bråten på den siste railen. Dermed var runden ødelagt og han mottok bare 46,40 poeng før han falt i siste forsøk. Men det første var nok til å ta Norges åttende OL-gull i Pyeongchang.

Ferdinand Dahl fikk 76,40 poeng i andre forsøk. Han gjorde strålende hopp, men slett i rail-forsøkene. Det ble åttendeplass.

les også

Gullfavoritten Bråten har TV-ekspertene som forbilder

PS1! Felix Stridsberg-Usterud og Christian Nummedal kom ikke videre fra kvaliken.

PS2! Øvelsen debuterte i OL-sammenheng i Sotsji for fire år siden. Da ble Andreas Håtveit nummer fire. Den gang endte Bråten på 10. plass som 18-åring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder