Bjørgen er tidenes mestvinnende vinterolympier: - Det er vanskelig å forstå

PYEONGCHANG (VG) Nå er det ingen over eller ved siden av Marit Bjørgen i vinterolympisk sammenheng. I hennes aller siste OL-øvelse hadde ikke rivalene en sjanse. 37-åringen sikret sitt åttende OL-gull etter en maktdemonstrasjon på tremila.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Rammen for Bjørgens siste OL-løp kunne ikke vært mer strålende. Sola var på plass. Det var klisterføre, akkurat som Bjørgen drømte om.

– Jeg håpet på klisterføre på tremila før OL-startet, sier Bjørgen etter gulløpet.

Og gullet søndag gjør at Bjørgen står med utrolige åtte gull, fire sølv og tre bronse i løpet av sine fem olympiske leker gjennom karrieren.

Det er det ingen som kan matche.

Hun vipper med tremilsgullet Ole Einar Bjørndalen av tronen som tidenes mestvinnende vinterolympier. Hun har nå utlignet skiskytterens gullfangst i OL-sammenheng og har to bronsemedaljer flere.

Etter seieren fikk hun spørsmål om hun ser på seg selv som tidenes beste skiløper.

– Jeg syns det er vanskelig å se seg selv. Jeg føler jeg fortsatt er Marit fra lille Rognes. Så lenge jeg konkurrerer så må jeg legge ting bak meg å se fremover. Det er en bra egenskap som utøver, svarte Bjørgen og la til at hun ikke hadde sansen for å sammenligne utøvere.

– Vanskelig å forstå

Attpåtil gjør hun det i sitt aller siste skirenn i olympisk sammenheng.

– Jeg sitter her med 15 medaljer. Det er vanskelig å forstå. Jeg er bare Marit. Jeg trenger tid for meg selv, kanskje etter jeg er ferdig med karrieren kan jeg tenke på hva jeg har gjort. Det er en utrolig karriere, men det er også hardt å forstå at jeg skaper historie, sier Bjørgen om tittelen mestvinnende vinterolympier på den internasjonale pressekonferansen søndag.

Savner sønnen

Hun kunne fortjent glise i den aller siste utforkjøringen ned mot stadion, før hun tok i mot det norske flagget på oppløpet da hun gikk i mål til en overlegen seier på 30 kilometeren søndag.

Det var ren knockout i hennes siste løp i OL med ett minutt og 49 sekunder ned til Krista Pärmäkoski på sølvplass, mens Stina Nilsson tok bronsen nesten to minutter bak.

- Det var mye følelser. Jeg kom hit for å ta et individuelt gull. Jeg manglet det. Dette var min sjanse. Jeg leverte et fantastisk løp. Da blir det mye følelser. Jeg har vært tre uker borte. Jeg har holdt trykket oppe hele veien og når jeg kommer i mål så skjønner jeg også at jeg snart skal treffe Marius (sønnen på to år), sier Bjørgen til VG.

Hun forteller at hun savner sønnen spesielt nå som hun har gått sitt siste OL-løp, men gjentar at hun har «holdt trykket oppe» likevel.

– Jeg visste at tremila var min mulighet. Jeg har vært fokusert på det. Men jeg kjenner nå at det største gullet møter jeg i morgen, sier 37-åringen og smiler.

Snakket med svenskekongen

For det ble noen følelsesladde minutter etter målgang. I målområdet kom gledestårene hos OL-dronningen før hun deretter ble løftet på gullstol av alle lagvenninnene, mens de med en improvisert seiershyllest skrek «Marit, Marit, Marit».

– Jeg kunne ikke fått en bedre avslutning enn det her. Det er en fantastisk måte å avslutte et OL på. Det ble et kjempeløp for min del. Alt stemte. Det var mye følelser som kom de siste hundre meterne, sier Bjørgen på det internasjonale pressetreffet etter triumfen.

Selv Sveriges kong Carl Gustaf ville ha sin bit av henne. De to slo av en liten prat da hun etter hvert fikk på seg klær og så smått lot inntrykkene synke inn.

Tidenes mestvinnende vinterolympier - del ditt beste Marit Bjørgen-minne!

Smadret feltet

Bjørgen startet også 30 kilometeren i klassisk stil forrykende. Hun satte umiddelbart stor fart fra start. Charlotte Kalla, Kerttu Niskanen, Teresa Stadlober og Krista Pärmäkoski var de eneste som så ut til å holde følge.

– Jeg syns det var veldig artig med Stina (Nilsson) i dag. Det var et gjennombrudd. Det er nok ei jente vi får se mer og mer av i fremtiden, sier Bjøgen.

Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga måtte alle slippe lagvenninnen allerede etter rundt åtte kilometer.

Parademarsj

Men etter halvgått løp var avstanden ned til den jagende kvartetten bak blitt til 51 sekunder. Østberg som nest beste norske hadde over minuttet opp til Bjørgen.

Ved 26,5 kilometer var differansen ned til Pärmäkoski på andreplass to minutter… Den aller siste runden hennes i et OL ble en parademarsj - og Bjørgen skrev seg for alvor inn i historiebøkene for lang, lang tid fremover.

Bjørgens åtte OL-gull:

2010 i Vancouver: Klassisk sprint, dobbel jaktstart, stafett.
2014 i Sotsji: 15 km med skibytte, lagsprint, 30 km fristil.
2018 i Pyeongchang: Stafett, 30 km klassisk.

Bjørgens fire sølv:

2002 i Salt Lake City: Stafett.
2006 i Torino: 10 km klassisk.
2010 i Vancouver: 30 km klassisk.
2018 i Pyeongchang: 15 km med skibytte.

Bjørgens tre bronsemedaljer:

2010 i Vancouver: 10 km fristil.
2018 i Pyeongchang: 10 km fristil, lagsprint.

Resultatliste 30 km kvinner:

1. Marit Bjørgen, Norge: 1.22.17,6
2. Krista Pärmäkoski, Finland: +1.49,5
3. Stina Nilsson, Sverige: +1.58,9
4. Ingvild Flugstad Østberg, Norge: +2.00,4
5. Charlotte Kalla, Sverige: +2.57,2

8. Heidi Weng, +4.07,9
12. Ragnhild Haga, +4.53,9

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder