Gikk opp 10 kilo på to måneder

- men før OL passer Siren (21) på vekten

SOLLERUDSTRANDA (VG) På drøyt to måneder gikk Siren Sundby opp over en kilo i uken, og veide til slutt syv kilo mer enn hun gjør nå.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Det var mitt ansvar. Siren hørte på meg og var enig i at det var nødvendig for henne å gå opp ti kilo. Hun var ikke sterk nok og måtte kompensere med vekt, forteller Sirens trener, Thomas Guttormsen.

- Det var veldig mislykket. I tillegg til alt annet som gikk galt, sier han om e-jolleseilerens OL-debut for fire år siden. 17 år gammel tok hun 19. plass i Sydney. Nå, etter å ha vunnet så å si alt de to siste årene, er hun sammen med terrengsyklist Gunn Rita Dahle og roer Olaf Tufte Norges største gullfavoritt i Athen-OL.

Trener Guttormsen (35), som traff Siren (21) første gang da hun var fem og et halvt år gammel, sammenligner henne med Bjørn Dæhlie og Lance Armstrong.

- Hun har ingen store svakheter. Annet enn at hun er liten, sier han.

Behersker alt

Med ekstremt mye vind i Athen, kan hennes nåværende 63 kilo komme til kort mot erkerivalen Sari Multala (25) fra Finland som er en av to i klassen som veier over 70 kilo.

Forventninger om mye vind og tøffe forhold var årsaken til vektøkningen i 2000: I Sydney-OL pekte vektnålen på over 70 kilo, over ti kilo opp fra januar samme år.

- Men det blåste litt bare én dag. Resten av seilasene var det helt stille. Nå er Siren bygd opp til å bli en all-round-seiler, sier han.

Det skal veldig mye til for at forholdene i Athen, som betegnes som svært skiftende, går i Sirens disfavør i for mange av 11 OL-seilaser. Hun behersker alt, med et lite unntak av de spesielle forholdene som oppstår når det blåser mye og er lite bølger. Da kan hun bli for lett.

- Vi gjorde mye rart før Sydney. Vektøkningen medførte at jeg ikke klarte å håndtere utstyret. Det var skuffende. Men jeg var 17 år da og hadde null erfaring. Da åpningsseremonien var over, var liksom OL i boks, sier Siren.

- Mentalt sterkere

- Du er 21 år gammel nå. Det er ikke så mye, det heller?

- Nei, men det er fire år. Jeg har masse mer erfaring, og jeg er mentalt sterkere, svarer hun.

Hun mener at det ikke hefter usikkerhet ved noe av det hun skal gjøre for å vinne OL-gull i Athen. Det kunne vært at hun ikke hadde det helt riktige utstyret. Men alt er trimmet og klart. Det måtte være om masten skulle brekke et par ganger?

- Det skjer så å si aldri. Jeg tror jeg har sett det skje tre ganger så lenge jeg har holdt på. Det skjedde Siren under en seilas i prøve-OL i fjor. Da var hun helt rolig og det påvirket henne ikke negativt i det hele tatt, sier trener Thomas Guttormsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder