HVER SIN VEI: Sportssjef for langrennsløperne Vidar Løfshus (t.h.) har åpnet personalsak mot Petter Northug etter at langrennskongen harselerte med langrennsledelsen og lagkamerater på Instagram mandag kveld. Her er de etter 30 kilometer fellesstart under NM i 2013. Northug tok to VM-gull i Val di Fiemme noen uker senere. Midt i bildet pappa John Northug følger med. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Northug-konflikten: – Det er en helt uholdbar situasjon

Langrennsekspert Torgeir Bjørn frykter at situasjonen mellom Petter Northug (31) og langrennsledelsen har gått så langt at det kan gå utover de sportslige prestasjonene.

 • Camilla Vesteng

Artikkelen er over to år gammel

Torgeir Bjørn har levd et helt liv i langrenn- og skiskyttermiljøet. Nå er det bare to og en halv måned til OL i Sør-Korea starter.

Bjørn frykter for de sporstlige prestasjonene om det ikke blir ro mellom Northug og langrennsledelsen innen verdenscupen i Lillehammer neste helg. Se Northugs stikk til langrennsledelsen og lagkamerater her.

– Det er en uholdbar situasjon nå. Northug-leiren og langrennsledelsen lever i to forskjellige verdener. De oppfatter situasjonen forskjellig. Det er avgjørende at de to leirene kommer sammen og blir enige om spillereglene, sier Bjørn til VG.

En veldig morsom fyr

Bjørn skal til Kuusamo for å kommentere verdenscupåpningen i langrenn kommende helg. Dit skal som kjent ikke Petter Northug.

ALLTID PÅ PLASS: Torgeir Bjørn (t.h.) er alltid på plass når det konkurreres på ski. Her er pappa john Northug og Petter Northug (delvis skjult under buffen) på Røros under NM på ski i 2015. Noen uker senere vant Northug fire VM-gull i Falun. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

VG brakte nyheten om at 31-åringen var vraket søndag. Mandag kveld leverte Northug et stikk til både sportssjef Vidar Løfshus, landslagstrener Tor Arne Hetland og flere lagkamperater på Instagram.

– Det er to måter å se det på: Den ene er at dette er humoristisk. Northug er en veldig morsom fyr, han har en del treffende meldinger, sier Bjørn og fortsetter:

– Men det er ikke bra om dette begynner å skade lagfølelsen. Det er viktig at de to leirene blir enige om hva som gjelder. Dette kan skade Nortug og laget, og det kan gå utover sportslige prestasjonene. Det vil ingen.

Dette sa skipresident Erik Røste om Northugs humor i forrige uke:

VGs sportskommentator: Om Northug-vrakingen: Fremstår som en pissekonkurranse.

Personalsak-forvirring

For tirsdag formiddag svarte langrennsledelsen med å åpne personalsak mot Northug. Senere på dagen snudde de, og uttalte at det ikke var åpnet en personalsak.

– Det må for all del ikke går utover sportslige resultater. Vi trenger alle stjernene i toppform til OL, både Northug, (Martin Johnsrud) Sundby og (Johannes Høsflot) Klæbo. De kan ikke holde på med dette i månedene frem mot OL, sier Bjørn.

– Var det færre konflikter i miljøet før?

– Det har vært uenigheter før og, men det som er nytt i senere tid er at noen bruker sosiale medier. Nå når man ut på en annen måte, og det er mer synlig. Det er en ny tid, svarer Bjørn.

– Når må denne konflikten mellom langrennsleiren og Northug-leiren være løst sånn du ser det?

– Det må være ro til verdenscupen i Lillehammer. Der tar jeg for gitt at Northug skal gå. Det er viktig at de to leirene blir enige om hva som gjelder, svarer Bjørn.

Emil Iversen mener Klæbo er best på Instagram av langrennsgutta:

Takhøyde blant langrennsgutta

Northugs manager Are Sørum Langås sa til VG tirsdag formiddag at Instagram-meldingen var humor i kampens hete.

– Det var ikke ment som noe negativt om lagkameratene, sa Langås.

– Så han mente ikke å henge dem ut?

– Absolutt ikke. Langrennsgutta har vel vist på sin Instagram-konto at de også har stor takhøyde for hva de legger ut noen ganger, svarte Langås.

Landslagstrener Tor Arne Hetland er klar på at ingen snakker seg inn på laget:

Verdenscupåpningen starter med en minitour i Finland fredag. Ti menn skal gå for Norge. Langrennsledelsen rangerer disse ti løperne som bedre pallkandidater enn Northug foran sesongstarten:

Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Petter Northug
 3. OL 2018

Flere artikler

 1. Skiforbundet har åpnet personalsak mot Northug

 2. Løfshus har innboksen full av hatmail

 3. Skuffet Krogh: – Det var hovedmålet mitt

 4. Sundby hardt ut mot FIS - misliker nye forslag

 5. Iversen om Tour de Ski: – Det er viktigere enn noen gang

Fra andre aviser

 1. Skiforbundet reagerer: – Vi skal ta opp med Northug måten han omtaler lagkamerater

  Aftenposten
 2. VG: Northug vrakes til verdenscupåpningen

  Aftenposten
 3. Northug gjør narr av både lagkamerater og trenere etter vrakingen

  Aftenposten
 4. VG: Northug vrakes til verdenscupåpningen

  Fædrelandsvennen
 5. Brøt tausheten: Slik svarte Northug på Instagram-bråket

  Bergens Tidende
 6. Bedre svar til Northug kunne ikke Hetland ha gitt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder