Klæbo kaller russisk rival for gal etter tour-seier

FALUN/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo (21) ble tidenes yngste vinner av verdenscupen sammenlagt i Sverige søndag. Men etter bragden innrømmer han at det må gjøres et godt stykke arbeid for å holde følge med sin argeste russiske rival i distanselangrenn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For der Klæbo vant verdenscupen sammenlagt mye på grunn av sin lange rekke med sprintbragder, var det Aleksander Bolsjunov (21) som vant minitouren i Falun etter to råsterke distanserenn til slutt.

Russeren har hatt en fantastisk sesong. Han endte som nummer fem i verdenscupen sammenlagt og tok blant annet fire OL-medaljer.

Les også: Weng slaktet egen taktikk: Tenkte «hva har jeg gjort?»

– Like gal som han alltid er

Klæbo er imponert. Den norske skistjernen ble spurt om hvordan han vurderer sin egen sesong i distanserenn. Hele svaret omhandlet hans jevngamle rival.

– Bolsjunov er fryktelig sterk og like gal som han alltid er. Han går steinhardt fra hver meter, uansett om er det er sprint eller distanse. Det er noe som inspirerer. Han kommer til å gå fort neste år. Vi andre må være motivert til å gjøre den jobben som kreves, sier Klæbo, og fortsetter:

– Han gjør det. Han er sulten. Da må vi være like sultne, advarer den norske skistjernen.

Les også: Bjørgen «skjemmes» av få Marius-skiturer

Forstår ikke hverandre

Selv om de to er omtrent like gamle har de ikke noe forhold. De har aldri snakket sammen.

– Vi forstår hverandre ikke. Jeg kan si «gratulerer» og han skjønner ingenting. Det er vi dårlige på å kommunisere med hverandre. Men han er visst en glad gutt, har jeg skjønt. Bortsett fra når han går dårlige skirenn eller bli nummer to. Da blir han forbannet. Jeg kjenner meg igjen i det. Og han er et skikkelig konkurransemenneske som klinker til fra første meter. Det er artig å se, sier Klæbo.

Tidenes yngste

Det russiske stortalentet vant nesten 50 sekunder foran Alex Harvey og Dario Cologna i mål i Falun. Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på en fjerdeplass. Klæbo kom langt bak kvartetten - hele ett minutt og 45 sekunder bak Bolsjunov på en 25. plass.

Det holdt uansett til å vinne verdenscupen sammenlagt. Tidenes yngste på herresiden.

– Sykt

Klæbo gikk forbi den svenske legenden Gunde Svan, som var 22 år da han vant verdenscupen i 1984. Ingen av herrene kan likevel måle seg med russiske Jelena Välbe. Hun var bare 20 år da hun vant sammenlagtcupen i 1989, og er den yngste vinneren siden verdenscupen ble offisiell i 1984.

– Det er sykt, sier Klæbo om sin egen bragd.

Han sier det har gått på skinner i hele år - og med den ledelsen han hadde før rennet - så skulle han ha gjort store feil for å miste verdenscupkula.

– Det tærer på kroppen. Den begynner å bli sliten. Jeg tipper jeg blir sengeliggende et par dage nå. Jeg skal ta med meg dette og nyte det i perioden som kommer, sier Klæbo.

SPRENGER REKORDER: Johannes Høsflot Klæbo er sesongens beste løper i verdenscupen. Her med sprintkulen som han sikret fredag. Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rørt morfar

For Klæbo var det stort. Minst like stort var det for hans viktigste sportslige samarbeidspartner. Kåre Høsflot var rørt da han snakket med VG under premieseremonien i Falun.

– Det vi har gjort av trening og andre ting, det kunne ikke blitt noe bedre, sier han.

– Det er ikke tvil om at jeg er rørt, sier Kåre Høsflot.

Også Martin Johnsrud Sundby var imponert. Han mener superlativene er brukt opp når det gjelder 21 år gamle Klæbo.

– Det er blitt sagt mye om Johannes. Fyren har rett og slett vært et råskinn i vinter. Han er sliten på tampen. Det er bare å forvente. Det er utrolig at han holder koken og knuser alle på sprinten her på fredag, innleder Sundby.

– Men som jeg så i går; det aller mest imponerende med Johannes er hvordan han er som fyr. Hvordan han står midt oppi all den suskessen han har denne sesongen er unikt. Han er er en fantastisk person man skal ta godt vare på, sier Røa-løperen.

Sammenlagt minitouren i Falun:

1) Aleksandr Bolsjunov
2) Alex Harvey +47,1
3) Dario Cologna +47,5
4) Martin Johnsrud Sundby +48,7
5) Maxim Vylegzjanin +50,3
6) Hans Christer Holund +51.7
8) Sjur Røthe +54,9
9) Niklas Dyrhaug +1.04,1
16) Didrik Tønseth 1.09,8
24) Simen Hegstad Krüger +1.21,9
25) Johannes Høsflot Klæbo +1.45,8
27) Sindre Bjørnestad Skar +2.21,4
31) Emil Iversen +2.44,0
57) Eirik Brandsdal +4.40,0

Verdenscupen sammenlagt:

1) Klæbo 1409
2) Cologna 1290
3) Sundby 1261

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder