NEST BEST I FJOR: Chris Jespersen ble nummer to sammenlagt under Tour de Ski i fjor. Martin Johnsrud Sundby vant, mens Petter Northug ble nummer tre. Her er Jespersen på utøverhotellet fredag ettermiddag. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Jespersen ble beordret til å hjelpe Sundby til seier: – Et slag i trynet

Sundby fikk 690.000 kr. for Tour de Ski-seieren

Jespersen: Har ikke fått en krone av Sundby

Ingen regler for hjelp i det norske laget i år

OBERSTDORF (VG) Chris Jespersen ble nummer to i forrige Tour de Ski. Han beskriver det som et slag i trynet å bli kommandert til å hjelpe Martin Johnsrud Sundby til seier, istedenfor å forsøke og vinne selv.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mens Martin Johnsrud Sundby fikk 690.000 kroner for å vinne Tour de Ski sammenlagt, kan Jespersen ha tapt 310.000 kroner på å bli beordret til å hjelpe Sundby til seier i fjor.

– Jeg har ikke fått en krone av Martin for det jeg gjorde, sier Jespersen til VG.

Foran den 35 kilometer lange jaktstarten i Toblach i fjor fikk Jespersen beskjed av lagledelsen om at han ikke skulle forsøke å ta igjen Martin Johnsrud Sundby. Han skulle heller ikke forsøke å ta innpå. Norge så muligheten til at Sundby kunne bli den første nordmannen til å vinne touren sammenlagt. Det gjorde han også. Men Jespersen tror han også hadde hatt en mulighet til å vinne, om han ikke hadde fått beskjed om å la Sundby gå.

– Det får vi aldri svaret på, sier Jespersen.

Han slo Sundby på alle etapper som ikke var sprint og var åpenbart i superform under fjorårets Tour de Ski. Etter å ha gått 50 sekunder raskere enn Sundby opp monsterbakken, var han til slutt bare 36 sekunder unna sammenlagtseieren.

Og det uten å ha fått muligheten til å gå for fullt på den 5. etappen, der han likevel var 12 sekunder bedre enn Sundby.

Les også:Kunne tapt flere hundre tusen kroner på å velge landslaget

Jespersen: – Det er masse penger det er snakk om

Landslagstrener Trond Nystad var på lagledermøte fredag kveld, foran årets tour. Han syns ikke det var vanskelig å gi Jespersen beskjed om at han ikke fikk lov til å hente inn Sundby i fjor.

– Nei, det var ikke vanskelig. Noen ganger får man i ett lag, andre ganger gir man, sier Nystad.

– Hva var beskjeden Jespersen fikk da han startet bak Sundby på jaktstarten i fjor?

– Han fikk ikke lov til å hjelpe noen av de andre til å komme opp. Han fikk ikke lov til å være aktiv i feltet, svarer Nystad.

Han møter pressen på utøverhotellet i Oberstdorf fredag ettermiddag. Fjorårets toer mener det er en spesiell problemstilling, siden langrenn er en individuell idrett.

NORSK TRIUMF: Chris Jespersen (t.v.) ble nummer to sammenlagt under Tour de Ski i fjor, bak Martin Johnsrud Sundby. Johannes Dürr (t.h.) ble nummer tre, men avla positiv dopingtest, og mistet dermed 3. plassen til Petter Northug. Foto:Giuseppe Cacace,Afp

– For en som aldri har tjent penger på idretten før, så var det et slag i trynet. Det er masse penger det er snakk om. Så det er vanskelig dette, sier Jespersen.

Vinneren av Tour de Ski får 690.000 kroner, 2. plassen er verdt 380.000 kroner i premiepenger, mens 3. plassen sammenlagt gir 228.000 kroner. Han mener langrenn ikke kan sammenlignes med sykkel.

– Langrenn er en individuell idrett. I sykkel må man ha et lag, sier Jespersen.

Jespersen er i form. Han ble nummer tre på 15 kilometeren i Davos siste helgen før jul, bare slått av Anders Gløersen og Petter Northug.

Vil ikke ha hjelp

Han håper han ikke kommer i den samme situasjonen i år. Han vil hverken ha hjelp eller hjelpe.

– Jeg vil heller ikke dele pengene for å få hjelp. Jeg vil ikke forlange noe hjelp, sier Jespersen.

– Syns du Sundby burde tilbudt deg for eksempel 50.000 kroner i fjor, som takk for hjelpen?

– Jeg hadde takket nei til det. I den sammenhengen er ikke det så mye, det er snakk om mye penger, svarer Jespersen.

Det er altså 310.000 kroner som skiller 1. og 2. plassen.

Sundby: – Dette er vanskelig tematikk

Sundby møtte pressen på den internasjonale pressekonferansen i Oberstdorf sentrum fredag kveld. Han bekrefter at han ikke ga noe av premiepengene til Jespersen.

– Dette er vanskelig tematikk. Vi har ingen spilleregler for dette, sier Sundby til VG og fortsetter:

– I den norske leiren har vi et sterkt ønske om å vinne. Da går vi for de med mulighet til det.

Han har selv vært med på å forsøke og hjelpe Northug til seier. Northug har i løpet av åtte forsøk fortsatt ikke vunnet Tour de Ski.

– Om vi skal dele premiepengene må vi ha en plan for det. Hvem skal jeg gi til? Didrik for spurthjelp og Petter? Det er vanskelig. Vi har ikke en økonomisk plan for touren, gjentar Sundby og legger til at han tror det vil bli gått lagtaktisk også i år, og at noen vil få rollen som hjelperytter.

Kan skje igjen

Landslagstrener Nystad bekrefter at løpere kan få i oppgave å gå for andre også i år.

– I begynnelsen går alle for seg selv. Men vi vil at en nordmann skal vinne sammenlagt. Som lag skal vi ikke gå i veien for hverandre. Men om det står om fire nordmenn til slutt, så er det det samme for meg hvem som vinner, sier Nystad og smiler lurt.

Tour de Ski starter med prolog i Oberstdorf lørdag. Herrene går 4 kilometer, mens damene går 3 kilometer. Søndag er det jaktstart samme sted, før Tour de Ski drar videre til hjemstedet til Dario Cologna, Val Müstair.

Cologna har vunnet Tour de Ski sammenlagt tre ganger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder