GULLGUTT: Petter Northug og Eirik Myhr Nossum (t.h.) i Val di Fiemme dagen før 15 kilometeren i VM i 2013. Northug vant gull og er tittelforsvarer på distansen i Falun om noen uker. På dette tidspunktet var Myhr Nossum servicemann for barndomskameraten. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Northugs kamerat om deltakelsen på NM-sprinten fredag: - Kjenner jeg Petter rett, så er han forbannet

RØROS (VG) Eirik Myhr Nossum er ikke sikker på om Petter
Northug (29) er i superslag på sprinten fredag, men at Northug er forbannet – det tror han helt sikkert.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De siste dagene er det skrevet mye om Petter Northug som er tvunget til å stille til start på NM-sprinten fredag, dersom han skal ha en mulighet til å gå VM-sprinten i Falun.

Northug trodde han var kvalifisert til VM-sprinten etter 2. plassen på sprinten i Kuusamo. Men i forrige uke kom altså beskjeden fra Skiforbundet om at han må gå sprinten på Røros. Dermed måtte Northug avbryte høydeoppholdet i Bernina i Sveits tre dager tidligere enn planlagt.

Eirik Myhr Nossum er barndomsvenn av Northug. Forrige sesong var han også treneren til langrennskongen. Han mener dette om at Northug måtte endre på VM-forberedelsene.

– Kjenner jeg Petter rett, så er han forbannet, sier Myhr Nossum til VG.

Usikker på NM-suksess på sprinten

BARNDOMSKAMERAT: Eirik Myhr Nossum har kjent Petter Northug nesten hele livet. Nå er han trener med suksess i Lyn. Foto:Robert S. Eik,VG

Han er også usikker på om Northug kommer til å levere en topp prestasjon på sprinten. Han kjemper mot seks andre om fire plasser på VM-sprinten.

– Jeg er ikke sikker på om han kommer til å være i superslag, for han kommer rett fra høyden. Men han kan gå veldig bra, fordi han er forbannet, sier Myhr Nossum.

Han er trener i Lyn Ski. Torsdagen ble en festdag for ham, klubben og spesielt Lyn-løper Hans Christer Holund, som ble nummer to på 15 kilometeren, bare slått av Anders Gløersen.

– Dette er en teamseier. Vi har satset mye på smøring. Vi jobber minst like hardt som guttene i den norske smørebussen til landslagsløperne. Hans Christer hadde aldri prøvd skiene før han stilte til start, vi hadde testet frem det beste paret, sier Myhr Nossum.

Holund har levert flere sterke resultater denne sesongen, og selv om det ikke blir VM-tur på Lyn-løperen, så tror Myhr Nossum Holund kan ha gått seg inn på landslaget neste sesong.

Svikt i kommunikasjonen

Men fredag er det Northug det handler om.

– Petter har mer lyst til å vinne i Falun enn i morgen, sier Myhr Nossum tørt og legger til:

– Det er vanskelig å gå forbi Petter når han er i form i et VM-uttak på sprinten.

Northugs trener, Stig Rune Kveen, trodde også avtalen med Skiforbundet var i orden, og at Northug var kvalifisert for VM-sprinten.

– Vi informerte Trond Nystad og landslagsledelsen om Petters opplegg frem til VM i Falun og forsto at det var greit, sa Kveen til VG onsdag.

Langrennssjef Åge Skinstad har innrømmet at svikt i kommunikasjonen mellom partene kan være årsaken til bråket rundt Northugs NM-deltagelse på sprinten.

– Da Petter reiste i høyden, ble det aldri stilt spørsmål fra dem om hva det hadde å bety for sprinten. Kanskje det var noen som trodde at sprinten ikke var så viktig for Petter. Nå er det på det rene at det er viktig for Petter. Da er vår kommunikasjon klar på at han bør gå sprinten i NM, sa Skinstad til VG onsdag.

Halfvarsson takker for «dumme nordmenn»

Calle Halfvarsson har vært Sveriges beste langrennsløper så langt denne sesongen. Han sier dette om at Northug blir tvunget til å gå NM-sprinten:

– Det er bare å takke og ta imot for oss svensker at de er såpass dumme i Norge. Jeg forstår ikke hvorfor man skal kalle hjem Petter når han har en bedre plan og lade opp i høyden. Rart. For meg er Petter selvskreven i en klassisk sprint, sier Halfvarsson til den svenske avisen Expressen.

KONKURRENTER: Calle Halfvarsson foran Petter Northug under 25 kilometeren under Tour de Ski tidligere i år. Northug vant etappen til slutt etter en langspurt. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Også landslagssjef Vidar Løfshus har fått merke at det norske folk engasjerer seg i Northug. Han fikk nylig denne sms-en fra en mann:

«Du gir deg ikke, du prøver etter beste evne og knekke Northug gang etter gang. Jævla drittsekk !!!!!!!! Rasshøl!!».

– Jeg setter meldingen på kontoen for stort engasjement, og tenker at vi er to som heier på en fantastisk skiløper, sa Løfshus til VG onsdag.

Northug hadde opprinnelig tenkt å gå 30 km fellesstart med skibytte lørdag og stafetten søndag under NM.

Men fredag er han altså på startstreken på sprinten. Prologene starter klokken 11.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder