Spillselskap vil ha ny kamp om betting-lisens

Unibet mener idretten går glipp av 500 millioner – i året

Se debatten om spillmonopolet på VGTV

Unibet hevder norsk idrett går glipp av 500 millioner kroner i året ved å holde på Norsk Tippings monopol. Nå vil spillselskapet ha politisk omkamp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Samtidig påstår Unibet at rapporten som ble bestilt av Kulturdepartementet har undervurdert det norske markedet med to milliarder kroner i sin utredning for regjeringen.

Det var i januar at Kulturdepartementet mottok rapporten som vurderte hvilke konsekvenser en eventuell lisensordning for utenlandske spillselskaper kan få for frivillige organisasjoner i Norge.

Etter utredningen, gjort av konsulentselskapet Rambøll, fastslo kulturminister Thorhild Widvey (H) at det var mindre sannsynlig enn tidligere at regjeringen ville åpne for en oppmykning Norsk Tippings monopol på blant annet sportsbetting og øvrige pengespill.

Der står saken nå.

Men Unibets Public Affairs-manager Peter Alling mener Norge ikke har gjort en tilstrekkelig utredning.

– Konklusjoner er basert på feil faktagrunnlag, sier Alling, tidligere operasjonell sjef i det svenske Lotteritilsynet.

Ifølge det Malta-baserte spillselskapets kalkyler, som Alling i dag presenterer i VG, bommet Rambøll med verdien av det norske markedet på nesten to milliarder kroner.

Unibets regnestykke

I rapporten går det frem at en netto omsetning for onlinespill i Norge vil ligge på rundt 700 millioner kroner.

Alling mener det reelle tallet er 2,7 milliarder kroner, noe som også fremgår i en pressemelding fra det uavhengige selskapet H2 Gambling Capital, en svært velbrukt kilde i markedsanalyse av gambling.

Det var også tall fra dette selskapet som Rambøll viste til i sin rapport, men Simon Holliday i H2 sier til VG at det ikke har vært kontakt mellom Rambøll og H2. Derfor vil han ikke si noe om tallmaterialet Rambøll har lagt til grunn.

– Men det kunne vært nyttig og pratet med dem, sier Holliday.

LES OGSÅ:Idrettsforbundet svarer:– Vil være særdeles uheldig

LES OGSÅ:Kommentar: Rir idretten en døende hest?

Artikkelen fortsetter under bildet!

MØTTES TIL DEBATT: Per Tøien(til høyre) fra Norges Idrettsforbund og Unibet-sjef Peter Alling hilser på hverandre før debatten på VGTV. Foto:Robert Eik,VG

– Rambøll har presentert en modell, men ikke kvalitetssikret underlaget. Hadde de ringt H2, hadde de hatt et helt annet bilde. De har sett for smalt, sier Peter Alling i Unibet.

Han presenterer Unibets tall på følgende måte – gjort med utgangspunkt i at Norge åpner for full liberalisering av spillmarkedet (Danmark har foretatt delvis liberalisering) og basert på at 750 000 nordmenn spiller «online» (Lotteritilsynet har tidligere operert med 500 000):

* Rundt 500 millioner kroner i året kan gå som bidrag til idretten.

* Ifølge Unibet kan samfunnet få tilbake totalt 1,9 milliarder kroner årlig – i tillegg til den halve milliarden til idretten – gjennom blant annet sponsorinntekter, kommersielle avtaler, kjøp av tjenester og beskatning.

LES OGSÅ:Jonas er bettingselskapenes mareritt

– Er ydmyke

– Dette er grove anslag. Vi må se på det med ydmykhet. Jeg synes det er overraskende at i det norske markedet finnes det veldig bestemte meninger om dette, sier Alling.

– Norsk Tipping ga gjennom «Hovedfordelingen» 1,6 milliarder av sitt overskudd til norsk idrett på alle nivåer i 2013. Vil det ikke være naturlig og trygt for idretten å opprettholde monopolet med slike summer?

– I et kort tidsperspektiv kan det være naturlig og trygt for NIF å støtte Norsk Tippings monopol. Langsiktig vil det viktigste være at NIF tar utgangspunkt i å forvalte og styrke sine egne verdier mer enn Norsk Tippings kommersielle verdi. Dette på grunn av at spillerne gjennom den globale, digitale utviklingen har tatt makten overfor egne beslutninger og pengene. Norsk Tipping kommer sannsynligvis å være en stor operatør i det fremtidige lisensmarkedet i Norge. Staten kan fortsatt bruke overskuddet til de formålene.

– Sponsoravtaler med klubber og utøvere vil vel stort sett gå til allerede pengesterke idrettsaktører i toppen av norsk idrett?

– Dersom idretten kan velge mellom flere sponsorer, øker konkurransen. For eksempel sponset vi Norway Chess i fjor. Når du ser på listen over hvor mange idretter vi setter odds på, så forklarer det at selv små nisjeidretter vil være interessante sponsorobjekter for oss. Også bredden, svarer han.

– Mens Norsk Tipping er eid av staten, er vel Unibet og andre spillselskaper først og fremst opptatt av å tjene penger til sine eiere?

– Unibet vet at penger ikke kan tjenes hvis spillerne ikke får hva de vil ha; et bredt tilbud og gevinster. Hvis gevinst til eiere går foran kundetilfredshet, fungerer ikke forretningsprinsippet. Unibets aksjeutbytte er lavt i forhold til omsetning, sier Peter Alling.

– Milliardendring kom etter rapporten

Konsulentselskapet Rambøll mener de ikke kunne vurdert det norske spillmarkedet annerledes. Unibet hevder altså rapporten bommer med så mye som to milliarder på verdien av det norske uregulerte markedet.

– Vi har vært tydelige på hvilke forutsetninger som er blitt lagt til grunn. Da vi skrev vår rapport, var estimatet på 700 millioner. Dette er det samme nivået som ekspertgruppen nedsatt av Kulturdepartementet («Hamar-utvalget») la til grunn i sin rapport i desember 2014, sier prosjektleder Håkon Kavli i Rambøll til VG.

Rapporten fastslo at en delvis liberalisering av pengespillmarkedet hverken vil tilføre større inntekter eller nevneverdige tap i inntektene til det norske samfunnet – og pekte på at det var i tråd med erfaringene fra Danmark, som delvis liberaliserte sitt spillmonopol i 2012.

Etter Rambølls utredning ble det først hevdet at det norske markedet kunne ligge på én milliard. Da foretok selskapet en ekstra utregning på dette grunnlaget, men uten at det endret konklusjonene.

Unibet mener uansett at både 700 millioner og én milliard er langt unna deres tall, som altså nå får støtte av analyseselskapet H2.

– Men oppskrivningen til H2 (fra 700 millioner til 2,7 milliarder) kom nok som følge av vår rapport. Oppjusteringen skjedde etter at vi presenterte resultatene, mener Kavli, som sier Rambøll fikk tilgang til H2s tall gjennom Norsk Tipping – da de jobbet med rapporten fra oktober og frem til presentasjonen i januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder