SYK IGJEN: Hege Bøkko ble rammet av lungeinfeksjonen twar for to år siden og måtte bruke lang tid på å komme tilbake. Her intervjues hun etter 1500-meteren i Sotsji-OL for ett år siden. I ettermiddag ble hun sendt hjem fra Heerenveen, dagen før distanse-VM starter, på grunn av sykdom. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Skøytelandslaget uten VM-lege

Har ikke råd til egen lege i mesterskap

Hege Bøkko sendt hjem på grunn av sykdom i dag

HEERENVEEN (VG) Norges skøytelandslag har ikke råd til egen lege under distanse-VM. I ettermiddag ble Hege Bøkko (23) sendt hjem på grunn av kraftig hoste og tette bihuler.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi har ikke med lege i VM. Det er et økonomisk spørsmål, bekrefter landslagstrener Sondre Skarli (28) overfor VG her i Heerenveen.

På Norges løperhotell 20 minutter med bil fra skøytearenaen Thialf, tok han for et par timer siden avgjørelsen om å stryke Hege Bøkko fra startlistene i VM enkeltdistanser.

Ifølge Sondre Skarli «måtte» han skjære igjennom og beordre Håvard Bøkkos (28) lillesøster å dra hjem til Norge. I morgen tidlig, torsdag, skal hun til «full sjekk» hos Olympiatoppens medisinske støtteapparat i Oslo.

Mye syk

- Hun har hatt kraftig hoste som har gjort at hun har våknet om natten med følelsen av å bli kvalt. Hun har også vært plaget av tettet bihuler, sier han.

Hege Bøkko har vært satt på en antibiotikakur for å få bukt med plagene, uten at det har hjulpet i særlig grad. I alle fall ikke nok til at det ville være tilrådelig å la henne gå løp i distanse-VM, som starter torsdag ettermiddag.

Hun var kvalifisert for 1500 meteren søndag sammen med Ida Njåtun, og hun var reserve på 1000 meteren fredag. Hege Bøkko tok 10. plass på den sist nevnte distansen i Vancouver-OL for fem år siden. Etter det har hun imidlertid tidvis slitt med sykdom, blant annet lungeinfeksjonen twar for to år siden.

- Hun har vært plaget av mye sykdom, sier landslagstrener Sondre Skarli.

På grunn av skøyteforbundets mildt sagt trange økonomi har imidlertid hverken Hege Bøkko eller noen av de andre landslagsløperne kunnet fått tett oppfølging av lege i forbindelse med mesterskap. Sondre Skarli forteller at Fredrik Bendiksen, skøytelandslagets tidligere lege, nå er engasjert av Norges skiforbund.

Njåtun alene

Han tok hånd om Ida Njåtun da hun fikk påvist lungebetennelse etter to 2. plasser (500 og 1500 m) i EM i Russland for en måned siden, men her i Heerenveen og i kommende sprint-VM i Astana og allround-VM i Calgary vil nærmeste «norske» lege befinne seg hjemme i Norge.

- Vi håper hun skal bli klar til sprint-VM i Astana (Kasakhstan). Det er i alle fall planen, sier Sondre Skarli etter å ha gitt Hege Bøkko beskjed om å ta første fly hjem fra Amsterdam i kveld.

Ida Njåtun er dermed eneste norske kvinnelige deltaker i distanse-VM. Det vil hun også være i allround-VM i Calgary 7. til 8. mars. Sprint-VM i Kasakhstan går 28. februar til 1. mars.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder