VANT FOLKEAVSTEMNINGEN I OSLO: Idrettspresident Børre Rognlien og generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, på valgvaken i forbindelse med OL-avstemmingen i Oslo i september i fjor. I bakgrunnen står Olaf Thommessen som i fjor høst ledet kampanjen «JO22». Foto: Bjørn S. Delebekk, VG,

Rognlien ut mot finansministeren

NIF-toppen til VG: - Jeg blir oppgitt

ULLEVAAL (VG) For to dager siden ba finansminister Siv Jensen om at den norske OL-søknaden skrinlegges umiddelbart. Nå slår idrettspresident Børre Rognlien tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

NIF-toppen reagerer på Frp-lederen, som han mener bruker feil tall for å forvirre i OL-debatten.

Mens Jensen opererer med 35 milliarder kroner i statsgaranti, er Rognlien opptatt av å holde private investeringer på ti milliarder utenfor regnestykket. Derfor blir det offentliges utgifter lavere enn beløpet man søker statsgaranti for, sier han.

- Det er vel ingen som tror at man ikke får solgt leilighetene som brukes som utøverlandsby etter OL? Når finansministeren bruker tallet «35 milliarder kroner» for å illustrere hvor kostbart dette er for staten, så er hun med på å bringe til torgs informasjon som forvirrer, og samtidig gleder de som ønsker å blåse opp problemer, sier Rognlien.

Jensen ut mot skattefritak

Siv Jensen skrev en lengre kronikk med tittelen «Nei til OL i Oslo» i VG på mandag. Onsdag svarte Rognlien med «Jensen motarbeider norsk idrett».

- Jeg må si at jeg blir litt oppgitt, innrømmer han.

Jensens hovedargument for å si nei til OL, er prislappen. Men statsråden er heller ikke nådig mot IOC, som krever skattefritak i landene hvor OL holdes.
«Hvorfor Gerhard Heiberg og hans internasjonale kamerater skal slippe å betale skatt, mens sykepleiere, lærere, selvstendig næringsdrivende og lastebilsjåfører både skal stå bak en statsgaranti på 35.000 millioner kroner samtidig som de betaler skatt er ikke en fornuftig prioritering slik jeg ser det.» skriver hun.

Et stort flertall av OL de siste tiårene har gått på solide budsjettsprekker.

Siv Jensen skriver i sin kronikk at «Det er heller ikke realistisk å tro at sluttsummen «bare» blir rundt 20.000 millioner, når man samtidig sier at skattebetalerne uansett skal betale dersom prislappen blir nær det dobbelte».

VIL STENGE OL-BUTIKKEN NÅ: Finansminister og partileder i Frp, Siv Jensen. Foto: NTB SCANPIX Foto:,

Mener sprekk-historikk er irrelevant

Børre Rognlien forstår ikke at finansministeren ikke stoler på kvalitetssikringsrapporten, og tallknuserne i hennes eget departement.

- OL har historisk vært utgangspunkt for mange budsjettsprekker?

- Ja, men vi kan jo ikke ta ansvar for det som har skjedd i utlandet, sier Rognlien, før han legger til at store utgifter til utbygging av vei og flyplass ikke er inne i det norske budsjettet, siden dette uansett er under oppføring.

- Det vet alle som har satt seg inn i saken. Alle som viser til tidligere sprekker må ha et ønske om å bidra med negativ argumentasjon. For det bygger ikke på den norske søknaden, mener han.

Rognlien bemerker også at halvparten av alle de norske anleggene under er OL i 2022 allerede eksisterer.

Utbyggingen av nye Holmenkollen sprakk med 600 millioner kroner for fem år siden. Ifølge Rognlien ble imidlertid prosjektet aldri kvalitetssikret, slik OL om åtte har blitt.

Han understreker også at NIF og IOC-president Thomas Bach har diskutert om det kan komme nye krav fra IOC etter at Oslo blir tilkjent et OL i 2022.

- Det kommer ingen nye krav fra IOC med mindre de betaler selv, sier Rognlien til VG.

- Det fikk dere tydelig aksept for?

- Det fikk vi klart svar på. Da vil det bli forhandlinger, og de er innstilt på at de da vil måtte betale selv.

- Noen vil flytte skiskyting til Sjusjøen, hopp i stor bakke til Vikersund og skøyter til Vikingskipet: Det må vel være klart før en statsgaranti skal avgjøres i høst?

- Ja, men dette kommer ikke fra idretten eller Oslo kommune. Da vil det i så fall være politiske krav fra stortinget selv. Om de vil endre, må de også ta kostnaden. Vi vil ikke ta kostnaden for noe politikerne ønsker å endre. Den pakken vi har levert er kvalitetssikret.

- Hva føler du stemningen i Arbeiderpartiet og Høyre med tanke på statsgaranti?

- Jeg opplever at veldig mange av dem jeg snakker med er personlig positive. Men det holder ikke i den sammenheng, for de skal jo både ha flertall i egne rekker og en opinion som gjør at de har lyst til å treffe et positivt vedtak.

Helt åpent

Idrettspresidenten tør ikke spå hvilken vei landets to største partier heller i spørsmålet om statsgaranti, som avgjøres på Stortinget til høsten.

- I øyeblikket er det helt åpent. Særlig ser vi at regjeringen har en utfordring. De har gitt hverandre et problem. Jeg har vært med for lenge til å synse. Jeg har et oppdrag fra norsk idrett, og det jobber jeg med.

- Slik du ser det: Kan det være naturlig å fristille stortingsrepresentantene i dette spørsmål?

- Det blir opp til partiene i Stortinget å vurdere, men jeg vet at det har skjedd tidligere i spørsmål som er relatert til geografi. Spørsmål til kraftutbygging og grensene til bispedømmer og slikt. Det er ikke bare samvittighetsspørsmål der det har skjedd.

- Har du noen formening om det bør skje her?

- Det er jeg litt usikker på om jeg bør mene noe om, men det viktigste for oss er å ha et solid flertall. Med Frp og SV imot, så trenger vi iallfall et betydelig flertall i de andre partiene. Om du teller, så har man matematisk mulighet til å fristille noen uten at det rokker ved et solid flertall, sier Rognlien.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder