Svensk ekspert: - Viser Norges sterke stilling i vintersport

TEAMGULL: Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg sørget for norsk gull i sprint i dag. Sølvet gikk til Finlands Aino-Kaisa Saarinen og Kerttu Niskanen mens Sveriges Ida Ingemarsdotter og Stina Nilsson fikk bronse. Foto: Bjørn S. Delebekk.

Nå er Norge beste nasjon i OL

Norge er tilbake på toppen av medaljestatistikken i vinter-OL - og trolig for å bli der.

Artikkelen er over seks år gammel

Dagens to gullmedaljer, i teamsprint og i skiskytternes mix-stafett, betyr at Norge har ni gull, mens Tyskland på 2. plass har åtte. USA er på 3. plass med syv gull.

- Det er paradoksalt at dette er et bra OL for Norge, sier Simon Bank, kjent kommentator i svenske Aftonbladet.

- Det store stjernene har ikke fått helt til, likevel er Norge best. Det viser at det finnes en sterk kultur i bunnen, 20 år med nedlagt arbeid. Norge har en uhørt sterk stilling som vintersportsnasjon, sier Bank til VG.

To svenske gull

Han peker på at Norge har slitt i nasjonalidretten langrenn, men likevel strømmer det inn med gull og medaljer. Sverige har to OL-gull, begge i langrennsstafetter.

- Langrenn er det viktigste også for oss svensker, men det kan ikke sammenlignes med den betydning som langrenn har for nordmenn. Vi svensker har et mer nostalgisk forhold til langrenn, det er viktigere for Norge å være best i langrenn, sier Simon Bank.

GODGUTTER: Magnus Moan og Jørgen Graabak fikk i kveld medalje sine. Foto: Afp

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er som vanlig en mann som ikke tar av. Selv om Norge har ni OL-gull og topper tabellen.

- Vi vet hvor flinke de norske utøverne er på sitt beste. Noen ganger holder det til gull, andre ganger til medaljer i andre valører, konstaterer han.

26 medaljer

På forhånd sa toppidrettssjefen at Norges mål var å ta 26 medaljer i OL. Til nå er det 20 medaljer - ni i gull, fire i sølv og syv i bronse.

- Vi tar ett løp om gangen, så får vi se hvor vi ender når vi er ferdig, sier Tore Øvrebø når VG spør han om tror at målet vil nås.

- Vi skal forberede oss like bra til de øvelsene som gjenstår som til de som har vært.

Skibom har trolig kostet Norge dyrt. Nå kan det se ut som om dette problemet er løst.

- Vi kan ikke snakke om at det er et problem som er løst. Det er sånn at noen ganger leverer vi gode ski og i andre renn har det ikke vært så gode ski. Akkurat i går og i dag har det vært gode ski. Men likevel er det en stor jobb å lage gode ski igjen i morgen, sier toppidrettssjefen.

Han vil ikke ta æren for at Norge nå igjen har tatt teten i medaljesammendraget - på samme måte som de hadde i starten av OL:

- Det er ikke jeg som tar medaljer. Det er utøverne. Og det er trenerne. Min jobb er å legge så godt til rette som mulig for dem.

VGs Truls Dæhli kommenterer tallene slik:

- Dette viser hvilken kraft Norge har som vintersportsnasjon.

- Dette har vært kontrastenes OL for Norge. Jeg kan ikke huske at vi har bommet på så mange sjanser, av ulike årsaker, men likevel topper vi medaljestatistikken. Det viser bredden.

Dæhli peker på at det er delt ut 15 medaljer i herrelangrenn til nå, og at Norge har tatt bare to av disse (Ola Vigen Hattestad og Martin Johnsrud Sundby).

- Det er et eksempel på det er noe å gå på.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder