SLOVAKIAS FLAGGBÆRER: Zdeno Chara (36) går glipp av to kamper for Boston Bruins i NHL fordi han vil være flaggbærer for Slovakia i Sotsji fredag. Her mot Edmonton Oilers for en uke siden. Foto: AFP

Dropper NHL-kamper for å være flaggbærer

Superstjernens lagkamerat: - Det er en «én gang i livet» opplevelse

Zdeno Chara (36) er kanskje OLs største utøver og synes det er så stort å være flaggbærer for landet sitt, at han dropper to kamper for sitt NHL-lag Boston Bruins - slik at han kan lede Slovakia under åpningsseremonien i Sotsji fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hvordan kan man la være å si ja til det, etter alt han har gjort for denne klubben og med tanke på det ærefulle oppdraget å bære flagget for landet ditt, sier Boston Bruins sjefstrener Claude Julien til ESPN.

Viktig for oss

- Det er en «én gang i livet» opplevelse. Vi er glad for at får anledning til å gjøre det. Det er ikke noe å tenke på en gang. Er det viktig for Z (Zdeno Chara), er det viktig for oss, sier klubbens general manager Peter Chiarelli og Charas kanadiske lagkamerat og superstjerne Jarome Iginla som gigantbacken søkte råd hos.

Zdeno Chara er 206 centimeter høy og veier 116 kilo. Han har spilt i NHL siden 1997 og tjener 50 millioner per sesong. Han er kaptein for Boston Bruins, en av de opprinnelige seks klubbene i NHL.

Han spilte sammen med Norges veteran og OL-back Mats Trygg (37) i svenske Färjestad i NHLs streikesesong 2004/05.

To kamper igjen

I november ble Chara spurt av Slovakias OL-komite om å være flaggbærer under åpningsseremonien 7. februar.

Han var usikker på om han ville svare ja, fordi Boston Bruins skal spille borte mot St. Louis Blues fredag morgen russisk tid og Ottawa Senators natt til søndag på hjemmebane.

Da han fikk full støtte av ledelsen i NHL-klubben, var han imidlertid ikke i tvil.

For fire dager siden bekreftet Boston-coach Julien offisielt at lagkapteinen dropper de to siste grunnseriekampene før NHLs OL-opphold og drar til Sotsji før alle de andre NHL-stjernene som kommer til å spille forOL-turneringens 12 nasjoner.

Zuccarello lander mandag

MØTES KANSKJE I OL: Mats Zuccarello la to målgivende pasninger da hans New York Rangers vant 5-1 over Colorado Avalanche natt til onsdag. Her stikker han fra svenske Gabriel Landeskog. De to kan møtes i kamp om kvartfinale i Sotsji. Foto: AP

Mats Zuccarello spiller sin siste kamp med New York Rangers borte mot Pittsburgh Penguins, med Canadas OL-gullhelt og Russlands superstjerne Jevgenji Malkin, natt til lørdag.

Noen av de andre lagene spiller sin siste kamp 8. februar.

Søndag 9. februar letter tre chartrede fly fra to ulike steder i USA, med destinasjon og ankomst Sotsji 10. februar.

OL-turneringen i ishockey for herrer begynner først 12. februar. Norge spiller sin første kamp mot Canada 13. februar.

For Zdeno Chara er det åpenbart forbundet med stor ære å bære flagget for Slovakia. Ekstra spesielt er det med tanke på at han ble født i Trencin i daværende Tsjekkoslovakia, som politisk ble styrt fra daværende Sovjetunionen.

Selvstendig nasjon

Chara måtte blant annet lære russisk på skolen.

Han var knapt 16 år gammel da Slovakia fikk sitt eget flagg som selvstendig nasjon.

- Jeg har ikke tenkt over det, før nå da du nevner det. Men det er interessant. Jeg vokste opp under det regimet og nå skal jeg bringe flagget mitt inn i Russland.

- Det er et godt poeng. Det er en sak, svarte Zdeno Chara da The Boston Globe brakte det på bane for en uke siden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder