Jorunn Sundgot-Borgen mener problemet burde vært oppdaget tidligere

KRITISK: Professor i fysisk helse og aktivitet ved Norges Idrettshøyskole Jorunn Sundgot Borgen, her fra et foredrag for norske trenere i Oslo, mener Kristin Størmer Steiras startnekt burde vært unngått. Foto: Scanpix

Kritisk til langrennsledelsen etter Steiras startnekt

(VG Nett) Skiløperen Kristin Størmer Steira (30) har fått startnekt til helgen. Det mener ekspert på spiseforstyrrelser Jorunn Sundgot-Borgen (50) burde vært unngått.

Artikkelen er over åtte år gammel

Mer om prosjektet Sunn Jenteidrett

- På generelt grunnlag vil jeg si at de beste utøverne våre har meget dyktige idrettsmedisinere og trenere i støtteapparatet. Utøvere skulle derfor ikke risikere å komme i en situasjon der de ikke får stille til start fordi de ikke «klarer» innta tilstrekkelig energi og eller har utviklet spiseforstyrrelser, sier Jorunn Sundgot-Borgen, som er professor ved Norges Idrettshøyskole i fysisk aktivitet og helse, til VG Nett.

- Her er det snakk om å se signalene tidlig og ha en kultur for at ernæring og vektregulering er en sentral prestasjonsvariabel.

Tung vinter for Steira

Uttalelsene kommer på bakgrunn av at landslagsutøver Kristin Størmer Steira før helgens verdenscuprenn i Rybinsk er blitt nektet å starte.

Steira har fått startnekten av landslagsledelsen fordi hun har en lavere fettprosent enn det tillatte. Steira - som har tatt flere mesterskapsmedaljer for Norge tidligere - har vært gjennom en tung vinter der hun blant annet har slitt med sykdom etter Tour de Ski og samlivsbrudd.

Til Dagbladet forteller landslagslege Hans Petter Stokke at Finnmarks-jenta ikke sliter med spiseforstyrrelser, men vektforstyrrelser.

- Det er viktig at støtteapparatet er tydelige i sitt språk og ikke for enhver pris skal unngå å bruke begreper som spiseforstyrrelser i de tilfeller det er snakk om reelle spiseforstyrrelser, sier Sundgot-Borgen - før hun roser Skiforbundet for «endelig å vise at de setter utøverens helse i fokus og etterfølger Olympiatoppens retningslinjer».

- Det kan på sikt spare mange utøvere for alvorlige spiseforstyrrelser, nedsatt livskvalitet og at de må avslutte idrettskarrieren før de ønsket det. Det er på tide at de synligjør at det er alvorlig når utøvere ikke inntar tilstrekkelig med energi og næring, sier kvinnen som til 2008 var ernæringsekspert i i Olympiatoppen før hun sluttet som følge av «faglig uenighet».

- Tiltak iverksatt tidligere

Runi Børresen er fagansvarlig på området spiseforstyrrelser ved organisasjonen Sunn Jenteidrett i Norge, og hun støtter Sundgot-Borgen.

ØNSKER TIDLIGERE TILTAK: Runi Børresen fagansvarlig for spiseforstyrrelser ved organisasjonen Sunn Jenteidrett. Foto: Morten Holm, Scanpix

- På et sånt nivå som Kristin Størmer Steira er, skulle vi ønske at tiltak hadde blitt iverskatt tidligere slik at startnekt kunne vært unngått. De skal ha det beste støtteapparatet i forhold til oppfølging for hver utøver, sier Børresen til VG Nett før hun presiserer at hun er glad for at langrennslandslaget har tatt helsen til utøverne er tatt på alvor i denne saken.

- Det er det viktigste i denne saken, sier hun.

Landslagssjefen er enig

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller til VG Nett at Størmer Steira nå får oppfølging av Olympiatoppen og av ernæringsfysiologer.

- Hun er på rett vei nå og jeg håper hun er tilbake så fort som mulig, sier Løfshus og forklarer at årsaken til startnekten er at langrennslandslaget har retningslinjer som sier at man skal gjøre det som er best for utøveren av helsemessige årsaker.

- Burde et støtteapparat slik dere har ha fanget opp Steiras problem på et tidligere tidspunkt slik Sundgot-Borgen sier?

IKKE FORNØYD: Sporssjef i langrenn Vidar Løfshus er ikke fornøyd med at man må gå til det skrittet at en norsk utøver får startnekt, her er han avbildet fra en pressekonferanse i fjor. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix

- Jeg er enig med Jorunn der, og i dette tilfellet gikk det litt for langt. Dessverre kom vi dit at Kristin kom i en tøff konkurransesituasjon og har ikke fått nok næring. Nå er det viktig at hun kommer på den rette siden igjen.

- Hva gjøres for at man skal unngå å komme til det punktet at utøverne nektes å starte renn igjen?

- Dette har vi øynene opp for hele tiden. Dette viser at vi har et system som fungerer. Men jeg som øverste leder er aldri fornøyd når vi får slike tilfeller. Samtidig er jeg glad for at vi fanger opp det.

- Har respekt for helsen min

VG Nett har ikke fått tak i Steira om startnekten i dag men til Dagbladet sier hun følgende:

- Jeg ble frustrert da jeg hørte det. Jeg hadde veldig lyst til å gå renn i Russland. Men etter å ha tenkt meg om, er det vel egentlg bare bra. Jeg har respekt for helsa mi og vet hvor viktig den er. Derfor har jeg ikke så store problemer med å følge rådene fra fagpersoner som vet hva de snakker om.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder