KALDT MØTE: Anders Aukland mener skipresident Erik Røste og Skiforbudnet har sviktet ham når de ikke stilte opp med kommentarer for å støtte ham etter konfrontasjonen med SVTs dopingdokumentar-team. Torsdag kveld møttes de i tv-studioet til "Skavlan" i Stockholm. Foto: Scanpix

Det kalde forholdet fortsetter etter Skavlan-møtet: - Brutalt ærlig oppgjør

Anders Aukland og skipresident Erik Røste møttes for første gang etter dopingdokumentaren på «Skavlan», som ble spilt inn i ettermiddag. Men det ble ikke noe forsoningsmøte.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det var sterkt og mye følelser. Det var totalt sett en lettelse å ha gjort det, sier Anders Aukland i en kort kommentar til VG, etter det som skal ha vært et kaldt møte med skipresident Erik Røste i studio.

Anders Aukland har følt seg sviktet av Røste og Skiforbundet etter at de ikke ville svare på opplysningene Aukland ble konfrontert med i SVTs nye dopingdokumentar. Filmen ble sendt i Sverige onsdag kveld.

Les også: Føler seg sviktet av Skiforbundet

Reagerte på munnkurv-forsøk

Hele Aukland-familien har også reagert på at de har blitt bedt om å holde munn og følge Skiforbundets linje om ikke å si noe om mistenktlisten til FIS. På den er Aukland nevnt sammen med 18 andre løpere.

Følelsene kom til overflaten under innspillingen av programmet som sendes fredag kveld, norsk tid.

- Det var et brutalt ærlig oppgjør. Men vi ønsker alle parter det beste for Skiforbundet. Det har vi alltid vært enige om. Men han har aldri fått spørsmålet: Hva vil du, Anders Aukland? sier Auklands manager, Nils Marius Otterstad, til VG.

Skal ha telefonmøte

De to partene er fortsatt meget uenige, og manageren skal ha et telefonmøte med kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, fredag.

Ifølge Dagbladet var Aukland svært provosert over Erik Røstes svar under sendingen i Stockholm. Aukland sa at han hadde fått informasjon om at Skiforbundet kunne frikjent ham fra mistenktlisten.

- Denne informasjon er det jeg trengte å høre (i dokumentaren). Nå ser jeg bare en som sitter her uten ryggrad, sier Aukland om skipresidenten.

Mener strategien er rett

Skiforbundet har ikke villet kommentere Aukland-saken i dokumentaren. Under møtet i Stockholm sa Erik Røste at han
mener forbundet har gjort det rette når de ikke har kommentert Aukland-saken i dokumentaren.

Dette gjentok han senere på kvelden overfor VG.

- Kom dere noe videre, eller er det status quo?

- Vi er der vi var. Det er ikke avtalt noen flere møter, jeg har iallfall ikke gjort det, sier Erik Røste til VG etter torsdagens innspilling.

- Vi er jo fortsatt uenige om det var riktig å stille opp eller ikke. Men jeg tror ikke SVT-programmet hadde blitt annerledes om vi hadde stilt opp, selv om man sikkert kan diskutere slikt, legger han til.

- Hvordan var stemningen etter programmet?

- Anders fastholder det han har sagt hele tiden. Det er ingen endring på det. Jeg kjenner Anders godt og har vært treneren hans. Og jeg har absolutt ingen problemer med å forholde meg til ham i fremtiden, sier Røste.

- Har dere gjort feil i denne prosessen?

- Jeg mener iallfall at vi ikke har gitt programmet legitimitet, og at vi dermed har unngått at også andre utøvere har blitt dratt inn i programmet, sier Røste.

Ser mer balanse hos SVT

Røste erkjenner at årets vurdering er et resultat av fjorårets film «Blodracet». Da opplevde skiforbundet at SVT seilte under falsk flagg for å få intervjuavtaler med norske utøvere.

- SVT var mer forsiktige med å fremsette påstander i år enn i fjor. Sånn sett har de nok balansert litt mer, sier han.

- Hvordan har du opplevd kritikken mot dere i skiforbundet?

- I fjor bidro vi skikkelig overfor SVT. Vi holdt møter, informerte dem og stilte til intervju. Samtlige som medvirket satt igjen med negative erfaringer. Derfor bidro vi i år bare skriftlig. Norges skiforbund har bidratt gjennom en kronikk i Aftenposten, samt at vi har stilt opp overfor norsk media fra første dag. Jeg tror fortsatt at strategien med ikke å stille til intervju i denne filmen var riktig strategi.

Gir nå støtte

Røste understreker at det ikke finnes noen grunn til å mistenkeliggjøre Anders Aukland på bakgrunn av blodverdier.

- Han har forbundets fulle støtte, tillit og sympati i den situasjonen han har havnet i.

- Men det er vel journalistisk interessant å omtale det faktum at Anders Aukland var på det Saltin kaller en «mistenktliste»?

- Jeg har spurt Sarah Lewis, og hun kaller dette en arbeidsliste. Det var Bengt Saltin som skrev navn inn og ut på denne listen. Men jeg skal ikke kverulere på navn. Dette viser bare at systemet fungerer, og at antidopingarbeidet blir tatt på alvor. Det var altså også norske utøvere på listen, som ble gjenstand for ekstraordinær kontroll. Men når du da blir gjenstand for målrettet testing, og man ikke finner noe galt, da er man ikke lenger mistenkt. Da er man sjekket ut etter en grundig kontroll. Derfor blir jeg svært opprørt på Anders sine vegne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder