MÅTTE SNU DET: Magnus Carlsen har ikke imponert under Norway Chess i Stavanger. Først i den femte runden kom den første seieren. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Carlsen etter seieren: – Hvis man skulle kalle det en krise, så er den ikke avblåst nå

Magnus Carlsen (24) kaller de dårlige resultatene i Norway Chess for surrealistiske. I dag utnyttet han Alexander Gristsjuks (31) kamp mot klokka, og tok sin første seier i årets Norway Chess .

Hanne Skjellum Mueller
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Få tror på turneringsseier for Magnus Carlsen etter den horrible åpningen i Norway Chess. Og etter et halvt poeng etter fire runder, var bare seier godt nok mot Alexander Gristsjuk. Og etter knallhardt press fra Carlsen, kom også seieren.

– Det er surrealistisk med de dårlige resultatene. Hvis man skulle kalle den en krise, så er den ikke avblåst nå. Jeg har ikke så mange poeng, og det er lang vei å gå, men det var en positiv opplevelse i dag, som jeg tar med meg videre, forklarer Carlsen med et smil til TV 2.

– Å få en ener i protokollen betyr veldig mye, innrømmer han.

Carlsen åpnet raskt med sine hvite brikker, og gjorde unna 10 trekk på under ti minutter - i det som viste seg å være en relativt ukjent stilling. Men det lille overtaket 24-åringen så ut til å få, jevnet seg ut få trekk senere.

PÅ'N IGJEN: Russiske Alexander Gristsjuk var Magnus Carlsens motstander i det femte partiet i Norway Chess. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

VG Direkte: Slik var partiet mellom Carlsen og Gristsjuk.

– Det gikk ikke helt som jeg hadde tenkt fra åpningen. Jeg hadde undervurdert rokeringen og da trodde jeg ikke jeg hadde noen som helst fordel, sier Carlsen.

Kjempet mot klokka

Men som så ofte før, brukte russeren lang tenketid, uten at det så ut til å stresse ham nevneverdig. Med 22 minutter på de siste 21 trekkene, måtte Gristsjuk få opp farten.

Det gjorde han til en viss grad, men tiden fløy fortere enn brikkene og det ble en knallhard kamp mot klokka.

Da satt Carlsen inn nådestøtet mot motstanderen, og selv om Gristsjuk klarte tidskontrollen, hadde verdenseneren skaffet seg en langt bedre stilling og et klart overtak da det 40. trekket var gjort.

– Det gjorde meg glad og se at han ble overrasket over det 40. trekket mitt, for det er ikke noe gøy når du har sekunder på å ta en avgjørelse du ikke har planlagt, sier Carlsen.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg ender i tidsproblemer. Jeg hadde en helt grei stilling, men gjorde et feil trekk og deretter gikk det dårlig, mens Magnus spilte bra, forklarer Gristsjuk.

– Ikke kjempebra

Det var et overtak Carlsen ikke lot gå fra seg, og med presist spill i avslutningen, kom også den etterlengtede seieren i Norway Chess.

– Det er godt å se at seieren kommer. Det pussige er at jeg har spilt ganske bra med hvit og presset bra, mens jeg har spilt under pari med svart. I morgen har jeg et nytt hvitt parti og håper å fortsette. Det er godt å se at jeg fortsatt kan vinne, selv om jeg ikke spille kjempebra i dag heller, sier Carlsen til TV 2.

– Nå er Magnus seg selv igjen. Dette kan ha vært vendepunktet i turneringen, sier Simen Agdestein i TV 2s studio.

Les også: Var 14 år da han sist åpnet en turnering like dårlig.

Samtidig møtte Jon Ludvig Hammer turneringsleder Veselin Topalov. Nordmannen gikk offensivt til verks og viste seg virkelig frem mot mannen som er rangert som nummer fem i verden.

Men etter et over seks timer langt parti, gjorde Hammer en feil og i stedet for remis, tapte han.

Elendig start

Carlsen åpnet som kjent Stavanger-tureringen med tap mot Veselin Topalov etter en tidstabbe. Mot Fabiano Caruana gikk det galt i åpningen, før han rotet bort seieren og endte med remis mot Anish Giri i runde tre. I møtet med VM-motstanderen Vishy Anand, ble Carlsen utspilt og gikk på nok et tap. Prestasjonene til nordmannen har med andre ord vært langt unna godkjent.

«Det flyter ikke». «Jeg spiller horribelt dårlig». «Det er pinlig». «Jeg tviler på egne beslutninger», er blant oppsummeringene Carlsen overraskende nok har måttet gi etter partiene.

Blogg: Magnus Carlsens Norge-problem.

– Det er en uvant situasjon for Magnus. Nå må han takle det å ligge på en klar sisteplass. Han er bak Jon Ludvig (Hammer) også, som jo er ranket langt etter de beste i verden, sa sjakkekspert Torstein Bae til VG, før femte runde.

I morgen møter Carlsen amerikanske Hikaru Nakamura i det sjette av ni partier i Norway Chess.

Resultater Norway Chess runde fem:

Magnus Carlsen - Alexander Gristsjuk 1-0

Maxime Vachier-Lagrave - Anish Giri 0,5 -0,5

Hikaru Nakamura - Viswanathan Anand 0,5-0,5

Jon Ludvig Hammer - Veselin Topalov 0-1

Levon Aronian – Fabiano Caruana 1-0

Stillingen i Norway Chess:

1. Veselin Topalov (Bulgaria) - 4,5 poeng

2. Hikaru Nakamura (USA) - 3,5 poeng

3. Viswanathan Anand (India) - 3 poeng

3. Anish Giri (Nederland) - 3 poeng

5. Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike) - 2,5 poeng

6. Alexander Gristsjuk (Russland) - 2 poeng

6. Fabiano Caruana (Italia) - 2 poeng

6. Levon Aronian (Armenia) - 2 poeng

9. Magnus Carlsen (Norge) - 1,5 poeng

10. Jon Ludvig Hammer (Norge) - 1 poeng

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder