JOBBER FOR OL: Byårdsleder og leder i søkerkomiteen, Stian Berger Røsland, og idrettspresident Børre Rognlien deltok på pressekonferansen i Oslo torsdag. Der ble et mulig kutt på flere milliarder kroner lagt frem.

JOBBER FOR OL: Byårdsleder og leder i søkerkomiteen, Stian Berger Røsland, og idrettspresident Børre Rognlien deltok på pressekonferansen i Oslo torsdag. Der ble et mulig kutt på flere milliarder kroner lagt frem. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Ny undersøkelse: OL-støtten har aldri vært svakere

62 prosent endrer ikke oppfatning selv om Oslo-OL kutter kostnadene

Ifølge en ny undersøkelse gjort av InFact for avisa Nordlys er bare 29,2 prosent positive til Oslo-OL i 2022. Så lav har ja-siden aldri vært.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det er første gang vi måler oppslutningen på landsbasis til under 30 prosent. Det går ikke voldsomt nedover, men jevnt og trutt, sier fagsjef Knut Weberg i InFact til Nordlys.

I en VG-måling i forrige uke var 30,2 prosent for et OL i 2022 i hovedstaden. Da var 56,4 prosent mot OL samtidig som 13,5 prosent var usikre.

Les også:Ikke råd til OL-nei.

Ifølge Nordlys' ferske undersøkelse sier 57,7 prosent nei til Oslo-OL i 2022 mens antall usikre holder seg på 13,1 prosent.

Bare 29,2 prosent er for et vinter-OL i hovedstaden i 2022, viser den nye undersøkelsen til Nordlys.

Målingene som Nordlys presenterer i dag er gjort på samme dag som Oslo 2022 la fram et forslag om hvordan OL-kostnadene kan kuttes selv om søkerkomiteen ber politikerne se bort fra kuttplanene.

Samtidig har OL-arrangørene fått beskjed fra både regjeringen og sentrale folk på Stortinget - spesielt politikere fra Arbeiderpartiet - om at det går en øvre grense rundt 20 milliarder kroner, for hva slags OL-budsjett som er politisk spiselig.

Det får VG bekreftet etter kildesamtaler med sentrale aktører i spillet om OL i 2022.

I den nye undersøkelsen er det også lagt inn spørsmål om forsalgene til kostnadskutt og geografisk spredning av OL kan få de spurte til å endre mening. Samtidig har det blitt spurt om hvordan en økning av kostnadsrammen med 10 milliarder, øremerket nye idretssanlegg over hele landet, vil påvirke OL-standpunktet.

62 prosent av de som i utgangspunktet sier nei til OL, svarer at kostnadskuttene ikke får dem til å skifte mening. 17 prosent svarer at det får dem til å endre oppfatning, skriver Nordlys.

– Vi opplever at det er veldig mange meningsmålinger ute og går, men fra vår side er det et ønske om at flere skal ønske seg OL i Oslo. Det har jeg også tro på at skal skje, sier Oslo2022-direktør Eli Grimsby til VG.

– En oppslutning på rundt 30 prosent er noe vi jobber for at skal øke, for det skal være en nasjonal begivenhet som mange ønsker, fortsetter hun, og forteller at hun tror at oppslutningen kommer til å øke dersom Stortinget er positive og dersom Oslo blir valgt.

De siste undersøkelsene har også vist at ungdommen er mot et Oslo-OL, noe dagens måling også stadfester.

Av de mellom 18 til 29 år vil nemlig 44,9 prosent ikke ha OL i 2022. 40,3 prosent sier ja mens 14,8 prosent er usikre.

Tidligere i dag ble det klart at ungdomspartiene SU og FpU samarbeider om en demonstrasjon mot Oslo-OL foran Stortinget.

I en opphetet debatt på NRK i kveld ble Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, spurt om hvor viktig det var at folkeoponionen var for et Oslo i OL.

– Vi har hele tiden jobbet for at saken skal behandles i Stortinget, der de folkevalgte sitter. Det er større stemning for et OL enn det var for et operahus, og jeg har stor tro på at OL blir realisert i Norge i 2022, sier Andersen på debatten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder