JUBEL: Beijing-ordfører Wang Qishan svinger det olympiske flagget i Athen på avslutningssermonien i 2004. Fire år etter kom det olympiske flagget til Asia ti år etter det hadde vært der forrige gang. Nå har det fått solid feste i den asiatiske jorda. Foto:Ben Curtis,Ap

Tre OL i Asia på rad: Tvedt: – Det er en utfordring

Tre OL på fire år i Asia er fasiten etter at Beijing ble tildelt 2022-lekene.

  • Kjetil R. Anda

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er en utfordring, men Europa har ikke søkt. Tar du ikke lodd, kan du ikke vinne. Så enkelt er det, sier idrettspresident Tom Tvedt til VG.

I 2018 skal vinter-OL arrangeres i Pyeongchang i Sør-Korea, mens sommer-OL to år senere finner sted i Tokyo. I 2022 havner altså vinterlekene i Beijing.

Tvedt fremhever at Norge hadde sjans til å stille som kandidat, men som flere andre europeiske kandidater trakk Oslo seg.

– Da er det slik at de som står løpet helt ut er de man har å velge mellom.

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, fremhever sammen med Tvedt at det skal arrangeres Ungdoms-OL i både Lillehammer, Buenos Aires og Lausanne de neste årene.

– Så sånn sett er det god spredning. Det er korrekt at de store lekene skal være i Asia, men det viser at idretten har en sterk posisjon i disse landene. Det er store nasjoner vi snakker om med mye mennesker og hvor alle land har en solid økonomi, slår Andersen fast overfor VG.

Han er helt sikker på at man i fremtiden får se en god spredning på mesterskapene.

SETT DENNE? Norske stjerner vurderer OL-boikott

Aller først skal Rio arrangere OL neste år.

Ikke overrasket

Både Andersen og Tvedt var i Kuala Lumpur under tildelingen fredag. Generalsekretæren sier han ikke er overrasket over at det var Beijing som stakk av med seieren.

– De har vært favoritt i lang tid. Det var to gode presentasjoner vi fikk se, men Beijing var favoritt og jeg kan bare gratulere, sier han.

Dette er første gang i historien en by skal arrangere både sommer- og vinter OL. Beijing var arrangørby for sommer-OL tilbake i 2008.

KOLLEGAER: Tom Tvedt som president, sammen med generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Det er positivt at verdens største land rent befolkningsmessig får et sterkere forhold til vinteridrett. Det vil være stor gjenbruk av anleggene fra 2008, hvor jeg med et lite forbehold tror det er 11 anlegg som skal brukes på ny, sier Andersen.

Samtidig prates det om enorme distanser fra Beijing og ut til områdene hvor det finnes snø.

– Jeg var til stede under 2008-OL hvor kvinnelandslaget i fotball spilte 250 kilometer borte fra Beijing. Men så er Kina det landet i verden med det beste utbyggede hurtigtognettet i verden. Kina er en teknologisk høyborg, så transporten er jeg ikke bekymret over.

KOMMENTAR: Idretten glemte folket

– Den beste kandidaten ikke med

Både Tvedt og Andersen skulle gjerne sett at Oslos søknad fortsatt lå på IOCs bord når avgjørelsen falt fredag.

– Den beste kandidaten var ikke med, men nå skal vi ha fokus på å levere sportslige resultater. Dette handler om idrett, så utøverne våre får bare begynne og trene, sier Tom Tvedt.

Begge ser frem til å arrangere ungdoms-OL på Lillehammer i februar neste år.

– Jeg har tro på at OL fører til større åpenhet. Vi skal jobbe sammen med IOC med de reformprosessene som det er skrevet om i dagens VG, sier Andersen.

Les også

Mer om

  1. Idrettspolitikk

Flere artikler

  1. Idrettspresidenten ønsker ikke boikott

  2. 31. juli bestemmes vinter-OL som Norge ikke ville ha: Mener 2022 OL-valget står mellom pest eller kolera

  3. Beijing blir vertsby for vinter-OL i 2022

  4. Totaltslakter Telemarks OL-plan: – Det dummeste jeg har hørt i år

  5. Idretten sender bare én kvinne til Kina – kulturministeren reagerer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder