KVART MILLION: Thea Rabe (20) fra Tønsberg har tatt opp banklån og flyttet til Michigan i USA for å trene sammen med verdens beste isdansere - og sin nye amerikanske partner, Tim Koleto (19). De satser på å bli Norges historisk sett første isdanspar i EM neste sesong.

KVART MILLION: Thea Rabe (20) fra Tønsberg har tatt opp banklån og flyttet til Michigan i USA for å trene sammen med verdens beste isdansere - og sin nye amerikanske partner, Tim Koleto (19). De satser på å bli Norges historisk sett første isdanspar i EM neste sesong. Foto: PRIVAT,

Kunstløp-Thea vil bli historisk

Tar opp banklån for å bli Norges første isdanser

Har funnet partner og trener i USA

Mener de kan klare å kvalifisere seg til neste EM

Thea Rabe (20) lever på lånte penger for at hun og amerikanske Tim Koleto (19) skal blir historiens første isdans-par fra Norge i en internasjonal kunstløpkonkurranse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NYTT PAR - PÅ ISEN: Tim Koleto fra Colorado Springs og Thea Rabe fra Tønsberg har funnet tonen under en av verdens beste trenere i USA. Paret har fått klarsignal til å representere Norge i den høyst unorske konstløpgrenen isdans. Foto:Privat,

– Hun tar opp lån nå og hun tar risikoen selv. Hun ville det så gjerne og får ikke denne sjansen flere ganger, bekrefter mamma Anne Margrethe Halvorsen Rabe overfor VG.

Tvillingene Anne Line og Camilla Gjersem (21) er Norges mest kjente og beste kunstløpsøstre. Anine (22) og Thea Rabe (20) er Norges nest mest kjente og nest beste kunstløpsøstre.

I september i fjor fant Thea en partner hun kunne satse på isdans med, i Lyon i Frankrike. For tre uker siden flyttet hun til Michigan i USA og en partner hun mener er enda bedre egnet, amerikaneren Tim Koleto (19).

23 000 kroner per måned

– Det er nå eller aldri. Jeg håper det går i orden. Foreløpig har jeg bare tatt sjansen. Denne muligheten ville ikke stått der to måneder frem i tid, sier Thea Rabe til VG.

Den er imidlertid ikke gratis.

Hun forteller at prisen per måned for å trene under den internasjonale topptreneren Igor Shpilband er 3 000 dollar, det vil si 23 310 kroner. I tillegg regner hun med at det vil gå med drøyt 6 000 kroner måneden til mat og normalt livsopphold.

Igor Shpilband har ifølge denne artikkelen fra i fjor en nærmest unik CV.

Frem til nå har søstrene Rabes kunstløpsatsing blitt finansiert av foreldrene. Anne Margrtehe Halvorsen Rabe forteller at den har kostet cirka 250 000 kroner i året totalt. Økningen som følge av «treningsavgiften» i USA må Thea sørge for selv, inntil mamma – som midlertidig manager – har fått inn sponsorer som vil hjelpe henne med å få sin drøm oppfylt.

De bør helst melde seg i løpet av et halvt år.

TRENING I MICHIGAN: Det fins tre sentere for kunstløp og isdans i delstaten Michigan i USA. Thea Rabe og Timothy Koleto trener i Novi under eks-russeren Igor Shpilband. Her Norges eneste - noen gang - isdanspar på isen for et par dager siden. Foto:,

Fikset ikke hoppene

– Vi har sagt at vi har et halvt år på oss til å få inn sponsorer. Hun må tenke på livet etter skøyter også. Hun kan selvsagt ta sjansen på å la det gå ett år, men det vil påføre henne større gjeld, sier Anne Margrethe Halvorsen Rabe.

Norges skøyteforbunds tekniske ansvarlige, Lise Røsto Jensen, bekrefter at Thea Rabe og Timothy Koleto fra Colorado Springs vil representere Norge i internasjonale konkurranser og mesterskap – hvis de klarer å kvalifisere seg.

– Norges Skøyteforbund har ikke økonomi til betale henne noe nå, men støtter henne i valget hun har gjort, sier Lise Røsto Jensen.

Tim Koleto har ifølge det internasjonale skøyteforbundet ISU tidligere representert Sør-Korea i par med Yura Min (19), som også er amerikansk statsborger.

Han ble koreansk mester i fjor. Koleto kan ikke delta for Norge i OL, før han eventuelt får norsk statsborgerskap.

Thea Rabe er vokst opp i Tønsberg. 17 år gammel flyttet hun til Trondheim for å bli en bedre kunstløper under treneren Marek Chrolenko. Hun fikset imidlertid aldri helt de krevende hoppene. For to år siden bestemte hun seg for å satse på den skøyteteknisk krevende og artistiske grenen isdans.

Det var mer vågalt enn det umiddelbart kan høres ut.

Isdans-pioner

Norge har nemlig aldri deltatt internasjonalt i isdans, ifølge teknisk ansvarlig Lise Røsto Jensen i Norges Skøyteforbund. De siste norske parløperne var Karin Bjerke Magnussen og Erik Grünert, som vant NM i 1968.

– Vi har ingen treningstradisjon eller kompetanse i de to kunstløpgrenene i Norge. Hun måtte til utlandet hvis hun skulle satse på det, sier Lise Røsto Jensen om OL-grenene og Thea Rabes sterke ønske om å satse på en av dem – isdans.

– Det er som om en svømmetrener skulle begynt som stuptrener, forklarer Røsto Jensen om forskjellen mellom isdans/parløp og individuell kunstløp der tvillingsøstrene Camilla og Anne Line Gjersem – Norges første OL-deltager på 50 år i Sotsji i fjor – har gjort suksess internasjonalt.

(Saken om Thea Rabe fortsetter under videoen med Anne Line Gjersem)

Fire timer på isen

Fordi det lille antall gutter som satser på kunstløp også gjør det som sololøpere, måtte Thea Rabe søke seg til utlandet for å finne en partner.

Norges mest kjente mannlige kunstløper trener under en av verdens beste trenere i tyske Oberstdorf -les mer om Sondre Oddvoll Bøe her.

Thea Rabe og Timothy Koleto trener fire timer på is pluss ballett og barmark hver dag i Novi i Michigan, under overoppsyn av Igor Shpilband (50). Den tidligere russeren, som ble amerikansk statsborger for 15 år siden, trente Scott Moir og Tessa Virtue til OL-gull i isdans i Vancouver for fem år siden.

– Dette gir meg en enda større mulighet til å bli god, sier Thea Rabe.

På spørsmål om hvilket tidsperspektiv hun har på den enestående satsingen, svarer hun at de «satser på to OL-perioder». Åtte år frem i tid; det tar tid å jobbe seg opp.

GULLTRENER: Thea Rabes sjefstrener i Michigan, eks-russer Igor Shpilband, trente Canadas Tessa Virtue og Scott Moir til OL-gull i Vancouver for fem år siden. Foto:Amy Sancetta,AP

EM kommende sesong

– Jeg håper på å få satt sammen et sponsorteam, der hver og en kan gå inn med et overkommelig beløp i forhold til hva jeg kan gi tilbake, sier Thea Rabe.

– Novi i Michigan er et veldig kjent senter for isdans. Det er veldig mange internasjonale toppløpere som trener der. De tar ikke inn hvem som helst, sier Lise Røsto Jensen i Norges Skøyteforbund til VG.

Foreløpig er Thea Rabe innlosjert hos isdanspartner Koleto, som har «åpnet dørene» for henne.

Hun mener kommende sesongs store mål for henne og Tim Koleto – EM – er overkommelig. For å komme dit må de samle kvalifiseringspoeng i konkurranser. Til høsten skal de vise frem sitt program i en nasjonal konkurranse i Norge.

Modnes med alderen

– Hvis Norges Skøyteforbund mener vi er gode nok, vil vi bli sendt til konkurranser i andre land for å få poeng nok til EM, forklarer Thea Rabe.

– Du og Koleto har funnet tonen?

– Ja, vi har god kommunikasjon og vi er begge to strukturert og har de samme ambisjonene. Vi trener veldig bra sammen. Han har også vært singelløper hele livet og begynte med isdans for to år siden. Han er god, svarer Thea Rabe.

Hun mener at et er mulig å holde på lenger og bli god senere i isdans, enn det som er tilfelle i individuell kunstløp.

– Det er ingen hopp og belastningen er mindre. Å nå toppen i 17 til 18 års alderen er vanlig i kunstløp (singel), mens det gjerne kan skje når man er 27 til 30 år i isdans. Det kunstneriske betyr mye, og det er noe som modnes med alderen, sier Thea Rabe.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder