STØTTER NORTHUG: Disse har uttrykt støtte for Petter Northug: F.v: pokerproff Andreas Høivold, artist Åge Sten Nilsen, tidligere justisminister Knut Storberget. Nederst f.v.: Molde-spiller Magne hoseth og Sognedal-spiller Ørjan Hopen. Foto: VG, MATTIS SANDBLAD, FRODE HANSEN, JOSTEIN MAGNUSSEN, BJØRN S. DELEBEKK/VG

Northugs bildrapsdømte pokervenn: Folk skal få lov til å gjøre feil

Northug: - Det betyr mye å høre ordet støtte

Den profilerte pokerproffen Andreas Høivold (41) ber folk dømme handlingen, men ikke personen Petter Northug (28) etter fyllekjøringen. Artist Åge Sten Nilsen mener folk bør spare seg for å «spre møkk» uten å kjenne detaljene.

Nå går flere profilerte personer ut med støtte til skistjernen som er siktet etter søndagens promillekjøring.

Da VG møtte Northug mandag kveld, ble han spurt hva støtten betydde:

- Du har nå fått støtte fra et bredt felt av bekjente og kjendiser. Hvordan reagerer på det?

- Det er jo på en måte sterkt å høre støtte i en slik sammenheng. Spesielt setter jeg pris på det nå som jeg føler meg så langt nede som jeg kan komme. Jeg føler jeg har skuffet alle, men først og fremst tenker jeg på de nærmeste, familie og støttespillere. Det betyr mye å høre ordet støtte, sier Petter Northug til VG.

Pokerproff Høivold ble selv dømt til fem måneders ubetinget fengsel for uaktsomt drap etter en front-mot-front-kollisjon mellom Vennesla og Kristiansand i 1994. En kvinne døde i ulykken, som Høivold selv valgte å fortelle i Nettavisen i april. Overfor VG presiserer han at han holdt for høy hastighet, men at det ikke var promillekjøring i bildet.

Nå støtter pokerproffen Petter Northug, som han kjenner fra det norske pokermiljøet, som Northug har vært en del av de siste årene.

- Jeg synes folk skal få lov til å gjøre feil. Han er ikke den første som har gjort det. Men veldig mange dømmer ham nå. Jeg tror ikke de ville dømt andre i samme situasjon like hardt. Det er ikke jeg tilhenger av. Jeg synes man bør fokusere på egne feil i stedet for å rakke ned på andres. Jeg synes det er galt å dømme mennesker for en enkelt handling, sier Høivold til VG.

- Må kunne tilgi

- Men er det ikke en ganske grov handling han har innrømmet?

- Ja, det er en grov handling, en kriminell handling, men også det skal man kunne tilgi. Handlingen er særdeles lite bra, det må jeg innrømme, og jeg skal ikke forsvare det han har gjort. Men han har tidligere gjort ekstremt mye positivt for seg selv og alle som har fulgt ham. Det må vi ha i bakhodet. Han har skapt mye glede, nå har han gjort én grov feil, svarer Høivold.

- Sier du dette som en venn av Northug?

- Jeg kjenner ham, men sier det ikke som en venn, men på generelt grunnlag. Jeg liker fyren som person, og utenfor idretten er han både ydmyk og generøs. Han er ingen drittsekk på noe som helst vis. Jeg vil bare at folk ikke skal dømme personen, sier den Las Vegas-baserte pokerprofilen, opprinnelig fra Kristiansand.

Han beskriver ikke Northug som en personlig venn, mer som en bekjent eller «pokervenn». De møttes første gang under poker-NM i Nottingham for fem år siden.

Personskadeforbundet dømmer ikke

Personskadeforbundet LTN, tidligere Landsforeningen for trafikkskadde, er en forening for både skadde og pårørende etter blant annet trafikkulykker.

Generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad sier det er tre valg alle mennesker må ta når de setter seg bak rattet: Fart, bilbelte og rus.

- Fyllekjøring er aldri akseptabelt. Det er aldri noen unnskyldning for det. Og det er flaks når det går bra, sier hun.

Generalsekretæren understreker at de også er en forening for dem som har begått feil.

- Vi hjelper alle, og dømmer ikke folk. Northug var heldig med at det gikk så bra. Så må han bare lære av det, og gjør vel aldri noe sånt igjen. Nå får det være opp til rettsvesenet å dømme mannen, sier hun.

Flere uttrykker støtte

En rekke andre kjendiser, politikere og privatpersoner har på sosiale medier uttrykt støtte til Northug, som tidligere justisminister Knut Storberget, Molde-spiller Magne Hoseth og Sogndal-spiller Ørjan Hopen.

Hopen nøyer seg med å skrive «Håpa Northug kjemme tilbake, og knuse resten av verdenseliten i Falun!», minner Hoseth om janteloven. Storberget har kommentert saken flere ganger på Twitter, og minnet om mennesket i saken, oppfordret Northug til å stå på, samt sagt det er riktig av skiløperen å legge seg flat.

Artist Åge Sten Nilsen er blant dem som har reagert på det han kaller «hetsen» av Northug at etter søndagens hendelse ble kjent. Mandag publiserte han et innlegg på sin Facebook-profil , der han blant annet skriver:

«(...) Nei! Det er ikke allright å kjøre i fylla. Ja! Dette er en skandale!! (...) Men hva vet jeg/vi om hva som ligger bak denne tragedien. Hvem vet hva Northug kan ha slitt med den siste tiden? Det som VIRKELIG er tragisk å oppleve nå er hvordan vi mennesker kaster oss over mennesker som Petter så fort vi har sjansen, og nærmest gleder oss over hans personlige nederlag. (...) Kast den første steinen den som er feilfri og perfekt folkens. Nok engang viser vi tydelig hva slags søppel menneskeheten kan være. Trist».

- Det er mobbing

- Det som fikk meg til å reagere, var da jeg åpnet Facebook i dag, og så så mye harselering rundt en person, som bare var for harseleringens skyld. Det var hets og morsomheter på bekosning av vedkommende, uten at det har noe med saken å gjøre, sier Sten Nilsen til VG.

Han understreker at han på ingen måte støtter promillekjøring og at han ikke mener Northug har noen rett til å komme lettere fra saken enn andre, men det han reagerer på er selve mekanismen i menneskene som kommer til syne på sosiale medier:

- Så fort noe skjer med et menneske, legger både medier og privatpersoner ut om ting de ikke vet så mye om. Det kalles mobbing og hets, og er sosiale mediers store mørkeside, sier han og utdyper:

- Det har blitt lettere å spre møkk og glemme å være medmennesker. Mange er raske til å kaste seg på forskjellige teorier, og dømme før de vet hvem som har gjort hva. Jeg håper sosiale medier heller kan være med på spre glede og kjærlighet i stedet for styggedom. Det gjelder for øvrig også pressen generelt.

Solsiale medier gir raskere meningsytring

Ifølge ansvarlig for leserinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, tydeliggjør sosiale medier-skriveriene rundt Northug at nesten ni av ti nordmenn har smarttelefon og har med seg nyheter og sosiale medier over alt.

- På under ett døgn fikk vi: 1) kritikk av Northug, 2) kritikk av de som kritiserer Northug, 3) kritikk av hele debatten, enten man er «for» eller «mot», 4) kritikk av pressen som vier saken oppmerksomhet - og derved skaper enda mer debatt, og litt på siden av det hele: De som lager humor av alt sammen, oppsummerer Solstad.

Stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitet i Oslo, Bente Kalsnes, sier at med sosiale medier får folk uttrykt sine meninger fortere.

- Generelt kan vi si at folk med forskjellige synspunkter kommer lett til via sosiale medier, og at stemningsskiftet også er lettere å se, sier hun, og legger til:

- Det har man sett i mange andre saker, men det som er nytt i denne saken er at reaksjonene kommer raskt på trykk. Folk følger nyhetene og skriver rett ut om det de ser.

Les også

 1. Kan få hjemmesoning med fotlenke

  Petter Northug (28) kan sitte inne mens rivalene kjemper om heder og ære i Ski-VM i Falun til vinteren.
 2. Skinstad til VG: - Fint at Petter innser alvoret i det som er skjedd

  Langrennssjef Åge Skinstad syns det er bra at Petter Northug (28) umiddelbart innså alvoret i det som er skjedd.
 3. Ekspert: Må ha kjørt i minst 80 km/t i rundkjøringen

  Petter Northug kan ha hatt så høy hastighet som 80 km/t da han kom inn i rundkjøringen.
 4. Petter Northug innrømmer promillekjøring

  Skistjernen Petter Northug (28) kjørte selv sin Audi A7 da bilen grytidlig søndag morgen dundret over en rundkjøring og…
 5. Skiskole vraker Northug

  Petter Northug (28) får ikke være instruktør på sommerskiskolen i Aure.
 6. Aqua-Lene politianmelder danske Se og Hør

  Norske Lene Nystrøm (40) gjør som skuespiller Mads Mikkelsen, og anmelder danske Se og Hør i kjølvannet av…
 7. Aller Media må betale oppreisning etter ærekrenkelser

  Aller Media, redaktør Ingeborg Heldal i Cosmopolitan og en journalist er i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale en…
 8. Red Bull forlater ikke Northug

  En av Petter Northugs sponsorer, Red Bull, vil ikke bryte samarbeidet med skistjernen.
 9. «Svart boks» kan gi svar på Northug-krasjen

  Når det ble gasset, bremset, om fartsgrensen ble holdt eller hvordan rattutslagene var: En «svart boks» i Petter…
 10. Se og Hør-journalist: Handlet etter ordre

  Se og Hør-journalisten Kasper Kopping bekrefter at hans arbeidsplass gjennom flere år brukte en kilde som forsynte…

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder