Søndrål hyller Lunde Pedersen: – Vil prege sporten i lang tid

INZELL (VG) Sverre Lunde Pedersen (26) gikk et vanvittig sterkt løp på 1.43,16 og slo verdensrekordholderen og OL-vinneren på 1500 meter, men måtte se seg slått med over et halvt sekund av suverene Thomas Krol (26) fra Nederland.

– Jeg følte at mitt løp var ekstremt bra. Men hans var enda bedre. Vi to har gått mot hverandre siden vi var 11 år gamle, og jeg har slått ham mange ganger. Men ikke denne gangen, sier Sverre Lunde Pedersen til VG i pressesonen etter premieutdelingen.

– Krol var i en egen klasse. Det var ingen ting å gjøre med ham, tilføyer han.

Da han gratulerte Krol på indre bane, kvitterte nederlenderen med at han var «imponert» over nordmannens tid også.

Verdensrekordholder Denis Juskov tok bronsemedaljen, fire hundredeler bak Lunde Pedersen.

– Det var fantastisk bra. Kanskje den beste 1500-meteren jeg har gått, på linje med den jeg gikk i VM i Amsterdam i fjor (allround ute). Jeg kjente jeg hadde masse krefter mot slutten. Det var helt rått, sier Sverre Lunde Pedersen.

– Det er et fantastisk løp og et fantastisk mesterskap. Sverre er i en enorm form. Det er veldig imponerende, sier Ådne Søndrål, OL- og VM-vinner på 1500 meter, til VG.

– Sverre kommer til å prege sporten i lang tid. Det er en ny æra i skøytesporten. Den heter Sverre Lunde Pedersen, sier Søndrål.

Overfor VG vedgår han at han nå er en av favorittene foran allround-VM i Calgary 2. og 3. mars, der han ønsker å ta revansj for det fatale fallet som fratok ham gullmedaljen i fjor:

– Jeg er veldig sugen på å vinne VM også, sier han.

Han reiser til Canada allerede kommende fredag.

Tre par etter hans fantomløp kom Thomas Krol og Denis Juskov i samme par. Nederlenderen, som slo Håvard Lorentzen i par-løp på 1000 meter lørdag, dro av gårde i et «uslåelig» tempo og holdt det nesten helt inn - men det holdt veldig godt til overlegen seier.

– I alle dager. For et løp, sier Søndrål om tiden til Krol.

Ingen kunne måle seg med Krol. Til og med Nederlands regjerende olympiske mester Kjeld Nuis i siste par var sjanseløs. Nuis lå an til å slå Sverre Lunde Pedersen, men tapte stort mot slutten av løpet - og var 44 hundredeler bak nordmannen i mål.

– Det er ikke til å tro, uttalte Thomas Krol til banespeakeren umiddelbart etter medaljeseremonien.

Nuis endte på 5. plass, over ett sekund bak landsmannen Krol, som med 1.42,58 «selvsagt» satte personlig rekord

les også

Måtte skru av telefonen - for å ta nytt gull

les også

Sølvguttene måtte rope på «Kong Sverre»: – Han bare dro ifra

Sverre Lunde Pedersen tok 3. plass på 1500 meter i allround-EM for en måned siden med 1.46,65, 24 hundredeler bak Roest på 2. plass (Kramer vant 1500 m og sammenlagt). Da slo han dagens par-motstander Sergej Trofimov (23) fra Russland med tre sekunder, vel å merke utendørs.

Håvard Bøkko tippet at vinnertiden ville være 1.43,5 her, mens han hadde «regnet ut» at Sverre Lunde Pedersen (pers 1.43,08) vil gå på 1.43,9 «med et maksløp» - slik: 23,8 - 26 blank - 26,7 - 27,4.

Det skulle vise seg at Bøkko var dårlig til å tippe.

I syvende par åpnet han de første 300 meterne på 23,73, deretter 25,73, 26,42 og 27,28 - med andre ord vanvittig: 1.43,16.

– Dette er første gang han hevder seg i det gode selskap, mot spesialistene på 1500 meter. Det lover virkelig godt med tanke på allround-VM i Calgary, sier tidligere landslagstrener og sprinter Tom Erik Oxholm.

Sindre Henriksen gikk på 1.45,77 fra fjerde par, Håvard Bøkko på 1.45,93 fra niende par. De endte på 13. og 16. plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder