Padle-kaos i natt

PENRITH (VG Nett) Ved midnatt skulle Knut Holmann padle for sitt andre OL-gull på like mange dager. Men vind og arrangørkaos har utsatt søndagens finaler i Sydney på ubestemt tid. Dermed var kaoset i gang.

Artikkelen er over 19 år gammel

Værmeldingen viste at vinden ikke kom til å løye før mørket la seg rundt kl. 10 norsk tid. Anlegget har ikke flomlys. Dermed var ryktene i gang om at arrangøren vil prøve å skaffe nok lys til å avvikle finalene kveldstid. Men dette ville skapt nye problemer.

Fem land var booket inn på et fly i løpet av søndagen - Australia ligger ni timer før Norge. Blant annet hadde russerne chartret et fly for alle sine deltakere.

I følge den tyske treneren Josef Capousek skal IOC og det internasjonale padleforbundet ICF ha ønsker om å flytte finalene til mandag. Men avlutningsseremonien begynner kl. 11.00 i dag. Og aldri tidligere skal en OL-øvelse ha blitt arrangert etter at lekene offisielt er avsluttet.

Den norske treneren Kjell Tore Solvang er svært kritisk til måten ICF har håndert situasjonen på.

- Dette er hjernedødt, og sier litt om ICF. De burde skjønt dette i går og fremskutt øvelsene. To timer tidligere var det nemlig atskillig bedre forhold, sa en oppgitt Solvang til VG Nett.

Også erfaring tilsa at vinden ville bli sterkere utover formoiddagen. Siste uken før OL måtte mange rotreninger avlyses på grunn av vind. Også da var best forhold tidlig om morgen. Heldigvis var vinden noe roligere da finalene omsider kom igang rundt kl. 06.00.

Solvang forteller at han aldri har opplevd noe lignende i et internasjonalt mesterskap, men mener at forholdene i hvertfall var like for alle padlerne.

Finalen skulle opprinnelig vært avviklet midnatt norsk tid. Da var vindstyrken på rundt 8 sekundmeter. Og selv om forholdene var overkommelige og værmeldingen var dyster, valgte arrangøren å utsette starten.

Vinden ble raskt sterkere, og løpene ble utsatt ytterligere før kl. 03.00 ble satt som endelig tid. Men da padlerne omsider kom til sine startposisjoner, økte vinden ytterligere i styrke. En av arrangørens motorbåter sank, deler av startmekanismen ble ødelagt og flere av deltakerne måtte på land for å få ut vann av båtene.

Holmann forholdt seg i denne perioden rolig i vannet inntil arrangøren pånytt utsatte starten - til publikums store vrede. Mange av de fremmøtte svarte med å reise, mens 20-30 av de andre holdt humøret oppe ved blant annet å svømme over banen og kapre seierspallen. Selv australsk politi så humoren i kapringen, og i motsetning til padlerne fikk svømmerne lov til å hoppe i vannet på nytt - for å komme seg tilbake på tribunen.

Etter mer venting og rådføring med Juan Antonio Samaranch, bestemte padleforbunet og IOC for å prøve fire nye starter - fra kl. 06.00 til og med 09.00. Og IOC-sjefen ga selv tillatelse til at padlefinalene kunne avgjøres mandag om nødvendig. Heldigvis lyktes de med første forsøk.

For aldri tidligere i moderne tid har en øvelse blitt avviklet etter at OL offisielt er avsluttet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder