NENT Group overtar NRKs vinter-rettigheter: – Vi er selvfølgelig skuffet

NRKs lange tradisjoner for å sende vintersport blir i stor grad brutt fra 2021/2022-sesongen. Da tar Nent Group over mesteparten. TV-ekspert Morten Wiberg tror tapet er kritisk for NRK.

Det skriver begge partene i en pressemelding torsdag morgen.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Disse rettighetene er viktige for oss, og vi strakk oss svært langt økonomisk for å sikre oss disse, sier redaktør for NRK Sport, Egil Sundvor, i en pressemelding.

Han forteller at NRKs bud dessverre ikke nådde opp. Ifølge NRK ble sluttsummen så stor at det ble umulig for statskanalen. Medier24 hevder at NENT Group skal ha betalt nær to milliarder kroner for rettighetene.

les også

Aamodt om NRKs rettighetstap: – Negativt for vintersport i Norge

NENT Group, som står bak Viasat, har sikret rettighetene til verdenscupen i alpint, langrenn, skihopp, kombinert, snowboard, freestyle og freeski.

Avtalen inkluderer også rettighetene til VM i ski (FIS World Ski Championships) i 2023 og 2025, som omfatter alle de samme grenene som de får rettigheter til i verdensscupen. Sendingene skal bli vist på Viaplay og Viafree, Viasats betalings-TV-kanaler og NENT Groups gratis TV-kanaler.

– Dette tror jeg betyr ganske mye for NRK - å miste det som er en av bærebjelkene fra november til mars. De sender enormt mye sport. Det kan få ganske store negative konsekvenser for kanalen, sier Morten Wiberg, ekspert på TV.

– Det gjør dem mindre attraktive som statskanal. De har jo vært ekstremt dominant i vinterhalvåret, og har en stor markedsandel, sier Morten Wiberg.

Nytt nivå

Vegard Klubbenes Drogseth, CEO i NENT Group Norge, ønsker ikke å kommentere hva slags sum det er snakk om, men er godt fornøyd med avtalen de har sikret seg.

– Det betyr jo veldig mye for oss. Vinteridrett blir en svært sentral del av vår satsning på sport. Sport har alltid vært en del av vårt DNA, men nå tar vi det til et helt nytt nivå, sier Drogseth til VG, og legger til:

– Våre ambisjoner er høye. Vi ønsker å gjøre en best mulig jobb med å formidle vintersport.

les også

Brutalt – og stor fare for knockout

NRK vil være offensive

FIS-pakken som nå er solgt inneholder cirka 200 renn fordelt på VM og verdenscup, og står for om lag 40 prosent av det totale vintertilbudet NRK har i løpet av en vintersesong. Rettighetene gjelder ikke verdenscuprenn i Norge, Østerrike og Sveits. Avtalen gjelder heller ikke skiskyting, skriver NRK i pressemeldingen.

Å skaffe rettighetene til også disse grenene, er foreløpig ikke på agendaen, forteller Drogseth.

– Det vi fokuserer på, er det vi har kjøpt rettighetene til.

Frem til 2021 vil statskanalen sende stort sett som før.

– Vi vil understreke at det fremdeles blir vintersport på NRK i årene fremover. I de neste to sesongene er porteføljen tilnærmet uendret. Vi har fortsatt store, samlende eventer i porteføljen, sier Sundvor.

Sundvor lover også at NRK vil være offensive for å finne nye rettighetsområder fremover.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder