HOFTE-HEMMET: Norges OL- og verdensmester Håvard Lorentzen har slitt med smerter i venstre hofte helt siden starten av inneværende sesong. Bildet er fra verdenscupen i Vikingskipet for ett år siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lorentzen holdt hoftetrøbbel hemmelig i tøff sesongstart

Norges OL-gullvinner Håvard Lorentzen (27) røper at han har hatt langvarige problemer med venstre hofte.

 • Øystein Jarlsbo

– Jeg liker ikke å bruke unnskyldninger for ikke å gå fort. I dette tilfellet klarer jeg ikke å gå fort fordi det gjør vondt, svarer Håvard Lorentzen på spørsmål om hvorfor han ikke – før nå – har villet oppgi årsaken til denne sesongens resultat-nedtur.

Foran EM enkeltdistanser i Heerenveen 10.–12. januar sier Norges sprinttrener Jeremy Wotherspoon (43) at han har forståelse for at gullgutten ikke har ønsket å bruke det som unnskyldning. Den tidligere verdensrekordholderen sier at han heller ikke ville ha gjort det.

– Han er ikke typen til å komme med unnskyldninger. Alle skøyteløpere har problemer. Det er en del av sporten. Det blir problematisk hvis du må kjenne at alt er «perfekt». Hvis du forteller om alle problemene, blir du vant til å ha unnskyldninger, mener kanadieren.

les også

Hege Bøkko gjør «EM-comeback»: – Gikk med tårer i øynene

Håvard Lorentzen – som vant sølvmedaljen på 500 meter i distanse-VM i februar i fjor – forteller at han «har slitt en stund». Det startet forrige sesong, da han gikk svingene. Ved starten av denne sesongen ble det smertefullt. Det har påvirket akselerasjonen, toppfarten, rytmen og timingen. Han er blitt sliten tidligere enn normalt i løpene på 500 og 1000-meter.

– Jeg tror det er noe som har bygget seg opp over tid. Når jeg har hatt smerter, har jeg kjent det hele tiden. Når jeg har bøyd bena for å sette meg på do. Foran løp har det hendt at jeg ikke har kjent noe. Antagelig fordi jeg har hatt mye adrenalin i kroppen. Når jeg har begynt å gå (løpene), har det lugget, forklarer han.

les også

Lorentzen knust i verdenscupåpningen: – Jeg mangler råskap

MR-bilder har, som Håvard Lorentzen uttrykker det, utelukket en del ting. Av hensyn til EM i Heerenveen fredag (lagsprint), lørdag (500) og søndag (1000 meter) har det ikke vært gjennom en fullverdig fysiologisk test. Derfor er han ikke blitt forelagt en diagnose, og derfor kan han ikke gi et klart svar på hva som er årsak til smertene.

– Det er ikke en muskel i alle fall. Sener eller bein? Jeg vet ikke, sier Håvard Lorentzen – som ble sprintverdensmester to uker etter 500-gullet og 1000-sølvet i Pyeongchang-OL for to år siden.

Han sto over Norgescup-løpene på Hamar i romjulen. Tirsdag for tre dager siden gjennomførte han en hard økt på EM-isen i Thialf. Da hadde han mindre kjenning av smertene enn tidligere. De har gjerne «dukket opp» etter økter med høy intensitet og når han har løftet vekter.

les også

Dette mener Skøyte-Bøkko om kanalskiftet fra NRK

– Jeg har fått trene som normalt siden Nagano (verdenscup i midten av desember) og til nå, med noe lavere intensitet. Smertene har gradvis avtatt. Det skal bli spennende å se hva tre løp i helgen vil medføre, sier Håvard Lorentzen.

Han mener Norges beste sprintmedaljesjanse er på lagsprinten fredag. Han sier også at planen hans fortsatt er å gå verdenscupen i Calgary 7.–8. februar, distanse-VM i Salt Lake City 13.–16. februar, VM i Vikingskipet 28. februar til 1. mars og verdenscupfinalen i Heerenveen 7.–8. mars.

Les også

 1. Gull-Lorentzens trener: Vil presse det siste ut av sitronen

  Regjerende OL-mester Håvard Lorentzen (27) var langt fra fornøyd da han ikke klarte å forsvare sin VM-sprinttittel…

Mer om

 1. Vintersport
 2. Skøyter
 3. Håvard Lorentzen
 4. Sverre Lunde Pedersen

Flere artikler

 1. Eksperter forklarer skøyte-nedturen: Bom-trening og manglende samarbeid

 2. Kvitt hodesmertene – men ikke i EM-toppform

 3. Dette mener Skøyte-Bøkko om kanalskiftet fra NRK

 4. Hege Bøkko gjør «EM-comeback»: – Gikk med tårer i øynene

 5. Skøyte-gullguttene: «Boble-verdenscup» blir krevende

Fra andre aviser

 1. Sverre Lunde Pedersen dropper verdenscupløp for å toppe formen. Det kan koste ham 140.000 kroner.

  Aftenposten
 2. Nederland og Russland dominerte i EM. På ett område mener Lunde Pedersen Norge har mye å gå på.

  Aftenposten
 3. Lorentzen med gladmelding før EM: – Det blir spennende

  Aftenposten
 4. Lorentzens trener nektet å snakke etter fiaskostarten. Dette sier han i dag.

  Aftenposten
 5. Lorentzen med gladmelding før EM: – Det blir spennende

  Bergens Tidende
 6. Lorentzens trener nektet å snakke etter fiaskostarten. Dette sier han i dag.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no