Casper Ruud tapte sin første ATP-finale: – Han var best

(Casper Ruud – Christian Garin, 6–7, 6–4, 3–6) Casper Ruud (20) hadde alle muligheter til å ta føringen i det tredje og avgjørende settet, men kollapset – og klarte aldri å slå tilbake i en høydramatisk finale.

– Han leverte på slutten og var den beste spilleren i dag. Vi er gode venner utenfor banen, og jeg håper å få møte ham igjen, sa Ruud på courten etter finalen.

De fulgte hverandre som skygger i det siste og avgjørende settet, men da Casper Ruud hadde en gyllen mulighet til å gå opp i 3–2-ledelse, misbrukte han tre strake breakballer – og slo bort flere ganger med forehand.

Dermed ga han Christian Garin føringen, og chileneren, rangert som nummer 73 i verden, så seg ikke tilbake.

– Det vippet litt. Så spilte Garin seg opp, og Casper ble litt frustrert. I tillegg servet Garin godt på slutten, det ble litt av forskjellen til slutt, sier pappa Christian Ruud til VG.

– Casper er skuffet nå

Den 20 år gamle nordmannen spilte sin første finale, og skuffet etter tapte.

– Det er klart han er skuffet akkurat nå. Han følte han hadde muligheten til å vinne, men hadde litt marginer mot seg på noen viktige baller når det skulle avgjøres, fortsetter pappa Ruud.

Nå håper de på flere finaler, og har et klart mål for resten av sesongen.

– Det er viktig med disse erfaringene, slik at han får kjent på trykket og presset rundt slike kamper. Det var litt rufsete i starten, men jeg synes han taklet det godt. Så når man får kampen litt på avstand, skal vi være kjempefornøyde med uken.

FORNØYD: Pappa Christian Ruud er veldig fornøyd med Casper Ruuds innsats i ATP-turneringen i Houston. Foto: Line Møller

Det norske tennistalentet har nå etablert seg innenfor de 100 beste spillerne i verden. Nå er han rangert som nummer 68 i verden.

– Topp 100 grensen er brutt. Nå er målet å komme seg topp 50 i løpet av sesongen. Fortsetter han som dette, kan det være mulig. Men ingenting er garantert. Vi får gjøre opp status når sesongen er over, og da er målet å ligge blant de 50 beste, sier Christian Ruud.

Hyllet av vinneren

– Casper, du er en fantastisk spiller og kommer til å få mange finaler om du spiller som dette, sa chileneren etter seieren var i boks.

Han vant tre game av de fire siste og snøt Ruud for tittelen, i nordmannens aller første finale på ATP-nivå. Samtidig mistet 20-åringen muligheten til å overgå sin far Christian, som aldri klarte å løfte en ATP-tittel, og bli første nordmann til å løfte tittelen.

Men for en dramatikk det var, over to timer og 29 minutter med intens tennis.

– Det var kjempebra spill hele veien her, og finalen er hans beste kamp i turneringen. I avgjørelsen kan det virke som han hadde en seier i bakhodet, og det er vanskelig å komme tilbake etter å ha misbrukt tre slike muligheter, sier Eurosports tennis-ekspert Christer Francke.

VANT: Christian Garin ble for sterk for Casper Ruud i ATP-finalen i Houston søndag. Her fra Brazil Tennis Open. Foto: Fernando Bizerra Jr. / EFE

Tie break

Det første settet var en berg-og-dal-bane. Casper Ruud virket preget av sin første finale da han tidlig havnet under med to game, men han slo tilbake og radet opp en fantastisk rekke med game.

Plutselig hadde han snudd til 5–4 og hadde muligheten til å snyte sin chilenske rival for det første settet. Med 30–0 i det som kunne bli det siste gamet, gikk han mot en drømmestart.

Men Garin hadde mer i seg, kjempet seg tilbake og reddet 6–6 – og såkalt «tie break», med førstemann til syv poeng.

Og med 4–7 i den avgjørende fasen av det første settet, havnet nordmannen under i Houston.

les også

Ekspert: – Casper Ruud kan gå til finalen

Ruud utlignet

Det andre settet begynte som det første ble avsluttet, og Ruud havnet tidlig på defensiven. Garin tok ledelsen og var plutselig på stø kurs til tittelen.

Så var det Ruud sin tur til å finne frem overlevelsesevnen og snudde til 4–2 på kort tid – og leverte en nydelig avslutning da han sikret 6–4 i andre sett.

Dermed ble det et høyinteressant tredje og siste sett, i 20-åringens aller første finale på ATP-nivå, som altså endte med chilensk seier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder