Finsk skistjerne raser mot elendig bosted under Ski Tour – nordmennene er plassert på luksushotell

ÅRE (VG) Finnenes verdensmester Iivo Niskanen raser mot bostedet de har fått tildelt i en militærleir 30 minutter fra stadion i Åre. 20 personer deler to toaletter. Nordmennene bor på luksushotell. De betaler det samme.

Deltagernasjonene i Ski Tour 2020 betaler 125 sveitserfranc (1200 norske kroner) per person for overnatting, frokost, lunsj og middag til organisasjonskomiteen. Arrangøren bestemmer hvem som skal bo hvor. I Åre bor Norge på luksushotellet Copper Hill 20 minutter fra stadion, mens finnene har fått tildelt seng i militærleiren Camp Ånn 30 minutter fra Åre. Iivo Niskanen er fortvilet.

– 20 personer og to toaletter. Kanskje FIS (det internasjonale skiforbundet) tror at dette er det samme nivået som Holiday Club i Åre, sier Niskanen til VG.

les også

Desperat jakt på smørebod etter smørerstreik: Kan ramme Pellegrino på sprinten

Den finske langrennsløperen forteller til VG at de har fått tildelt bostedet gjennom arrangøren.

Sjef for Ski Tour 2020, Guri Hetland, forteller at finnene fikk nytt bosted mandag kveld.

FINLANDS BESTE: Iivo Niskanen er både verdensmester og olympisk mester i langrenn. Han vant 15 kilometer klassisk på hjemmebane i Lahti i 2017, og OL-femmila året etter. Her etter 2.-plassen i Nove Mesto i januar. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA

Mens Niskanen måtte vente i dokø, bor nordmennene på et hotell som reklamerer med at de har vunnet prisen for beste spa i Europa på sine hjemmesider. Nå ligger prisen på rundt 3500 kroner per natt for et dobbeltrom på Copper Hill.

Niskanen ble olympisk mester i 2018. Han vant verdenscupåpningen i Ruka, og ble nummer to på 15 kilometer friteknikk i Nove Mesto i januar. Forventningene var store foran Ski Tour 2020. Nå er han nummer ni etter to etapper. Han har syv nordmenn foran seg på sammenlagtlisten foran sprinten i Åre tirsdag.

– Hvis du har muggallergi her, så ønsker jeg lykke til på rennet, sier Niskanen.

– Er du redd for å bli syk av å bo der?

– Selvfølgelig. Akkurat nå spiser jeg omkranset av en gjeng soldater, svarte Niskanen i 1830-tiden.

Andorra, Canada, Japan, Spania og Polen bor på samme sted som finnene. Polen har ifølge Niskanen bestemt seg for å forlate stedet.

les også

Lagkameratene om Klæbo: – Han var deppet

Mandag kveld har også finnene bestemt seg for å dra.

– Det blir en lang dag, men vi får se hvordan det går, sier Niskanen til VG.

HER BOR NORGE: Her bor de norske og amerikanske deltagerne på Copper Hill i Ski Tour 2020. Foto: PRESSEFOTO COPPER HILL ÅRE

Langrennssjef Espen Bjervig bekrefter overfor VG at de er blitt tildelt bosted under touren av arrangøren. USA bor på Copper Hill sammen med Norge i Åre.

les også

Suveren Johaug reagerte med et brøl etter spørsmål: – Er du gæren?

På verdenscup bor alle løperne normalt på tre- eller firestjerners hotell på en spesialpris gjennom FIS.

– Dette har ikke vi noe med. Vi bare melder inn hvor mange vi er. På verdenscup kan man ønske seg et hotell, sier Bjervig og legger til:

– Vi fokuserer på rennene vi skal gå. Er det rent og får vi mat, så klarer vi oss.

Her er slalåmbakken løperne skal gå opp på sprinten tirsdag:

les også

Sur og sliten Bolsjunov: Gikk midt i intervju

Sjefen for arrangementet i Åre, Ante Andersson, vil ikke kommentere saken og fordelingen av bosted til VG.

– Hvorfor bor finnene i en militærleir?

– Jeg vil ikke kommentere noe om dette, sier Andersson til VG.

Sjef for Ski Tour 2020, Guri Hetland, forteller at finnene nå er flyttet.

– Vi bruker et sted som heter Camp Ånn til overnatting. Det er et stort anlegg. Finland ble plassert i et hus som ikke tilfredstilte standarden. Det var vi som ikke hadde kontrollert det, sier Hetland til VG og fortsetter:

– De er flyttet til et annet sted i Åre sentrum. Vi bruker åtte bosteder for å få nok rom i Åre. Det er forsvarlig standard på alle, bortsett fra den delen av anlegget i Camp Ånn som finnene ble plassert på.

– Hvem har ansvaret for hvem som blir plassert hvor?

– Det er mitt ansvar. Jeg legger ikke romfordelingen, men det er mitt ansvar. Når vi jobber med logistikken, så er det en kabal som må gå opp, svarer Hetland.

Tidligere mandag var det krisemøte i Åre, da flere smørere streiket på grunn av elendige fasiliteter. De ble plassert i en garasje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder