NÅDELØS: Jorun Sundgot-Borgen mener toppidrettsledelsen i Norge lukker øynene for spiseproblematikken. - De synes å tro at dette bare dreier seg om de nestbeste og unge utøverne. Det dreier seg om hele spekteret. Inkludert de som tar medaljer, sier hun. Foto: Robert Eik

Fem norske OL-utøvere behandlet

Idrettspresident Tove Paule bekymret <br>

Hele staben til Sundgot-Borgen slutter<br>

Aambø: - Skal tydeliggjøre vårt ansvar <br>

Idrettspresident Tove Paule bekrefter overfor VG at fem av de 85 norske deltagerne i Beijing-OL har fått behandling for spiseforstyrrelser.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Det er ulike grader av det. Men det alarmerende i seg selv, sier Tove Paule.

Les også:Omstridt ernæringsekspert slutter i Olympia-toppen

Professor Jorunn Sundgot-Borgen sier at hun kjenner godt til tallene.

- Det handler om OL-utøvere som har fått hjelp på veien til deltagelse i Beijing. De har ikke fått behandling under eller rett før OL, sier Sundgot-Borgen.

DISKUTER ALT AV SPORT HER!

- Urovekkende

Ifølge Sundgot-Borgen ble det lovet tre millioner kroner til bekjemping av spiseforstyrrelser da det var full skjæring mellom henne og toppidrettssjef Jarle Aambø i januar.

- De midlene har ikke kommet. Det har kommet noe for å støtte opp under behandlingsdelen. Og Olympiatoppen har hatt et kjempebra behandlingsopplegg for dem som er blitt dårlige. De har fått god hjelp på Olympiatoppen. Men vi kan ikke bare drive med reparasjoner, sier Jorunn Sundgot-Borgen.

Hun mener antall utøvere som sliter med spiseforstyrrelser er urovekkende.

- Jeg ser ingen reduksjon i antall tilfeller. Toppidrettsledelsen synes å tro at dette bare dreier seg om de nest beste og unge utøverne. Det dreier seg om hele spekteret. Inkludert de som tar medaljer. Men problemet er selvsagt størst blant de unge utøverne. Oppgaven må være å få disse til å være i idretten med helsen i behold, sier Sundgot-Borgen.

NB! Artikkelen fortsetter under bildet

KRISEMØTE:Idrettspresident Tove Paule, visepresident Odd Einar Thorsen, Olympiatopp-lege Lars Engebretsen, Toppidrettssjef Jarle Aambø og professor Jorun Sundgot-Borgen i et møte i januar i år, forrige gang Sundgot-Borgen "sa opp". Den gangen ble partene enige - det blir de ikke nå. Foto: Robert Eik

«Betydelig bidrag»

Ifølge Sundgot-Borgen slutter hele teamet som er tilknyttet ernæring og spiseforstyrrelser i Olympiatoppen. Totalt fire personer. Denne avdelingen skal nå ledes av Christine Helle, og sortere under helseavdelingen, som allerede er i dialog med Ullevål sykehus.

Toppidrettssjef Jarle Aambø uttalte dette i en pressemelding i går kveld:

«Olympiatoppen har bidratt betydelig på fagområdet ernæring og spiseforstyrrelser helt siden kvinneprosjektet startet i 1995. Gjennom den prosessen som er gjennomført nå, vil vi i fremtiden ytterligere tydeliggjøre vårt ansvar og våre økonomiske bidrag i forhold til forebygging, behandling og forskning innenfor området spiseforstyrrelser. Vi skal fremdeles ha et meget høyt faglig nivå på dette arbeidet, blant annet ved å sikre nødvendig kompetanse på klinisk behandling, ernæringsfysiologi og treningsfysiologi.

I tillegg vil Olympiatoppen støtte prosjektet «Sunn jenteidrett» i samarbeid med fire særforbund».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder