FRARÅDET: Aftenposten mener å vite at Magnus Carlsen, her på en pressekonferanse i forrige uke, skal ha frarådet sjakkforbundet å bli medlem av NIF. Foto:Terje Bringedal,Vg

Sjakk vil ikke bli en del av idretten på grunn av barneidrettsbestemmelsene

Sjakkforbundet har valgt å skrinlegge planene om å søke om en plass i Norges Idrettsforbund.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Motstanden i sjakkmiljøet har vært kraftig, og hovedårsaken er barneidrettsbestemmelsene i idrettsforbundet.

- Ja, det er hovedargumentet hos de fleste. Mange sier at barneidrettsbestemmelsene er vanskelig å svelge, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til VG.

Magnus Carlsen har tidligere sagt i et intervju med VG at han ikke kunne utviklet seg på samme måte som sjakkspiller hvis han hadde vært underlagt NIFs bestemmelser. Samtidig har også Carlsen sett fordelene ved å gå inn i NIF.

Sjakkspillere ville ikke kunne konkurrere utenfor Norden før utøveren har fylt 13 år hvis de ble medlem i idrettsforbundet.

Litt skuffet

Sjakkpresidenten selv har vært tilhenger av å søke medlemskap i idrettsforbundet:

- Jeg er litt skuffet, men det er ingen katastrofe. Vi er ikke i en dårligere situasjon enn tidligere, sier Jøran Aulin-Jansson til VG.

- Det er et overveldende flertall for at vi dropper søknaden, sier han.

- Personlig mener jeg at vi har latt en god anledning gå fra oss. Jeg var også skeptisk i begynnelsen, men jeg har vurdert at de samlede fordelene var større enn de samlede ulempene, sier sjakkpresidenten.

Det var Aftenposten som først omtalte nyheten i dag.

Negativt mottatt

Han forteller at sjakkforbundet har gjennomført i alt åtte møter rundt om i sjakk-Norge for å informere og lodde stemning rundt en eventuell søknad til NIF. De skal ha møtt kraftig motstand på disse møtene.

Argumentet for å bli en del av idrettsforbundet har i hovedsak vært de økonomiske fordelene, og mer støtte til sjakken.

SJAKKPRESIDENTEN: Jøran Aulin-Jansson. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

50 prosent økning i inntekter

I juli skrev VG om sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson, som en av toppene i norsk sjakk som ville inn i NIF. Da trakk han fram de økonomiske aspektene som det viktigste.

- Vi kan få en økning av inntektene på 50 prosent og at NIF har et støtteapparat som er veldig interessant for oss, sa han.

Aulin-Jansson innrømmet samtidig at barneidrettsbestemmelsene kunne komme til å lage trøbbel.

- Det er den største kamelen å svelge for oss, sa han.

Kritisk Carlsen

Sjakkikonet Magnus Carlsen har vært kritisk til at hans eget forbund skulle knytte seg til NIF og dermed havne under bestemmelsene for barneidretten. Han deltok i NM for første gang som åtteåring.

- Hvis vi ønsker å få frem gode spillere, så må vi kunne konkurrere før vi er 12 år. Sjakk er én mot én. Det blir rart om vi ikke skulle kåre noen vinner, sa han til VG for halvannet år siden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder