EN GOD NUMMER TO: Viswanathan Anand under et parti i Norway Chess i Stavanger. Andreplassen i turneringen gir ham rundt 200.000 kroner mindre enn han ville fått som vinner.
EN GOD NUMMER TO: Viswanathan Anand under et parti i Norway Chess i Stavanger. Andreplassen i turneringen gir ham rundt 200.000 kroner mindre enn han ville fått som vinner. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Kunne vunnet 600.000 kroner: Anand trakk i nødbremsen

Anand til VG om hurtigremisen: – Ville ikke ødelegge turneringen

SPORT

STAVANGER (VG) (Veselin Topalov - Viswanathan Anand 0,5-0,5) Det som skulle bli et kjempeoppgjør om seieren i Norway Chess-turneringen, endte i et antiklimaks der Viswanathan Anand (45) var fornøyd med å bli nummer to.

Publisert:

Etter åtte runder av turneringen var bulgarske Veselin Topalov et halvt poeng foran indiske Anand. Og i det siste partiet torsdag møttes de to sjakkspillerne. Dermed hadde Anand en alle tiders mulighet til å overrumple Topalov og stjele turneringsseieren.

Men inderen prøvde ikke engang.

VG Direkte: Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer spiller nå

– Det handler om hvor villig du er til å spille i en posisjon der det er lett å bli overivrig. Tro meg, jeg har prøvd dette mange ganger før og det har ikke fungert spesielt bra. Jeg ville ikke ødelegge en god turnering med å spille for offensivt, sier Anand til VG.

Les også: Mistet moren like før Stavanger-turneringen

Stor premiesum

Med sorte brikker hadde han et vanskelig utgangspunkt mot Topalov. Og etter 18 trekk og snaut 30 minutters spill i Stavanger, endte Anand og Topalov partiet med poengdeling etter trekkgjentakelse.

Les også: Anand glapp megasjanse: – Vendepunktet i VM

Dermed stakk Veselin Topalov av med 600.000 kroner (75.000 dollar) mens Anand, som enten blir nummer to i turneringen eller delt nummer to, får rundt 200.000 kroner mindre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Likevel var han aldri i tvil om at det var riktig å sikre seg en god plassering fremfor å gå for seieren.

– Du bør ikke late som du spiller et skikkelig parti når du forsøker på en remis. Det fungerer ikke. Han (Topalov) gikk for remis og klarte det. Jeg vet ikke hva jeg kunne gjort for å unngå det, sier Anand.

– Var nervøs

Norway Chess er en del av Grand Chess Tour, der også turneringene i St. Louis (august/september) og London (desember) er med. Det ligger ytterligere 600.000 kroner i potten til sammenlagtvinneren av touren.

Les også: Carlsen reddet av motstanderens kollaps

– Jeg tenker ikke på sammenlagtresultatet, men er veldig glad for plasseringen min. Resultatet er bra, sier Anand.

Bulgarske Topalov var rangert som nummer fem i verden før Norway Chess. Etter storspillet i Stavanger kommer han til å klatre og ta inn på en Magnus Carlsen som har spilt under pari.

– Jeg er lettet. Jeg var nervøs, men med hvit skal unngå tap i et normalt parti. Jeg forventet ikke at alt skulle skje så fort, samtidig som det er en velkjent måte å spille remis på, sier Topalov til VG.

Han tror på sin side at Anand tenker mer på resultatene fremover enn han vil innrømme.

– Jeg tror ikke han ville ta sjansen. Vi har fortsatt to turneringer igjen av Grand Chess Tour og det er fortsatt mange muligheter til å kjempe om sammenlagtseieren. Han hadde noe å tape, og det var ikke lett å spille uten risiko for ham, sier Topalov.

Her kan du lese mer om