TOK EN RISIKO: Landslagstrener Vidar Løfshus forteller at landslagsledelsen bestemte seg for å ta sjansen på at Marit Bjørgen og de andre landslagsløperne brukte svarte sørgebånd i går. Foto: Scanpix
TOK EN RISIKO: Landslagstrener Vidar Løfshus forteller at landslagsledelsen bestemte seg for å ta sjansen på at Marit Bjørgen og de andre landslagsløperne brukte svarte sørgebånd i går. Foto: Scanpix

Norge fikk IOC-reprimande etter sørgebånd-markering

Løfshus til VG: - Vi hadde et ønske om å gjøre dette og følte det var riktig

SPORT

Snowboardstjerne opprørt over at hun ikke får hedre avdød kollega

SOTSJI (VG) Den internasjonale olympiske komité (IOC) kaller langrennsjentenes sørgebånd-markering «upassende», og har gitt det norske landslaget en reprimande.

Publisert: Oppdatert: 09.02.14 21:55

Marit Bjørgen og de tre andre langrennsjentene hadde alle på seg sørgebånd under lørdagens fellesstart etter at broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk bort fredag. Det har ikke falt i god jord hos den mektige OL-arrangøren.

- Vi var klar over dette før vi gjorde det, så det var en risiko vi tok. Vi hadde et ønske om å gjøre dette og følte det var riktig, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG.

Langrennsjentene rørte en hel nasjon med sine tårer både i målområdet og på seierspallen. Det hjelper ikke for IOC - som er klare på at regelverket forbyr denne typen markeringer.

- Vi har den dypeste sympati for familien, venner og lagkamerater som har mistet noen de er glad i, og vi ser deres ønske om å hylle deres minne. Likevel mener vi at konkurransearenaene, hvor atmosfæren er feiring, ikke er det rette stedet for å sørge, skriver kommunikasjonsansvarlig i IOC, Emmanuelle Moreau, til VG.

- Og med 2800 utøvere, er det dessverre mange som har mistet venner og sine kjære. Vi forstår deres sorg, men å begynne å tillate konkurransene å bli et sted for sorg, er ikke noe vi ønsker, fortsetter hun.
Må fjerne klistremerker

Ifølge landslagstrener Egil Kristiansen var sørgebåndene laget av sort tape. Om eventuelle reaksjoner hadde Kristiansen følgende kommentar etter rennet lørdag:


- Det synes jeg blir helt hull i hodet.
Akkurat det er han nok ikke alene om. I snowboardmiljøet reageres det på at IOC ikke tillater at kollegene hedrer den firedobbelte X Games-vinneren Sarah Burke, som døde 29 år gammel i en treningsulykke for to år siden.

- Jeg er i OL av flere grunner. Først og fremst for å representere landet mitt og dele sporten, som har velsignet livet mitt med skjønnhet og glede, med resten av verden. Jeg er også her for å hedre min beste venn, Sarah Burke, som forlot denne verden for to år siden, sier regjerende olympisk mester i halfpipe, Torah Bright, ifølge CTV News.

- Jeg kjører alltid med et Sarah-klistremerke på brettet og hjelmen. IOC mener Sarah-klistremerker er en «politisk ytring» og forbyr dem. Wow, sier snowboard-stjernen.

Her kan du lese mer om