Pavel Kulisjnikov (20): * - Jeg kunne gått enda fortere * - Dopingsaken veldig dum

SUVEREN I HEERENVEEN: Russeren Pavel Kulisjnikov (20) går for sin tredje seier i verdenscupen i Heerenveen klokken 16.30 søndag ettermiddag, på 500 meter. Fredag vant han stevnets første 500 meter, lørdag 1000 meteren suverent på personlig rekord igjen (bildet). I mars 2012 ble han tatt for doping under junior-VM og fratatt gullmedaljen på 1000 meter. Foto:Michael Kooren,Reuters

Norges Håvard Lorentzen fikk junior-VM gull i posten: Doping-dømt russer slår alle i skøyte-comeback

HEERENVEEN (VG) Pavel Kulisjnikov (20) ble tatt for doping og fratatt gullmedaljen på 1000 meter i junior-VM for snart tre år siden. Nå er sprinter-russeren suverent best i verdenscupen.

Artikkelen er over fem år gammel

Fredag vant han han 500 meteren på 34,63, nesten tre tideler foran Polens Artur Was (28) på 2. plass og sin egen personlige rekord (34.90).

- Han var i en egen klasse. Det var et veldig bra løp, sier Norges veteranssprinter Chritoffer Fagerli Rukke (26).

Lørdag satt Kulisjnikov personlig rekord igjen da han vant 1000 meteren på 1.08,77, Håvard Lorentzen (22) kom på 16. plass med 1.10,00.

Gullmedaljen i posten

- Jeg kunne gått fortere, mente Kulisjnikov etter oppvisningen.

- Det var ikke et optimalt løp, bekrefter Christoffer Fagerli Rukke.

I mars 2012 i Japan kom Håvard Lorentzen på 2. plass på distansen i junior-VM. Bak Pavel Kulisjnikov. Noen måneder senere ble det imidlertid kjent at russeren hadde vært dopet. Håvard Lorentzen fikk gullmedaljen tilsendt i posten åtte måneder etter mesterskapet i Obihiro.

SNYTT: Håvard Holmefjord Lorentzen (20), her under Sotsji-OL, ble snytt for «ordentlig» gull på 1000 meter under junior-VM for snart tre år siden i Japan. Nå er juksemakeren som snøt ham tilbake i verdencupen - og går styggfort. Foto:Jon Eeg,NTB scanpix

I formiddag starter han i første par på 1500 meter i A-gruppen klokken 14.55 mot Latvias Haralds Silovs.

- Nei, det synes jeg egentlig ikke noe om i det hele tatt. Det er jo bevist at man har en langtidseffekt av å dope seg, så to års utestengelse fra sporten er for mildt. Spør du meg, burde han vært utestengt for livet, svarte Håvard Lorentzen da Aftenposten for en måned siden spurte hva han synes om at Kulisjnikov er tilbake - og «går styggfort».

- Dum sak

Pavel Kulisjnikov beskriver ifølge russisk presse her i Heerenveen dopingsaken som «veldig dum».

- Det blir jo lagt merke til at han går så fort. Men man kan ikke beskylde ham for noe. Jeg har ikke brukt så mye tid på det. De som er nummer to og tre tenker nok mer på det, svarer Christoffer Fagerli Rukke på spørsmål om at det er mye som tyder på - også vitenskapelige forsøk - at man kan ha effekt av doping i mange år etter avsluttet bruk.

Fagerli Rukke, som debuterte i verdenscupen sesongen 2006/07, havnet helt nede på 22. plass i B-gruppen på 500 meter søndag formiddag med tiden 36,46.

Det ulovlige middelet Pavel Kulsjnikov testet positivt på heter methylhexamin, et naturmiddel som stammer fra geraniumplanten. Det er angivelig populært blant kroppsbyggere.

NYTT SPRINTHÅP: Espen Aarnes Hvammen ble nummer to på 500 meter i Berlin for en uke siden. Fredag ble han nummer 12 på distansen i Heerenveen. I ettermiddag kan han få revansj i Thialf, på verdenscupens 500 meter nummer to. Foto:Mikhail Metzel,Ap

Det er nærmest gjenganger i dopingsaker de siste årene, der mange dopingtatte hevder at det må stamme fra kosttillskudd de har tatt. Pavel Kulisjnikov mente et forkjølelsemiddel - «Umkalor» - var årsaken til hans positive prøve under junior-VM.

Norske Hvammen forbannet

Det ble avvist av laboratoriet som analyserte prøven. Kulisjnikov benyttet seg ikke av sin rett til å få B-prøven analysert og ble utestengt i to år.

Etter at han kom tilbake har han gått styggfort. Norges sprinter Espen Aarnes Hvammen, som tok 2. plass i Berlin for en uke siden på 500 meter, har gitt klart uttrykk for hva han mener om det - på Twitter:

Her i Heerenveen har han overfor VG bekreftet at han er oppgitt over Kulisjnikovs comeback, og at det er «en snakkis» blant de andre toppløperne.

Revansj i ettermiddag

I ettermiddag klokken 16.30 «møtes» de igjen på 500 meter nummer to i sesongens fjerde verdenscup.

Pavel Kulisjnikov går mot Canadas Laurent Dubreuil (22) i ellevte og siste par, Espen Aarnes Hvammen i fjerde par mot Kinas Jiaxuan Xie (20), henholdsvis nummer 12 og 17 på den første 500 meteren for to dager siden.

- Det er morsommere med 2. plass enn 12. plass. Men dette er sprint. Det er så tett at småting blir avgjørende, sa Espen Aarnes Hvammen etter 500 meteren fredag - da han måtte gå løpet alene etter tyvstart og disk av parmakker Nico Ihle (29) fra Tyskland.

- Med rundetid 25,3 istedenfor 25,6, ville jeg fort ha vært ni plasser opp, sier Aarnes Hvammen med tanke på revansjmuligheten i ettermiddag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder