STERKE FRILØP: Camilla Gjersem (20) har klart VM-kravet to ganger denne sesongen. Her fra kortprogrammet i den internasjonale og tradisjonsrike konkurransen Nebelhorn Trophy i Oberstdorf i slutten av september. I Tallinn sist helg ble hun nummer fem og fikk dermed viktige rankingpoeng foran EM i slutten av neste måned. Foto:Nicolas armer,

Anne Line Gjersem vraket etter OL-suksessen i kunstløp: Tvillingsøster Camilla tatt ut til EM

Anne Line Gjersem (20) ble første norske kunstløper i OL på 50 år for ti måneder siden. I dag ble det klart at hun tapte kampen om uttaket til EM neste måned – for tvillingsøsteren Camilla.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har snakket med (Anne) Line. Hun har gratulert meg. Det er klart hun ble skuffet, det kunne vært annerledes. Jeg synes synd på henne. Men det var min tur nå. Det er dette jeg har jobbet mot veldig, veldig lenge, og jeg har mange ganger måttet sitte hjemme og se henne i VM og OL, sier Camilla Gjersem (20) til VG.

Hun forteller at de to etter ønske fra forbundet skulle ha møtt hverandre i en konkurranse denne sesongen for å avgjøre hvem som skulle få EM-plassen.

TIDLIG UTE: Camilla (t.v) og tvillingsøster Anne Line ble allerede som 12-åringer plukket ut til et spesielt kunstløpprosjekt i regi av Olympiatoppen. Her de to sammen for åtte år siden. Kunstløptvillingene fyller 21 år den 6. januar. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

EM i Globen

Da de kunne ha gjort det i Nebelhorn Trophy, ble Anne Line skadet. Senere prioriterte Anne Line en topp internasjonal konkurranse i Japan, deretter viste det seg av Camilla ikke kunne delta i en konkurranse i Warszawa av kvotehensyn.

Det endte med at toppidrettsutvalget for kunstløp i forbundet måtte foreta en grundig vurdering, der den nærmest konkluderte med «dødt løp» - før EM-plassen gikk til Camilla (se utdrag begrunnelse lengre ned i saken).

– Det er klart hun var glad selv. De søsken, men samtidig konkurrenter. Jeg går ut fra at Anne Line og treneren hennes også tenker slik. De har jo konkurrert mot hverandre i alle år, sier Camilla Gjersems trener Berit Steigedal.

Kunstløpansvarlig Anna Pushkova i Norges Skøyteforbund bekrefter at Camilla Gjersem er tatt ut til EM i Stockholm 26. januar til 1. februar på bekostning av Anne Line Gjersem, som i fjor som første norske kunstløper siden 1964 ble tatt ut til OL.

Jublet på Twitter

Sondre Oddvoll Bøe fra Asker kunstløpklubb, som har flyttet til tyske Oberstdorf, er også tatt til til EM i Globen.

Anne Line Gjersem kvalifiserte seg for friløpet og ble nummer 23. sammenlagt i Sotsji-OL. I EM og VM forrige sesong endte hun på 19. og 22. plass.

– Det er offisielt! Jeg er den som skal representere Norge i EM i januar, skrev Camilla Gjersem på sin Twitterkonto før hun startet sine treningsøkter på barmark og is i ettermiddag.

Hun kom på 5. plass i Tallinn sist helg. Plasseringen ga henne for andre gang denne sesongen rankingpoeng. Hun har klart VM-kravet to ganger og har gjennomført det beste friløpet av kunstløptvillingene.

Trener knallhardt

– De har sett at jeg har vært jevn og stabil. Line har vært skadet, og litt opp og ned, sier Camilla Gjersem med referanse til det såkalte uttaksbrevet hun mottok fra skøyteforbundet i morges.

– Hun har en dedikasjon til treningsarbeidet som er helt rå. Hun er flink til å ta vare på seg selv, slik at hun kan trene knallhardt. Hun har tatt et stort steg i år. Det handler om å få ut det hun gjør på trening i konkurranser. Det har vært svakheten hennes før, sier Berit Steigedal.

Hun har vært trener for Camilla Gjersem i fire år og mener dette – og EM-uttaket – er hennes

FORRIGE EM: Camilla Gjersem deltok i EM i januar 2012 i Sheffield (bildet). Siden har hun måttet se tvillingsøsteren Anne Line representere Norge i EM, VM og OL. Nå er det hennes tur igjen, i Stockholm om halvannen måned. Foto:Andrew Yates,Afp

gjennombruddsår.

Tøff kombinasjon

– Hun har vært med i EM før. Men det har ikke vært særlig vellykket. Etter det har hun jobbet målrettet. Denne høsten skulle vi ta denne kampen mot søsteren. Det var Anne Lines år i fjor. Da sa Camilla at «dette skal jeg være med på også», forteller Berit Steigedal.

Camilla Gjersem trener cirka 20 timer per uke. Fra etter nyttår skal hun begynne å studere jus på deltid. Tvillingsøsteren Anne Line kombinerer også kunstløptrening med studier i Malmö.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder