FORFERDELIG SLITNE: Kristoffer Brun og Are Strandli hadde tatt ut maks i dagens semifinale. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Strandli og Brun til OL-finale: Brakk seg etter målgang

RIO/OSLO (VG) Kristoffer Brun og Are Strandli er klare for OL-finale etter en råsterk semifinale - men det kostet enormt med krefter. Såpass mye at de begge kastet opp etter å ha sikret plass i fredagens finale.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er ikke uvanlig at det skjer, sier Are Strandli til VG mens han fremdeles hiver etter pusten i pressesonen.

Norge ble nummer to i semifinaleheatet sitt, noe som holdt til en plass i finalen. Det greide de etter en aldri så liten maktdemonstrasjon under første halvdel av løpet, før de andre nasjonene begynte å gli innpå den norske båten.

– Åpnet dere for hardt?

– Det er vanskelig å si, men vi hadde en veldig bra start. Deretter kom det litt bølger, og da stiver man raskt, sier Strandli.

Brun og Strandli: – Kult å bli kalt OL-favoritter

Brun og Strandli holdt et godt grep om finaleplassen likevel - men det kostet. Da den norske duoen kom inn til brygga måtte en sliten Strandli hjelpes på beina av makker Brun.

Deretter gikk de i et TV-intervju, men etter at det var overstått måtte Strandli rett og slett brekke seg. Og like etterpå led Brun samme skjebne. Bare noen meter etter pressesonen måtte han levere bak en teltvegg.

– Det er et formtegn, det. Å gå på en liten smell, smiler Brun overfor VG.

– Man må ta seg ut skal man nå en olympisk finale. Det kjennes godt!

MÅTTE SPY: Både Are Strandli og Kristoffer Brun måtte kvitte seg med mageinnhold etter semien. Foto: Jostein Overvik VG

Slapp franske favoritter

Etter noen dager med store værutfordringer, var det i dag endelig duket for litt action igjen for de norske medaljehåpene på rostadion i Rio. Brun og Strandli var i heat nummer to, og slapp dermed giganter som Frankrike og USA, som rodde i første heat.

Pierre Houin og Jermie Azou i den franske båten er store gullfavoritter under lekene, og som ventet var det de som vant det første semifinaleheatet foran USA og Irland.

Franskmennene kom inn på på en tid mer enn fire sekunder bedre enn Norge - som bare hadde den femte beste tiden av de seks båtene som gikk til finalen.

Oppskriften for Brun og Strandli var enkel: De tre beste båtene fra heatet ville kvalifisere seg til A-finalen, resten ville bli sendt ned til B-finale.

Den norske duoen fikk følgende nasjoner med seg på starttstreken: Østerrike, Polen, Italia, Sør-Afrika - og de regjerende olympiske mesterne fra Danmark.

Så du denne? Brun og Strandli hevder de ikke føler gullpresset

Formidabel ledelse

Like før start satt Brun og Strandli og smilte i båten, og virket ekstremt klare for å endelig komme i gang etter dager med vind, bølger og utsatte ro-konkurranser.
I sekundene før startskuddet ble imidlertid smilene erstattet med dyp konsenstrasjon, og den norske starten var god.

MÅTTE HJELPES PÅ BEINA: Are Strandli ble dratt opp i stående posisjon av makker Kristoffer Brun. Foto: Jostein Overvik VG

Duoen kom teknisk godt og raskt av gårde, og ledet på de første par hundre meterne.

– Er det mulig at det er Norge som er oppe i en så god ledelse allerede?, spurte TV 2-kommentator Lars Bjønness.

Ved den første offisielle passeringen, 500 meter, lå Brun og Strandli foran med en båtlengde. Italia fulgte nærmest, men nordmennene fortsatte å gli fra.

VG LIVE: Slik var utviklingen i løpet

Spennende avslutning

Ved 1000 meter, altså halvveis i løpet var ledelsen blitt enda større - cirka tre sekunder. Sør-Afrika og Italia lå på den norske hekken, men Strandli og Brun holdt unna.

Ved passering 1500 meter var situasjonen en smule endret. Sør-Afrika fikk voldsomt god glid på båten, og kom opp på siden av Norge. Med 250 meter igjen til mål begynte også Polen og Italia å nærme seg, men den norske duoen hadde kontroll på finaleplassen.

Sør-Afrika var først over målstreken, med Norge som nummer to. Polen ble nummer tre foran Italia.

– Vi stivnet fullstendig. Men vi greier å ta oss sammen, og jobbe veldig bra. Vi holder det gående og kjører og kjører på, sier Strandli.

Landslagssjef Johan Flodin er fornøyd med roerne sine i lettvekteren, og sier at det å ta seg såpass mye ut at man kaster opp, er vanlig.

– Det skjer på trening også, særlig når det er surt og tøft. Nå handler det om at de må få vasket ut, få vekk syra fra kroppen, blant annet ved å sykle en time, sier han til VG.

– Du er ikke bekymret for at dette skal gå utover finalen?

– Overhodet ikke!

Finalen går allerede i morgen, fredag. Den starter klokken 15.45, og du kan se den på TV 2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder