SISTE MÅL I SIKTE: Erik Tysse (35) i deltakerlandsbyen i Rio-OL onsdag, da det fortsatt var usikkert om han ville få se Italias to ganger dopingtatte OL-gullvinner Alex Schwazer (29) på startstreken fredag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Tysse fortsetter kampen for å bli renvasket

RIO (VG) Norges omstridte kappganghåp, Erik Tysse (35), vil fortsette sin kamp for å bli renvasket som «dopingbruker» selv om han avslutter sin internasjonale karriere med 20-kilometeren fredag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Den saken fortsetter. Jeg har mine folk som jobber for meg. Sannheten skal frem, sier Erik Tysse til VG.

Bakgrunn: Tysse offer for dopslurv

Det er over seks år siden han avla en positiv prøve på det syntetiske utholdenhetsdopet Cera. Det gjorde han i forbindelse med en konkurranse i Italia 1. mai 2010. Tysse ble nummer to, bak Italias Alex Schwazer.

Alex Schwazer vant OL-gull på 50 kilometer i Beijing for åtte år siden (Tysse kom på 5. plass) og EM-gull på 20 kilometer i Barcelona to år senere, rett etter at Erik Tysse var blitt tatt for doping. Under EM i Barcelona 2010 sa Schwazer til VG at han var «veldig, veldig skuffet» over at hans norske venn hadde jukset.

Utestengt åtte år

Schwazer ble tatt for EPO-doping foran London-OL 2012 og etter hvert utestengt tre år og ni måneder. I sitt comeback tidligere i sommer vant han 50 kilometeren i Romas World Cup-konkurranse, som Erik Tysse måtte bryte.

Kort tid etter ble det kjent at italieneren hadde testet positivt på testosteron 1. januar. Han appellerte kravet om åtte år utestengelse, men i dag - torsdag - besluttet idrettens voldgiftsrett (CAS) å avvise den.

Nettstedet Sports Integrity Initiativ publiserte 9. august en detaljert artikkel om saken.

INNRØMMET OG GRÅT: Alex Schwazer ble tatt for bruk av EPO i 2012 og vedgikk straks juksingen. Her gråter han under en pressekonferanse den 8. august 2012. Foto: Othmar Seehauser AP

– Jeg har prøvd å legge slike saker til side. Jeg har fått med meg at han er her og har ingen motforestillinger når det gjelder det. Finner de ut at han kan starte, kan jeg ikke påvirke det, sa Tysse til VG - dagen før den åtte år lange dopingutestengelsen av Schwazer ble opprettholdt.

Dop-spørsmål, dop-spørsmål...

Leste du denne? Kan ta VM-gull med litt hjelp

Dermed slipper Erik Tysse å se Schwazer på startstreken i sin internasjonale avskjed med kappgang. Han vil imidlertid ikke gi slipp på kampen for å få bevist, slik han ser det, at han ble offer for en urett da han til slutt tapte sin appell til CAS.

Erik Tysse har så å si helt siden han fikk dommen, fått støtte av en gruppe eksperter. De hevder at grunnlaget for å si at prøven hans var positiv, ikke holder vann. Det var også denne ekspertgruppen som prosederte for ham under forhandlingene i CAS.

Leste du denne? Slik besvarte Tysse rekken av dopingspørsmål

– De vil fortsette å jobbe for meg. Men jeg kommer nok til å bli påminnet den i litt mindre grad nå, sier Tysse.

Det er ikke fritt for at han blir det hver gang han skal representere Norge internasjonalt.

Krevde svar fra Helleland

Foran Rio-OL har Olympiatoppen fått kritikk for at Tysse ble tatt ut selv om han ikke hadde klart det særnorske OL-kravet (1.22).

Bakgrunn: Tysse tatt ut til OL før Ingebrigtsen

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther har ment at kulturminister Linda Hofstad Helleland burde gripe inn for å stoppe Tysse fra å starte fredag.

Konfrontert med det, svarer Tysse at han «er så vant til det». Og at uansett hva han «prøver å informere om», når det ikke frem.

– Han får bare styre sin egen sak, sier Tysse om Dagbladets Esten O. Sæther - og avstår fra å kommentere det ytterligere.

Tysse deltok i London-OL, friidretts-VM 2013, EM 2014 og VM i Beijing i fjor. Det har ikke gått særlig bra. Han måtte blant annet bryte i Moksva for tre år siden og Beijing i fjor.

Gapte over for mye

Erik Tysse ble tatt ut til OL av Olympiatoppen uten å ha klart det internasjonale OL-kravet på 20 kilometer denne sesongen.

På VGs spørsmål om han synes det er urettferdig, svarer Tysse at friidrettsforbundet og Olympiatoppen «kanskje kunne ha forlangt» at han skulle ha gått en 20 kilometer til i juli.

På bakgrunn av at han gikk under kravet 1.22 i fjor og har vært 12 sekunder fra å klare det i år, mener han at det ville vært en grei sak. På den annen side ville det da ha blitt vanskelig for ham å komme i toppform til OL.

– Er du i toppform nå?

– Ja - jeg er ikke i mitt livs form, men jeg må stole på meg selv og vet at jeg kan gjøre mitt beste. Jeg gapte over for mye (studier, familie, trening) tidligere i år. Kroppen sa nei og jeg hadde mangel på overskudd. Men nå har jeg kunnet fokusere på OL i to og en halv måned, svarer Erik Tysse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder